Home » Minder verpakkingen gebruiken? Volg deze 5 tips.

Minder verpakkingen gebruiken? Volg deze 5 tips.

Je hoort het gelukkig steeds vaker: we moeten echt minder afval maken. Vooral (plastic) verpakkingen zijn een boosdoener. Wil je een stapje verder gaan dan je eigen boodschappentas meenemen? Ga aan de slag met deze tips voor minder verpakking!

#1. Gebruik een katoenen broodzak

Wat? Katoenen broodzak.
Waar kopen? Die van Bag again zijn de bekendste, maar je kunt ook prima een katoenen schoenenzak gebruiken.
Waar gebruiken? Supermarkt, bakker, markt.

Katoenen broodzakken houden brood even goed vers als plastic en je kunt ze bovendien ook in de vriezer doen. (Sowieso een aanrader om beschimmeld brood te voorkomen.) Je kunt ze prima na gebruik even leegschudden en opnieuw gebruiken. Zijn ze erg vies geworden? Gewoon mee in de wasmachine.

Als je een brood koopt, vraag dan van te voren of ze het voor je in de katoenen zak willen doen. Ik heb nog nooit iemand gehad die nee zei of raar deed. Alleen bij de supermarkt waren ze even in de war, maar dat was vooral omdat ik een ongesneden (want dan onverpakt) brood had besteld en vervolgens vroeg of ze het wilden snijden. Tja. Inmiddels snappen ze het.

#2. Gebruik je eigen zakjes en netjes voor groente + fruit

Wat? (Katoenen) tasjes, zakjes en netjes.
Waar kopen? Je kunt overal wel leuke katoenen tasjes vinden. Wil je specifieke zakjes voor voedsel, dan zijn die van Bag again het bekendste.
Waar gebruiken? Overal waar je losse groente en fruit uit het schap kunt pakken.

Dit vind ik zelf de makkelijkste tip voor minder verpakkingen. Bewaar altijd een paar zakjes en netjes in je boodschappentas, dan vergeet je ze niet. Bij de supermarkt leg je ze gewoon op de band, dan snappen ze het vanzelf. Bij de markt of groenteboer moet je natuurlijk even vragen of ze het eten in jouw zakje willen doen. Vinden ze eigenlijk altijd prima.

#3. Zoek supermarkten die minder verpakkingen gebruiken

Wat? Supermarkt of webshop.
Waar? Hangt af van waar je woont! Even googlen dus.

Veel supermarkten geven je simpelweg niet de optie om producten zonder verpakking te kopen. Vooral groente moet het ontgelden. Broccoli? Al in plastic. Bolletjes knoflook? Ook plastic. Biologische komkommer? Plastic! Gelukkig zijn er ook alternatieven waar je gemakkelijker groente en fruit kunt kopen zonder verpakking. Hier zijn er een paar:

  • Markt
  • Groenteboer of speciaalzaak
  • Biologische supermarkten en coöperaties (bv. Ekoplaza, Odin)
  • Speciale webwinkels (bv. Rechtstreex, Boerschappen, Goei Eete)

Vaak werken deze winkels regionaal, dus het is het handigste om even te googlen op jouw stad of regio. (Weet jij er eentje? Deel jouw tip in de reacties hieronder!) Niet alles kan onverpakt komen, maar veel wel. Zo kun je in één klap een stuk minder verpakkingen gebruiken dan in de reguliere supermarkt. Dus neem je eigen tasjes en zakjes mee en ga los!

#4. Zet thee & koffie van losse blaadjes en bonen

Wat? Losse theeblaadjes en koffiebonen.
Waar kopen? Supermarkt, speciaalzaak.

Ik geef toe, het voelt in het begin aan als extra gedoe. Maar het levert wel extra lekkere koffie en thee op. Minder verpakkingen gebruiken smaakte nog nooit zo goed! Je bespaart talloze theezakjes en koffiepads/cups. Voor thee raad ik een theefilter aan, maar je kunt ook een leuk thee-ei gebruiken. Voor koffie kun je gaan voor een ouderwetse koffiemolen + percolator of een super-de-luxe koffiezetapparaat die de bonen voor je maalt. Maar net wat bij jouw smaak (en budget) past!

#5. Koop voordeelverpakkingen

Wat? Zo groot mogelijke verpakkingen.
Waar kopen? Supermarkt, speciaalzaken, groothandels.

Als je dan toch losse theeblaadjes en koffiebonen koopt, koop dan gelijk veel. Je kunt namelijk naar verhouding minder verpakkingen gebruiken als je een grote voordeelverpakking koopt. Ook andere lang houdbare producten kun je groot inslaan. Zo kun je je voorraadkastje bijvoorbeeld vullen met voordeelverpakkingen van de volgende producten:

  • Thee en koffie
  • Pasta, rijst en (ontbijt)granen
  • Suiker, zout en kruiden
  • Gedroogd fruit en noten
  • Olie
  • Handzeep (bijvulverpakking)

Hoe kun jij minder verpakkingen gebruiken?

Met bovenstaande tips kun je al heel wat minder verpakkingen gebruiken. Heb je toch nog het idee dat je meer wilt doen? Of dat deze tips voor minder verpakking niet zo bij jou passen? Ga dan eens na welke dingen je elke week koopt, die onnodig verpakt zitten. Maak een lijstje van deze artikelen.

Kijk nu eens kritisch: waar kun je minder verpakkingen gebruiken? Misschien moet je eens aan de slag met shampoo bars. Of herbruikbare scheermesjes. Je kunt ook je eigen koffiebeker meenemen voor onderweg – NS geeft je er zelfs korting voor!

Genoeg mogelijkheden dus. Dat kan overweldigend voelen, dus begin gewoon klein. Kies één ding uit dat jij de komende tijd zonder verpakking gaat kopen.

Wat doe jij om minder verpakkingen te gebruiken? Heb je nog goede tips voor minder verpakking? Deel het in de reacties hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*