Home » Bietensoep met munt en zure room

Bietensoep met munt en zure room

Bietensoep is een lekkere soep die goed past bij de winter, zowel qua smaak als qua milieuvriendelijkheid. Dit recept gebruikt munt en zure room voor een extra fris accent. Ideaal als voor- of tussengerecht bij bijvoorbeeld het kerstdiner. Maar natuurlijk is deze bietensoep met munt en zure room ook heerlijk als lunch met een goed stuk brood!

Bietensoep met munt en zure room

Bietensoep met munt en zure room

Menugang: Lunch, Voorgerecht
Personen

4

Bereidingstijd

30

minuten
Calorieën

158

kcal

Ingrediënten

 • 200 gram aardappels

 • 4 kleine bosuitjes

 • 500 gram bieten, voorgekookt

 • 1 liter groentebouillon

 • 1 el olijfolie

 • 2 el citroensap

 • 100 ml zure room

 • 4 takjes verse munt (of ca. 1 tl gedroogde munt)

 • Zwarte peper

Bereiding

 • Als je rauwe bietjes hebt gekocht, kook deze dan eerst. Doe ze in een pan met water dat net over de bietjes heen staat. Kook ze een uur zachtjes met het deksel op de pan en giet ze daarna af. (Als je voorgekookte bietjes in zo’n vacuümverpakking hebt gekocht kun je dit gedeelte overslaan.) Stroop, zodra de bieten een beetje afgekoeld zijn, de schil eraf en snijdt ze in blokjes van ongeveer 2 cm.
 • Was de bosuitjes of haal hun buitenste laagje eraf. Snijd de bosuitjes in ringetjes. Snijd ook een handvol van het loof in dunne ringetjes en bewaar deze apart.
 • Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de bosui (zonder het loof) ongeveer 3 minuten. Schil ondertussen de aardappels en snijdt ze in blokjes van ongeveer 2 cm.
 • Voeg de aardappelblokjes, bouillon, bietenblokjes, het citroensap en een snuf peper toe en kook alles ongeveer 10 minuten totdat de aardappel gaar is. Hak ondertussen de verse munt klein (indien van toepassing).
 • Pureer de soep tot een glad geheel en roer het loof van de bosuitjes erdoor. Serveer de soep met een flinke klodder zure room, bestrooid met munt en eventueel wat extra gemalen zwarte peper.

Bietensoep met munt en zure room: een zachte soep met een fris accent

Deze bietensoep met munt en zure room was voor mij de eerste keer dat ik bietensoep probeerde. Ik had al veel lovende geluiden gehoord, maar ik moet toegeven: ik vond het gewoon een raar idee. Bietjes. Als soep. Ik ben wat dat betreft toch een beetje Hollands – wat de boer niet kent, dat vreet ie niet! Maar om het bij de Nederlandse gezegdes te houden: wie niet waagt, die niet wint. Dus brouwde ik op een koude zondagmiddag in november deze zachte wintersoep. De zure room en verse munt geven hem een frisse toets, wat een prima combinatie is! Je moet wel echt van bieten houden, want deze bietensoep met munt is erg… Bietig. Een overbodige waarschuwing wellicht, maar goed om te onthouden als je rekening moet houden met andere tafelgasten…

Bietensoep als onderdeel van een diner

Nu we het toch over tafelen hebben, deze bietensoep met munt en zure room is ideaal als voorgerecht voor een diner. Door zijn mooie kleur ook zeker een aanrader voor het kerstdiner! Rode biet is goed te combineren met ingrediënten zoals sjalot, azijn, feta, geitenkaas, walnoten, allerhande slasoorten, komkommer, dille en natuurlijk munt en zure room. Genoeg om mee te kokkerellen, dus!

Bietensoep = milieuvriendelijke wintersoep

Tenslotte is bietensoep een goede keuze als je ‘s winters milieuvriendelijk probeert te koken. Rode biet die je in december koopt heeft volgens Milieu Centraal en het Voedingscentrum de laagste milieubelasting. Hoewel de rode bieten in deze maand soms in de koelcel hebben gelegen, zijn ze wel in Nederland in de volle grond geteeld en hebben daardoor nog steeds een relatief lage milieubelasting, net zoals veel andere knollen.

Zijn jullie fan van bietensoep? Vinden jullie bietensoep met munt en zure room een goede combi? Ik hoor het graag van jullie in de reacties hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*