Home » Stoofpot met zoete aardappel en zwarte bonen

Stoofpot met zoete aardappel en zwarte bonen

Deze stoofpot met zoete aardappel en zwarte bonen kruid je gewoon lekker zelf. Maak hem zo pittig of mild als je wilt. Hij zal je hoe dan ook verrassen met zijn volle smaak! Goed te combineren met een groene bladgroente naar keuze. In het recept gebruik ik bladspinazie, maar probeer zeker ook eens snijbiet of boerenkool. Eet smakelijk!

Stoofpot met zoete aardappel en zwarte bonen

Stoofpot met zoete aardappel en zwarte bonen

Menugang: Hoofdgerecht
Personen

2

Bereidingstijd

50

minuten
Calorieën

482

kcal

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie

  • ¼ tl gemalen korianderzaad

  • ¼ tl milde paprikapoeder

  • ½ tl geelwortel (kurkuma)

  • Flinke snuf cayennepeper (of meer, naar smaak)

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 kleine ui

  • 400 gr. zoete aardappel

  • ½ el tomatenpuree

  • 1 blik tomatenblokjes (á 400 gr.)

  • 1 blik zwarte bonen (á 400 gr.)

  • 200 ml groentebouillon

  • 100 gr. verse bladspinazie

  • Zwarte peper

Bereiding

  • Snijdt alle groenten: snipper de ui, hak of pers de knoflook fijn, schil de zoete aardappel en snijdt deze in kleine blokjes (ca. 2 cm). Was indien nodig de spinazie en laat uitlekken.
  • Laat de olie in de pan heet worden. Fruit de ui en knoflook een paar minuten op middelhoog vuur, tot de ui een beetje glazig ziet.
  • Voeg nu alle kruiden en de tomatenpuree toe, en meng goed door. Voeg dan ook de zoete aardappel toe. Bak al roerend nog een minuut of 2 door.
  • Voeg nu de tomatenblokjes, zwarte bonen en bouillon toe. Meng goed door zodat er niks meer aan de bodem van de pan plakt. Breng aan de kook en laat ca. 25 minuten zachtjes koken, totdat de zoete aardappel gaar is.
  • Haal de pan van de warmtebron af. Roer de verse spinazie erdoorheen. Laat nog 5 minuten staan, zodat de spinazie kan slinken en de stoofpot niet zo heet is.

Notities

  • Tip: gebruik in plaats van bladspinazie eens een andere groene bladgroente gebruiken. Bijvoorbeeld snijbiet, paksoi, amsoi of boerenkool. Voeg de stevigere stelen/bladeren van deze groente de laatste 10 minuten van de kooktijd toe (stap 4).
  • Tip 2: Liever wat granen erbij? Deze stoof zoete aardappel gaat goed samen met quinoa of bulgur.

Ontdek de zoete aardappel in deze stoofpot

Je ziet zoete aardappels steeds vaker in stoofpotjes terechtkomen. Ken je deze zoete knol nog niet zo goed? Of weet je niet hoe je er lekker mee kunt koken? Dan is deze stoof met zoete aardappel en zwarte bonen een aanrader. Het recept is lekker makkelijk, want je gooi alles in één pan. Daarnaast maken we het qua ingrediënten niet ál te gek: er zit ook gewoon tomaat en spinazie in.

Fijn voor het milieu

Deze stoofpot zoete aardappel is goed voor het milieu, want het bevat helemaal geen dierlijke producten. Geen vlees, maar bijvoorbeeld ook geen zuivel. In plaats daarvan lekker veel groente en zwarte bonen. Wil je iets meer weten over waarom bonen milieuvriendelijker zijn dan vlees? Kijk dan even onderaan mijn recept voor bonenstoofpotje met kruidencouscous. Daar leg ik  het kort uit.

Gezond, gezonder, gezondst!

De combinatie van peulvruchten, groenten en kruiden zorgt ervoor dat deze stoofpot met zoete aardappel vol voedingstoffen zit. Zo krijg je als volwassene bijvoorbeeld in één klap al je magnesium, vitamine A en vitamine C voor één dag binnen. Maar ook van andere voedingstoffen zit er veel in, zoals ijzer.

Voedingstoffen in deze stoofpot zoete aardappel en zwarte bonen:

  • Eiwit: 26,3 g (45% ADH voor een volwassene van 70 kg)
  • Magnesium: 364 mg (ruim 100% ADH voor volwassenen)
  • Calcium: 338 g (35% ADH voor volwassenen)
  • IJzer: 12,5 gr. (113% ADH voor mannen, 78% voor vrouwen)
  • Vitamine A: 3186 μg (398% ADH voor mannen, 469% ADH voor vrouwen)
  • Vitamine B6: 0,66 mg (44% ADH voor volwassenen)
  • Vitamine C: 117 mg (156% ADH voor volwassenen).

Zo, hopelijk genoeg redenen om deze stoofpot zoete aardappel en zwarte bonen uit te proberen. Laten jullie in de reacties hieronder weten wat jullie ervan vonden? Ook tips en variaties zijn erg welkom!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*