Home » Jacket potatoes met bonen en kaas

Jacket potatoes met bonen en kaas

Jacket potatoes of baked potatoes is typisch Engels eten en eigenlijk verrassend veelzijdig. Je kunt deze gepofte aardappel uit de oven namelijk met van alles vullen – inclusief vegetarische ingrediënten. In dit recept lees je hoe je ze traditioneel vult met kaas en witte bonen in tomatensaus. Met nog wat extra Italiaanse kruiden en verse tomaatjes om de jacket potatoes af te maken. Heerlijk vullend comfort food!

Jacket potatoes met bonen en kaas

Jacket potatoes met bonen en kaas

Menugang: Hoofdgerecht
Personen

2

Oventijd

45

minuten
Bereidingstijd

30

minuten
Calorieën

564

kcal

Ingrediënten

 • Twee grote kruimige aardappels, ca. 250 gram per stuk

 • Blikje witte bonen in tomatensaus (ca. 400 gram)

 • 50 gram geraspte jonge kaas

 • Ca. ¼ tl Italiaanse kruiden

 • 100 gram verse (cherry)tomaten, in stukjes

 • 1 el olijfolie

 • ¼ tl zout

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op °C 220 graden.
 • Verwijder eventuele ogen e.d. uit de aardappels en borstel of was ze goed schoon onder stromend water. Dep ze vervolgens droog en wrijf ze daarna in met de olijfolie en dan het zout. (Het laatste is belangrijk voor een krokant jasje!) Prik met een mesje of vork rondom een paar gaten in de aardappels en leg ze dan in het midden van de oven op een rooster. Pof ze ca. 45 – 60 minuten in de oven totdat ze zacht zijn – je moet er met een mesje gemakkelijk in kunnen prikken. (Hoe lang het duurt hangt af van hoe groot je aardappel is. Houd ze dus een beetje in de gaten.)
 • Begin zo’n 15 minuten voordat de jacket potatoes klaar zijn met de rest van de ingrediënten. Rasp als eerste de kaas en zet apart tot gebruik.
 • Was dan de tomaten en snijdt deze in stukjes. Verwarm de witte bonen in tomatensaus samen met de stukjes tomaat totdat ze goed heet zijn.
 • Leg de gare gepofte aardappels uit de oven op een bord en snijdt ze gekruist in. Trek voorzichtig de delen een beetje uit elkaar zodat er een gat voor de vulling ontstaat.
 • Schenk de witte bonen in tomatensaus en verse stukjes tomaat over de jacket potatoes. Bestrooi ze dan met kaas en als laatste met de Italiaanse kruiden. Eet smakelijk!

Jacket potatoes: Engelse gepofte aardappel met kaas en bonen!

Jacket potatoes zijn grote gepofte aardappels uit de oven met schil. Omdat de schil er nog omheen zit hebben ze hun jasje – of jacket – bij wijze van spreken nog aan. Het poffen van aardappels heet in Engeland eenvoudigweg baking, vandaar dat ze ook vaak baked potatoes worden genoemd. Het is een doodsimpel gerecht dat overal verkrijgbaar is en zelf gemaakt wordt.

Je hebt er dan ook niet veel voor nodig – een grote kruimige aardappel en wat vulling naar keuze is genoeg om jezelf te vullen. Want dat doet het: na zo’n enorme gepofte aardappel val je haast in slaap! Ik vind het dan ook heerlijk als comfort food, want het vult zo lekker maar is niet al te veel werk. Wel moet je op tijd beginnen. De jacket potatoes moeten namelijk minstens drie kwartier in de oven. Maar afgezien van de wachttijd is het een piece of cake. Of eh, potato.

Vullingen voor jacket potatoes

Hoewel jacket potatoes als een eenvoudig gerecht wordt gezien in Engeland, is het toch erg geliefd. Er bestaan dan ook talloze variaties op. De gepofte aardappel met kaas en witte bonen in tomatensaus vullen is één van de bekendste en meest klassieke vullingen. En lekker vegetarisch!

Om het een beetje extra smaak te geven voegde ik er verse tomaat en Italiaanse kruiden aan toe, maar je kunt natuurlijk zelf ook prima mee variëren. Wacht dacht je van de jacket potatoes vullen met een restje chili sin carne van de vorige avond? Ook zo’n klassieker. Of probeer het eens met gegrilde of gestoofde groenten met kaas. Of met rauwkostsalade en een beetje mayonaise. Met deze jacket potatoes valt genoeg te experimenteren!

Jacket potatoes: hoe maak jij ze? Ik hoor graag jullie ervaringen in de reacties hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*