Vegetarische bourguignon

vegetarische bourguignon

Beoordeel dit recept:

Deze vegetarische bourguignon vervangt rundvlees met paddenstoelen. Het is een perfect vegetarisch kerstrecept dankzij de rode wijn en winterse smaakmakers. Het gedroogde eekhoorntjesbrood geeft het een speciaal accent dat goed past bij de feestdagen. Maar ook op ‘normale’ dagen is deze vegetarische bourguignon een echte aanrader!

Recept voor vegetarische bourguignon

Personen: 4
Bereidingstijd: 60 min.
Calorieën: 548 Kcal

Ingrediënten:

  • 60 gr. gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 500 gr. champignons
  • 1 ui
  • 400 gr. winterpeen
  • 2 rode paprika’s
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 tl. tijm
  • 2 tl. oregano
  • Flinke snuf peper
  • 2 el tomatenpuree
  • 250 ml rode wijn (bv. Pinot noir)
  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • 2 el olijfolie
  • Optioneel: een handje verse bieslook

Voor de aardappelpuree:

  • 800 gr. aardappels
  • 100 ml melk
  • 2 el boter
  • Flinke snuf peper

Benodigde keukenmaterialen:

Stamper

  1. Doe het gedroogde eekhoorntjesbrood in een hittebestendig kommetje of een kop en giet er 475 ml kokend water overheen. Zet apart.
  2. Snijd de champignons in plakjes en de paprika en wortels in blokjes. Laat een eetlepel olijfolie heet worden in een hapjespan (of een pan met een goede dikke bodem). Bak hierin de plakjes champignon ongeveer 5 minuten, totdat ze hun vocht hebben losgelaten. Doe de champignons inclusief hun vocht in een kom of een diep bord en zet apart.
  3. Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in vieren. Kook ze in ongeveer 15 – 20 minuten gaar in een pannetje water.
  4. Laat nog een eetlepel olijfolie heet worden in dezelfde hapjespan als waarin je de champignons hebt gebakken. Pers of snijdt de teentjes knoflook fijn en doe deze samen met de ui, wortel, paprika, tijm, oregano en peper in de pan. Bak de groenten ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
  5. Neem ondertussen het eekhoorntjesbrood uit het kommetje, waarbij je het hete water bewaart. Snijd indien nodig harde stukjes weg en de rest in kleine stukjes.
  6. Voeg de twee eetlepels tomatenpuree toe aan de groenten in de pan. Roer goed door en voeg daarna ook de champignons en het eekhoorntjesbrood toe. Meng alles samen en laat nog ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken. Blijf regelmatig roeren.
  7. Doe de rode wijn en het vocht van het eekhoorntjesbrood en de champignons bij het groentemengsel. Breng aan de kook en laat 10 minuten op een laag pitje doorborrelen, totdat ongeveer de helft van het vocht is verdampt.
  8. Prak ondertussen met een vork de boter fijn samen met de bloem. Voeg dit mengsel toe aan de pan en roer het geheel door totdat de saus wat dikker wordt.
  9. Stamp tenslotte de gekookte aardappels fijn met de melk, boter en een flinke snuf peper. Serveer de vegetarische boeuf bourguignon samen met de aardappelpuree, eventueel bestrooid met verse bieslook.

Vegetarische variant van deze Vegan Mushroom Bourguignon

Tip: Vorm mooie hoopjes/bolletjes van de aardappelpuree (eventueel met behulp van een nat kopje) om je vegetarische kerstrecept er nog mooier uit te laten zien!

Tip: Dit recept heeft best veel handelingen. Lees het recept daarom helemaal door voordat je begint en kook indien mogelijk met z’n tweeën zodat je de taken kunt verdelen. Zo heb je een vegetarisch kerstrecept zonder kookstress!

Vegetarische bourguignon: een feestelijk vegetarisch kerstrecept met eekhoorntjesbrood!

Deze vegetarische bourguignon is een uitstekende keus als je deze kerst iets lekkers op tafel wilt zetten zonder vlees. Dit vegetarische kerstrecept maakt gebruikt van een vertrouwd en geliefd recept, waardoor je er veel mensen blij mee kunt maken. Dankzij het gedroogde eekhoorntjesbrood krijgt het een speciaal tintje, erg geschikt voor de feestdagen!

Het gedroogde eekhoorntjesbrood voor deze vegetarische boeuf bourguignon kun je vinden in de betere supermarkten. Soms ligt het ook in de schappen onder de Italiaanse naam Porcini. Deze paddenstoel groeit alleen in het wild en is daarom een echte delicatesse, waardoor hij helaas ook aan de prijzige kant is. Maar des te specialer voor een vegetarisch kerstrecept!

Deze vegetarische bourguignon maak je (net zoals een boeuf bourguignon) het beste met een rode wijn uit de – je raadt het al – Bourgogne. Ik gebruikte een Pinot noir uit deze wijnstreek, die het erg goed deed. Maar natuurlijk kun je ook je eigen favoriete rode wijn met een goede, volle smaak gebruiken. Heb jij nog een echte wijnaanrader voor deze vegetarische bourguignon? Ik hoor het graag!

Maken jullie een vegetarisch kerstrecept dit jaar? Of heb je deze vegetarische bourguignon op een ander moment uitgeprobeerd? Laat het weten in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *