Home » Zomerse erwtensoep

Zomerse erwtensoep

Deze zomerse erwtensoep heeft een rijke smaak maar valt niet al te zwaar op de maag. Met pittige rucola en zongedroogde tomaten en pesto als smaakmakers is dit een heerlijke soep met een zonnig Italiaans tintje. Heel eenvoudig te maken en prima als voorgerecht maar ook als lunch of hoofdgerecht met een lekker stuk bruin brood erbij. Een simpele zomerse, lichte erwtensoep om eens uit te proberen!

Zomerse erwtensoep

Zomerse erwtensoep

Menugang: Lunch, Voorgerecht
Personen

2

Bereidingstijd

45

minuten
Calorieën

283

kcal

Ingrediënten

 • 150 gr. droge spliterwten

 • 1 liter groentebouillon

 • 75 gr. rucola, gewassen

 • 40 gr. zongedroogde tomaten (ca. 6 stuks)

 • 3 tl pesto

Bereiding

 • Maak de bouillon in een soeppan. Voeg de spliterwten toe en kook ze in ca. 45 minuten gaar.
 • Snijd ondertussen de rucola en zongedroogde tomaten fijn. Houd een handje hele rucolablaadjes en twee in reepjes gesneden zongedroogde tomaten apart ter garnering.
 • Roer de overige rucola, zongedroogde tomaten en pesto door de soep zodra de erwten gaar zijn. Blender alles tot een gladde soep.
 • Giet de zomerse erwtensoep in twee grote soepkommen en garneer met de achtergehouden rucola en zongedroogde tomaten.

Notities

 • Tip: Serveer met een lekker groot stuk volkoren brood om er een volwaardige maaltijd van te maken.
 • Tip: Laat de blender achterwege voor een wat grovere zomerse erwtensoep.

Zomerse erwtensoep: een lichte soep maar ijzersterk!

Deze zomerse erwtensoep is geïnspireerd door een heerlijke soep die ik laatst in een Engelse tearoom bestelde. Het idee van een lichte erwtensoep die op smaak gebracht werd met zonnige ingrediënten zoals rucola en zongedroogde tomaten vond ik briljant. Het enige nadeel vond ik de textuur. Die was een beetje… ‘schilferig’ doordat er doperwten gebruikt waren. Daarom experimenteerde ik eenmaal terug in Nederlands met spliterwten, en met succes! Zo ontstond deze lekkere zomerse erwtensoep, die ik zelf als een lichtere variant van snert beschouw.

IJzerboost

Wat ook fijn is aan deze zomerse erwtensoep, is dat hij een verrassende hoeveelheid ijzer bevat. Met een grote kom soep (500 ml) krijg je ongeveer 5 mg ijzer binnen. Dat is een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vrouwen en zelfs de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen. De twee ingrediënten die voor de ijzerboost zorgen in deze zomerse erwtensoep zijn de spliterwten en – het zal je misschien verrassen – de zongedroogde tomaten. En een goede dosis ijzer is nooit weg als je (regelmatig) vegetarisch eet!

Eten jullie wel eens erwtensoep in de warmere seizoenen? Of hebben jullie deze zomerse erwtensoep uitgeprobeerd? Laat je beoordeling (bovenaan) of reactie (hieronder) achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*