Home » Vegetarische bourguignon

Vegetarische bourguignon

Deze vegetarische bourguignon vervangt rundvlees met paddenstoelen. Het is een perfect vegetarisch kerstrecept dankzij de rode wijn en winterse smaakmakers. Het gedroogde eekhoorntjesbrood geeft het een speciaal accent dat goed past bij de feestdagen. Maar ook op ‘normale’ dagen is deze vegetarische bourguignon een echte aanrader!

Vegetarische bourguignon

Vegetarische bourguignon

Menugang: Hoofdgerecht
Personen

4

Bereidingstijd

1

uur 
Calorieën

548

kcal

Ingrediënten

  • 60 gr. gedroogd eekhoorntjesbrood

  • 500 gr. champignons

  • 1 ui

  • 400 gr. winterpeen

  • 2 rode paprika’s

  • 4 teentjes knoflook

  • 2 tl. tijm

  • 2 tl. oregano

  • Flinke snuf peper

  • 2 el tomatenpuree

  • 250 ml rode wijn (bv. Pinot noir)

  • 2 el boter

  • 2 el bloem

  • 2 el olijfolie

  • Optioneel: een handje verse bieslook

Bereiding

  • Doe het gedroogde eekhoorntjesbrood in een hittebestendig kommetje of een kop en giet er 475 ml kokend water overheen. Zet apart.
  • Snipper de ui, snijd de champignons in plakjes en de paprika en wortels in blokjes. Laat een eetlepel olijfolie heet worden in een hapjespan (of een pan met een goede dikke bodem). Bak hierin de plakjes champignon ongeveer 5 minuten, totdat ze hun vocht hebben losgelaten. Doe de champignons inclusief hun vocht in een kom of een diep bord en zet apart.
  • Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in vieren. Kook ze in ongeveer 15 – 20 minuten gaar in een pannetje water.
  • Laat nog een eetlepel olijfolie heet worden in dezelfde hapjespan als waarin je de champignons hebt gebakken. Pers of snijdt de teentjes knoflook fijn en doe deze samen met de ui, wortel, paprika, tijm, oregano en peper in de pan. Bak de groenten ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Neem ondertussen het eekhoorntjesbrood uit het kommetje, waarbij je het hete water bewaart. Snijd indien nodig harde stukjes weg en de rest in kleine stukjes.
  • Voeg de twee eetlepels tomatenpuree toe aan de groenten in de pan. Roer goed door en voeg daarna ook de champignons en het eekhoorntjesbrood toe. Meng alles samen en laat nog ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken. Blijf regelmatig roeren.
  • Doe de rode wijn en het vocht van het eekhoorntjesbrood en de champignons bij het groentemengsel. Breng aan de kook en laat 10 minuten op een laag pitje doorborrelen, totdat ongeveer de helft van het vocht is verdampt.
  • Prak ondertussen met een vork de boter fijn samen met de bloem. Voeg dit mengsel toe aan de pan en roer het geheel door totdat de saus wat dikker wordt.
  • Stamp tenslotte de gekookte aardappels fijn met de melk, boter en een flinke snuf peper. Serveer de vegetarische boeuf bourguignon samen met de aardappelpuree, eventueel bestrooid met verse bieslook.

Notities

  • Tip: Vorm mooie hoopjes/bolletjes van de aardappelpuree (eventueel met behulp van een nat kopje) om je vegetarische kerstrecept er nog mooier uit te laten zien!
  • Tip: Dit recept heeft best veel handelingen. Lees het recept daarom helemaal door voordat je begint en kook indien mogelijk met z’n tweeën zodat je de taken kunt verdelen. Zo heb je een vegetarisch kerstrecept zonder kookstress!

Vegetarische bourguignon: een feestelijk vegetarisch kerstrecept met eekhoorntjesbrood!

Deze vegetarische bourguignon is een uitstekende keus als je deze kerst iets lekkers op tafel wilt zetten zonder vlees. Dit vegetarische kerstrecept maakt gebruikt van een vertrouwd en geliefd recept, waardoor je er veel mensen blij mee kunt maken. Dankzij het gedroogde eekhoorntjesbrood krijgt het een speciaal tintje, erg geschikt voor de feestdagen!

Deze vegetarische bourguignon maak je het beste met een volle rode wijn uit de wijnstreek Bourgogne.

Het gedroogde eekhoorntjesbrood voor deze vegetarische boeuf bourguignon kun je vinden in de betere supermarkten. Soms ligt het ook in de schappen onder de Italiaanse naam Porcini. Deze paddenstoel groeit alleen in het wild en is daarom een echte delicatesse, waardoor hij helaas ook aan de prijzige kant is. Maar goed, een flink stuk vlees als hoofdgerecht is dat natuurlijk ook. Met eekhoorntjesbrood in de hoofdrol van dit vegetarisch kerstrecept heb je een chique, maar duurzaam alternatief.

Deze vegetarische bourguignon maak je (net zoals een boeuf bourguignon) het beste met een rode wijn uit de – je raadt het al – Bourgogne. Ik gebruikte een Pinot noir uit deze wijnstreek, die het erg goed deed. Maar natuurlijk kun je ook je eigen favoriete rode wijn met een goede, volle smaak gebruiken. Heb jij nog een echte wijnaanrader voor deze vegetarische bourguignon? Ik hoor het graag! Deel je tip in de reacties onderaan dit recept.

Maken jullie een vegetarisch kerstrecept dit jaar? Of heb je deze vegetarische bourguignon op een ander moment uitgeprobeerd? Laat het weten in de reacties hieronder!

Gek op winterse klassiekers? Probeer dan ook eens deze vegetarische winterrecepten

9 Comments

  1. Margriet Waalders

    Wat een lekker recept lijkt mij dit. Ik wil dit graag met kerst gaan maken.
    Kan iemand mij vertellen of je dit ook een dag van te voren kunt maken? Bij de bourgignion met vlees is een dag van te voren zelfs lekkerder omdat dan de smaak helemaal doortrekt.

    Ik hoor het graag als iemand hier ervaring mee heeft.

    • Ai, ik zie je vraag nu pas Margriet. Sorry. Heb je het recept nog uitgeprobeerd? Ik weet niet of deze vegetarische bourguignon een dag later méér smaak heeft dan op de kookdag zelf. Maar ik heb vaak een dag later nog een restje gegeten, en dat smaakte prima!

    • Betsy Nieuwhof

      Prima, dag eerder, maar nog niet binden.

  2. Lekker hoor! En een superduidelijke beschrijving van hoe de bourguignon te maken!

  3. Monica Meijering

    Super lekker en goed recept. Wij hadden de eekhorentjes brood vers.
    Dag er na, nog meer smaak!

  4. Kun je dit invriezen? Ik wil het nl vantevoren klaarmaken.

    • Hallo Marijke,

      Goede vraag. Ik heb het nog nooit uitgeprobeerd, maar ik denk dat het gerecht zich er wel goed voor leent. Je zal misschien iets van de textuur verliezen, maar met een bourguignon lijkt me dat persoonlijk niet zo erg. (En misschien juist wel lekker! 😉 ). Als je het hebt uitgeprobeerd hoor ik graag hoe het je is bevallen!

  5. Dit gerecht is verrukkelijk! Om het iets pittiger te maken doe ik er wat fijngesneden jalapeno pepertjes doorheen.

  6. Spoel het eekhoorntjes brood goed door met koud water. M’n “test” recept was heel lekker maar met kerst bleek een ander pakje eekhoorntjes brood vol zand te zitten, was echt niet te eten, gerecht mislukt dus 🙁

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*