Vond je rode bietjes altijd zo heerlijk toen je (groot)moeder ze voor je maakte? Ik wel! Daarom heb ik haar recept voor mezelf neergepend. Met net een paar extra ingrediënten geef je deze bekende winterknollen een heerlijk traditionele smaak. Lekker wat aardappels erbij stampen, vegetarische balletjes of worstjes ernaast en dan… Ouderwets genieten!
Rode bieten met aardappelpuree (zoals je oma het maakte)
Menugang: Hoofdgerecht2
30
minuten1
uur15
minuten596
kcalIngrediënten
500 gr. rode bieten (rauw)
500 gr. aardappels
Scheut (haver)melk
1 pakje vegetarische balletjes
2 el olijfolie
25 ml natuurazijn
10 gr. boter of margarine
1 klein uitje
1 laurierblad
1 kleine appel
Zwarte peper, naar smaak
1 hele kruidnagel (of een snuf gemalen kruidnagel)
Bereiding
- Kook de rauwe bieten 1 uur* in een pan met water waarin ze net onderstaan. Laat het met het deksel op de pan zachtjes borrelen.
- Als de bieten 45 minuten koken, begin je alvast met de aardappelpuree. Schil de aardappels en snijdt in vieren. Doe ze in een pan met water, zodat ze net onderstaan. Kook in ca. 15 minuten gaar.
- Snijdt ondertussen het uitje heel fijn klein. Snijdt de appel in blokjes van ca. 1 cm.
- Giet de bieten af en spoel kort af met koud water. Wrijf dan voorzichtig met je vingers de schil van de bieten. Snijdt de harde onder- en bovenkant eraf. Rasp de bieten tenslotte.
- Doe de geraspte bieten in een pannetje, samen met 50 ml water, het laurierblad en de azijn, boter, ui, kruidnagel, appel en een flinke snuf zwarte peper. Meng alles goed door, en laat 15 minuten zachtjes stoven met het deksel op de pan.
- Verhit de olijfolie in de koekenpan. Bak de vegetarische balletjes of worstjes zoals aangegeven op de verpakking. Stamp de aardappels fijn met een scheutje (haver)melk en een flinke snuf zwarte peper.
- Verwijder het laurierblad en evt. de hele kruidnagel uit de bietjes. Serveer samen met de aardappelpuree en de vegetarische balletjes.
Notities
- * Heb je een hooikist? Kook de bieten dan 15 minuten, en zet ze vervolgens 4 – 6 uur in de hooikist. (Ik doe het meestal vlak voor de lunch, dan is het met het avondeten wel klaar.)
- Tip: gebruik je een hele kruidnagel? Steek die dan in het laurierblad. Zo raak je hem minder snel kwijt als je hem er weer uit moet halen.
Nieuwste reacties