Home » Yoghurtijsjes met perzik

Yoghurtijsjes met perzik

Zoete, romige yoghurtijsjes maken waar bijna geen geraffineerde suiker in zit, een onmogelijke opgave? Dus niet! Ik kwam dit recept om zelf yoghurtijs te maken tegen op de website van een Amerikaanse blogger die ik volg, en het is echt goddelijk. Met slechts 1 tl vanillesuiker en flink wat honing kun je zelf heerlijke ijsjes maken in vormpjes. Ook prima als basisrecept voor schepijs!

Yoghurtijsjes met perzik

Yoghurtijsjes met perzik

Menugang: Nagerecht, Snack
Personen

6

Bereidingstijd

40

minuten
Calorieën

107

kcal

Ingrediënten

  • 2 perziken of nectarines (ca. 250 gr.)

  • 65 gr. honing

  • 250 gr. Griekse volle yoghurt

  • ¾ el citroensap

  • 1 tl vanillesuiker of –extract.

  • Snufje zout

Bereiding

  • Zet de oven aan op °C 180 en bedek een bakplaat met bakpapier. Schil de perziken en snijd elk van hen in acht partjes. Leg de partjes op het bakpapier en besprenkel met een eetlepel honing en een snufje zout. Schep ze even voorzichtig om zodat ze goed bedekt zijn met honing. Verdeel ze dan evenredig over de bakplaat en laat ze ca. 20-30 minuten in de oven staan, totdat ze zacht zijn.
  • Terwijl het fruit in de oven staat kun je de rest van de ijsbasis maken. Meng de yoghurt, de rest van de honing (ca. 50 gram), het citroensap en de vanillesuiker goed in een kom tot een glad geheel. Zet het in de koelkast totdat de perzikpartjes klaar zijn.
  • Laat de perzikpartjes afkoelen als ze klaar zijn. Doe ze dan bij het yoghurtmengsel en schep ze voorzichtig erdoorheen.
  • Vul nu de ijsvormpjes met het mengsel. De perzikpartjes moet je er misschien een beetje induwen. Zet de yoghurtijsjes een paar uur in de vriezer totdat ze bevroren zijn.

Eindelijk yoghurtijsjes maken

zelf yoghurtijs maken met perziken

Ik had dit recept van Cookie and Kate al een tijdje op het oog, ergens half Augustus toen het nog niet zoveel regende. De yoghurtijsjes zagen er heel vrolijk uit met al dat fruit erin, en ik had me sowieso al eens voorgenomen om ijs te maken met Griekse yoghurt. Er was alleen één probleem: ik had geen vormpjes om zelf ijsjes te maken. En nee, wacht, ho! Ik weet al wat je gaat zeggen: “Die kun je voor 1 euro bij de Action kopen, hoor!” Dat is me maar liefst drie keer verteld toen ik op zoek was naar vormpjes te leen of te geef… Helemaal waar, natuurlijk. Maar ik wilde juist zo graag tweedehands ijsvormpjes. Het zijn bij uitstek van die dingen die je onderin je keukenkastje zet, om er vervolgens nooit meer naar om te kijken. Dus ik dacht, ik kijk eens bij een vraaghoek of ik er één kan krijgen. Dat bespaart weer afval. En ja hoor. Twee weken en drie Action-tips later werd mijn geduld beloond. Van een 50-plusser, die ook nog eens toevallig een straat verder woonde, kreeg ik gratis een setje vrolijk gekleurde ijsvormpjes. Win!

Zo kwam het dat op een druilerige zaterdag ik alsnog vol goede moed aan de slag ging. Het was wel spannend. Zelf ijs maken (bijna) zonder suiker, zou dat wel zoet genoeg worden? Nou, ja dus! De volle Griekse yoghurt maakt het heerlijk romig, de geroosterde perziken en de honing maken het lekker zoet. Ik heb het voorgeschoteld aan een testpanel van kieskeurige eters (lees: de bijbelstudiegroep) en die waren het er unaniem over eens: het is echt heel lekker ijs.

Doordat de perziken in de oven dus als het ware een beetje ingedikt worden, zijn ze extra zoet. En het ziet er inderdaad lekker vrolijk uit met al die kleurige fruitpartjes erdoorheen. Ik heb dit eenvoudige recept voor yoghurtijs gebruikt om zelf ijsjes te maken in vormpjes, wat ideaal is als zomerse snack of als toetje voor kinderen. Maar je kunt het ook prima gebruiken om yoghurtijs te maken zonder ijsmachine – schepijs dus. Als je wilt weten hoe je dat moet doen kun je bij het recept voor zelf bosbessenijs maken kijken, daar staat het idee beschreven.

Maken jullie nog wel eens zelf ijsjes in vormpjes?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*