Home » Linzenstoof met zoete aardappel

Linzenstoof met zoete aardappel

Deze linzenstoof met zoete aardappel is een echt wintergerecht. Hij vult enorm en warmt je lekker op als je thuiskomt na een koude, natte dag. De harissa brengt dit gerecht makkelijk op smaak, de tahini maakt het een tikkie romig. Extra bonus: je vriest de linzenstoof supermakkelijk in. Heel fijn als snelle maaltijd op een drukke dag. Geniet ervan!

Linzenstoof met zoete aardappel

Linzenstoof met zoete aardappel

Menugang: Hoofdgerecht
Personen

2

Bereidingstijd

30

minuten
Calorieën

504

kcal

Ingrediënten

  • 1,5 el olijfolie

  • 1 ui

  • 1 teen knoflook

  • 300 gr. zoete aardappel

  • 75 gr. gedroogde rode linzen

  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr.)

  • 50 gr. quinoa

  • 100 gr. bladspinazie

  • 1 tl harissa (naar smaak)

  • 1,5 el sesampasta (tahini)

  • Peper en zout

Bereiding

  • Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes. Verhit de olie in de pan. Fruit de ui en knoflook, samen met een snufje zout en peper, totdat de ui glazig ziet (ca. 4 minuten).
  • Schil ondertussen de zoete aardappel en snijdt deze in kleine blokjes van ± 2 cm.
  • Voeg de zoete aardappel, linzen, tomatenblokjes, quinoa en 400 ml water toe. Breng aan de kook en laat ca. 25 minuten zachtjes borrelen, tot alles gaar is. Roer af en toe door.
  • Zet de warmtebron uit. Voeg de harissa en tahini toe en roer goed door. Voeg nu ook de spinazie toe en roer weer door. Laat een paar minuten staan. Zo kan de linzenstoof iets afkoelen en de spinazie slinken.
  • Als de spinaziebladeren geslonken zijn, roer je alles nog één keer door voor je het serveert. Eet smakelijk!

Notities

  • Tip: Deze linzenstoof met zoete aardappel is perfect om in te vriezen. Laat de spinazie dan achterwege, en voeg deze toe als je het gerecht opwarmt. Ik maak zelf vaak de dubbele hoeveelheid en vries de helft dan in voor later.

Veganistische linzenstoof: gezonde krachtpatser

Ik houd van dit gerecht. Natuurlijk omdat het zo lekker is. En omdat het op koude, natte dagen perfect mijn behoefte vervult aan warme, vullende stoofpotjes. Maar boven alles omdat het redelijk makkelijk te maken is en tegelijk vól zit met voedingsstoffen. Dat vind ik altijd een gouden combi.

Wist je bijvoorbeeld dat er in zoete aardappel heel veel vitamine A zit? Met dit gerecht krijg je in één klap je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) binnen. De rode linzen en de tahini zorgen voor een ijzerboost: deze linzenstoof bevat ongeveer de helft van je ADH ijzer. Andere voedingsstoffen waar dit gerecht in uitblinkt zijn ‘goede’ (onverzadigde) vetten (13 g), eiwit (18 g), calcium (225 g), vitamine B2 (0,29 mg) en meer.

Waar vind ik de ingrediënten?

Misschien heb je nog niet eerder gekookt met sommige ingrediënten in deze linzenstoof met zoete aardappel. Gelukkig vind je ze tegenwoordig allemaal wel in de supermarkt:

  • Zoete aardappel: ligt meestal bij de aardappels, en anders bij andere knolgroenten zoals knolselderij, winterpeen, etc.
  • Gedroogde rode linzen: ligt vaak in het schap met producten uit de ‘wereldkeuken’ (kijk in de buurt van de rijst), in de buurt van andere gedroogde peulvruchten zoals groene spliterwten, of ergens op de groenteafdeling.
  • Quinoa: ligt meestal in de buurt van de rijst.
  • Harissa: ligt ook vaak in het wereldkeukenschap, bij het deel met (Midden-)Oosterse producten. Kijk in de buurt van de tortilla’s.
  • Sesampasta: heet meestal tahini. Ook deze vind je meestal in het wereldkeukenschap. Verder vind je hem vaak in het schap met biologische producten en natuurvoeding.

Ik ben heel erg benieuwd wat jullie vinden van mijn nieuwe favoriete wintergerecht. Heb je deze linzenstoofpot met zoete aardappel gemaakt? Laat hieronder in de reacties weten wat je ervan vond!

Gek op stoofpotjes met zoete aardappel?

Probeer dan ook deze stoofpot met zoete aardappel en zwarte bonen!

Ook handig als je nog restjes zoete aardappel en/of spinazie wilt opmaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*