Pittige bruinebonensoep uit de hooikist

pittige vegetarische bruinebonensoep

Beoordeel dit recept:

Zoek je een recept om te maken met je hooikist / hooimadam? Deze pittige bruinebonensoep is vegetarisch, lekker vullend en zit tjokvol wintergroenten. Gezond, duurzaam en – niet geheel onbelangrijk – erg lekker. Geen hooikist? Je kunt deze bruinebonensoep ook met bonen uit blik maken. Maar voor het ouderwetse “oma’s bruinebonensoep”-resultaat raad ik wel gedroogde bonen aan!

Recept voor pittige bruinebonensoep uit de hooikist

Personen: 2
Bereidingstijd: 12 uur (waarvan 11,5 uur wachten)
Calorieën: 547 Kcal per persoon

Ingrediënten:

  • 2 el olijfolie
  • 100 gr. droge bruine bonen (of 275 gr. uitgelekte bonen uit blik)
  • ½ knolselderij (ca. 350 gram)
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 2 - 3 rode chilipepers (naar smaak)
  • 750 ml groentebouillon
  • 2 volkoren harde broodjes
  • Optioneel: verse peterselie ter garnering

Benodigde keukenmaterialen:

1 hooikist
1 kleine soeppan (die in de hooikist past)

Zo kun je de pittige bruinebonensoep maken:

  1. Doe de bruine bonen in een pan met ruim water en laat 8 uur weken.
  2. Doe (indien nodig) nog wat water bij de bonen, zodat ze 4 cm onder water staan. Breng de bruine bonen aan de kook, draai het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes borrelen. Zet in de hooikist en laat in 3 uur gaar stoven.
  3. Ga 30 minuten voordat de bonen gaar zijn verder met de rest. Snipper de ui, snijdt de wortel en prei in schijfjes, en de knolselderij in blokjes. Snijdt de chilipeper zo fijn mogelijk.
  4. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui een paar minuten, tot deze een beetje glazig ziet. Voeg de rest van de groenten toe en bak nog 5 minuten door. Roer regelmatig door.
  5. Voeg de bouillon en bruine bonen toe aan de groenten en kook alles 5 minuten. Zet de pittige bruinebonensoep dan in de hooikist en laat nog 30 minuten stoven.
  6. Pureer de bruinebonensoep in een hittebestendige blender of met een staafmixer. Je kunt ook (voorzichtig) een stamper gebruiken voor een wat grover resultaat.
  7. Serveer met de harde broodjes.

Tip: gebruik je bruine bonen uit blik? Sla dan stap 1 en 2 over.

Bruinebonensoep uit de ouderwetse slowcooker

Veel mensen zijn gewend om die traditionele bruinebonensoep uit oma’s tijd in een slowcooker te maken. Een hooikist of hooimadam werkt net iets anders, maar voelt als hetzelfde idee. Je gaart een gerecht of ingrediënt heel langzaam. Bij een gerecht, zoals een soep of stoofpotje, trekken de smaken dan extra goed in elkaar.

Er is wel een belangrijk verschil met de slowcooker: in een hooikist moeten de ingrediënten die je gaart goed onder water staan. De hooikist behoudt namelijk langer de hitte die er in wordt gestopt, maar de pan wordt niet op temperatuur gehouden door een warmtebron. Daarom garen de ingrediënten – in dit geval de droge bruine bonen – alleen goed als ze onder het hete water staan. Zodra je de stoofpot of soep in elkaar hebt gedraaid en in z’n geheel in de hooikist zet, gaat dit natuurlijk niet meer op.

Droge bruine bonen (en andere peulvruchten) in de hooikist koken

Elke peulvrucht heeft net een andere kooktijd. Ook maakt het uit hoe goed je pan zijn warmte vasthoudt. Maar in het algemeen kun je dit schema aanhouden:

  • De avond van tevoren: leg voordat je naar bed gaat de bonen alvast te weken in ruim water.
  • Op de dag zelf: kook na de lunch je bonen zo lang als nodig: meestal tussen de 15 en 45 minuten.
  • Rond etenstijd zijn je bonen gaar. Gebruik ze in je recept zoals je bonen uit blik zou gebruiken.

Tip: zet een herinnering in je telefoon voor de eerste twee punten.

Koken met de hooikist: extra duurzaam

Het is een hot item op dit moment: hoe kunnen we minder gas verbruiken? Hoewel je fornuis zeker niet de grootste gasslurper in huis is, is het wel de meest zichtbare. Helemaal als je droge peulvruchten heel lang wilt koken. Dan is de hooikist een duurzame uitkomst. Ja, je moet er wel wat extra planning instoppen. Maar zo kun je al snel je pan een half uur minder op het gasfornuis laten staan.

Overigens kun je de hooikist ook gebruiken voor ingrediënten die minder tijd in beslag nemen. Bruinebonensoep duurt heel lang. Maar zoiets als pasta duurt eigenlijk even lang als wanneer je hem op het gasfornuis kookt. Je hoeft pasta namelijk alleen maar aan de kook te brengen. Daarna zet je de pan in de hooikist en na 10 – 12 minuten is je pasta gaar. Kleine moeite, 10 minuten gas bespaart. BAM!

Welke recepten maak jij het liefste in de hooikist? En wat vond je van deze pittige vegetarische bruinebonensoep? Ik hoor het graag in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *