Deze vegetarische hachee met rodekool en aardappelpuree is een heerlijk oer-Hollands winterrecept. Perfect als je net door die snertregen bent gefietst en toe bent aan iets dat goed vult. In plaats van vlees gebruikte ik vegetarische gegrilde stukjes op basis van soja en tarwe. Iets andere structuur, maar werkte erg goed met de hacheekruiden. Serveren met rodekool en aardappelpuree en smullen maar!
Vegetarische hachee met rodekool
Menugang: Hoofdgerecht2
35
minuten565
kcalIngrediënten
2 el olijfolie
klontje boter of scheutje (plantaardige) melk
2 uien
2 teentjes knoflook, geperst
250 gram rodekool (ca. ¼ krop)
400 gram kruimige aardappels
200 gr. vegetarische gegrilde stukjes (ik gebruikte die van Garden Gourmet, maar andere naturel sojastukjes zoals Quorn werken ook goed)
1 el bruine basterdsuiker
½ el basilicum (gedroogd)
½ tl kaneel (of koekkruiden)
½ tl kruidnagel (gemalen)
½ tl komijnpoeder
1 laurierblad
1 el tomatenketchup
½ el bloem
½ el azijn
100 ml volle rode wijn
100 ml groentebouillon
paar druppels tabasco, naar smaak
handje verse peterselie, grof gehakt
Bereiding
- Schil de aardappelen en snijdt in vieren. Kook ze in een laagje water (en met deksel op de pan) in ongeveer 10 – 15 minuten gaar.
- Snijdt de rodekool heel fijn en was deze. Kook ook deze groente in een laagje water (en met deksel op de pan) in ongeveer 10 – 15 minuten gaar.
- Terwijl de groenten koken maak je de vegetarische hachee. Verhit de olijfolie in de pan. Snipper de ui en fruit deze samen met de geperste knoflook een paar minuutjes in de olijfolie, tot ze een beetje glazig zien.
- Voeg de basterdsuiker, kaneel, kruidnagel, basilicum, komijnpoeder en het laurierblad toe en meng goed door.
- Voeg de bloem toe en bak dit 1 minuutje mee. Voeg nu ook de vegetarische gegrilde stukjes toe en bak deze al roerend 1 minuutje mee.
- Voeg nu de tomatenketchup, azijn, rode wijn en bouillon toe. Roer goed door zodat alles gemengd is. Laat 5 minuten zachtjes stoven zonder deksel.
- Stamp ondertussen de gekookte aardappels fijn met het klontje boter of de (plantaardige) melk, totdat je een smeuïge puree hebt.
- Breng de vegetarische hachee als laatste op smaak met de tabasco. Verwijder het laurierblad en serveer met de aardappelpuree en rodekool.
Notities
- Tip: dit recept bevat verschillende onderdelen die je apart van elkaar moet klaarmaken. Als je niet met z’n tweeën kookt, is het daarom handig om van te voren alvast alle kruiden en ingrediënten klaar te leggen.
- Tip: vind je gekookte rodekool een beetje saai? Voeg de laatste paar minuten van de kooktijd wat stukjes appel en/of rozijnen toe aan de pan.
Vegetarische hachee: in een klap een stuk minder milieu-impact
Ben je gek op traditionele vleesgerechten, maar wil je tegelijkertijd minder vlees eten voor het milieu? Als je dit lastig vindt, begin dan met vegetarische versies van gerechten waarin meestal lams- of rundvlees zit. Dit zijn namelijk de vleessoorten die heel veel negatieve impact op het milieu hebben. MilieuCentraal laat het mooi zien in dit diagram met de CO²-uitstoot van verschillende (eiwitrijke) producten. Als je minder lams- en rundvlees eet, ben je dus al heel goed bezig!
Experimenteer met ingrediënten!
Deze vegetarische hachee met rodekool kan een goed begin zijn. In dit recept heb ik een ‘vleesvervanger’ gebruikt, omdat dit voor mensen vaak een gemakkelijke manier is om de overstap te maken. Maar vind jij die gegrilde stukjes ècht niet te eten? Probeer dan gewoon iets anders! Een paar andere ingrediënten die ook goed bij de smaak van hachee passen zijn:
- Paddenstoelen
- Witte bonen
- Quorn
- Jackfruit
Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere vegetarische recepten. Als je veel uitprobeert, vind je vanzelf iets lekkers. Zet ‘em op!
Met welke ingrediënten maak jij het liefste je vegetarische hachee? En moet er per se rodekool bij hachee van jou? Laat het weten in de reacties hieronder! Ook als je dit recept hebt geprobeerd hoor ik natuurlijk graag wat je ervan vond.
Ik gebruik altijd in blokjes gesneden seitan voor mijn hachee. En ik maak altijd een grote portie want de volgende dag is het nog lekkerder. In plaats van wijn gebruik ik soms ook bier. Wel combineer ik het altijd met rode kool.
Ik vond deze ietsje te zoet, maar wel de goede hachee smaak hebben. Een goede basis om nog een beetje zelf te experimenteren