Home » Zoete granola met walnoten

Zoete granola met walnoten

Zelf granola maken is helemaal niet moeilijk. Je mengt havervlokken, noten, specerijen, olie en een natuurlijke zoetmaker zoals ahornsiroop, mikt het in de oven en na een kwartiertje heb je de basis voor een heerlijk, voedzaam ontbijt. En zeg nou zelf, cruesli die naar koekjes smaakt… Daar begin je graag de dag mee!

Zoete granola met walnoten

Zoete granola met walnoten

Menugang: Ontbijt
Porties

15

Bereidingstijd

10

minuten
Oventijd

15

minuten
Calorieën

192

kcal

Ingrediënten

 • 350 gram havervlokken

 • 150 gram walnoten, gepeld

 • 0,25 tl. zout

 • 0,5 tl. koek- en speculaaskruiden

 • 120 ml olijfolie

 • 150 gr. ahornsiroop (maple syrup)

 • 1 tl. vanillesuiker of merg van één vanillestokje

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 175 °C en bedek een bakplaat met bakpapier. (Zonder bakpapier plakt de ahornsiroop vaak teveel aan de bakplaat i.p.v. aan je havervlokken!)
 • Hak de gepelde walnoten grof. Roer de droge ingrediënten door elkaar in de mengkom: de havervlokken, gehakte walnoten, zout, koek- en speculaaskruiden en vanille(suiker).
 • Giet de olijfolie en ahornsiroop in de mengkom en roer alles goed door elkaar, totdat alle havervlokken licht bedekt zijn met deze natte ingrediënten.
 • Verspreid het mengsel gelijkmatig over je bakplaat en druk een beetje aan met een lepel. Zet het ca. 10-12 minuten in het midden van de oven totdat de granola een beetje goudbruin en krokant is geworden. Roer halverwege de baktijd de granola even door elkaar zodat het aan alle kanten goed geroosterd wordt.
 • Laat de granola zonder roeren goed afkoelen. Terwijl het afkoelt zal het nog wat krokanter worden. Eenmaal koud kun je de granola in kleinere stukjes breken en 1 á 2 weken bewaren als het goed afgesloten zit. Bijvoorbeeld in een blik, pot of plastic zak.

Notities

 • Tip: Je kunt in plaats van olijfolie ook kokosolie gebruiken, en in plaats van ahornsiroop ook honing (dan plakt het soms wel ietsje minder goed aan elkaar).
 • Tip: Je kunt ook andere specerijen en noten gebruiken die je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld eens aan kaneel i.p.v. koek- en speculaaskruiden, of aan hazelnoten en amandelen in plaats van walnoten.

Zelf granola maken zonder geraffineerde suiker

Zelf gezonde granola maken, dat wilde ik al heel lang. Of gezonde cruesli, zoals ik het zelf altijd noem. (Mag dat? Vast wel.) Ik maak graag stukje bij beetje mijn eten gezonder én duurzamer, maar dan wel het liefste zonder dat ik er uren voor in de keuken moet staan. Toen ik dit simpele recept voor gezonde cruesli vond, was ik dan ook dolblij. Het is echt een kwestie van alle ingrediënten in een kom mikken en even goed roeren, om het vervolgens in een kwartiertje in de oven te roosteren. Voilà! Supermakkelijk.

Oké, laat ik eerlijk zijn. Zo gemakkelijk ging het de eerste keer helaas niet. Nadat ik flink wat tijd had besteed aan het pellen van de walnoten die ik nog overhad van Roemenië (nog steeds heel veel!), kreeg ik het voor elkaar om mijn zelfgemaakte cruesli in onze immer enthousiaste oven nét een beetje te verbranden. Toen was ik wel effe chagrijnig! Het granolarecept dat ik volgde hield geen rekening met ovens met een eigen wil… Maar goed, omdat ik er zoveel werk (en noten) in had gestopt, heb ik de granola gewoon koppig in m’n ontbijt gebruikt die week. Ondanks de subtiele houtskoolsmaak die af en toe door schemerde… Het weekend daarop ging het gelukkig een stuk beter; ik heb de temperatuur en baktijd verlaagd, en de oven nauwlettend in de gaten gehouden. Het resultaat? Een heerlijke zoete, gezonde granola zonder geraffineerde suiker die naar koekjes ruikt en smaakt. Ik ben dik tevreden, het smaakt elke ochtend weer heerlijk met mijn fruit en yoghurt. Dit houdt ik er zeker in!

Mijn gouden tip is dan ook: als je zelf deze cruesli wilt maken, houdt dan de oven tijdens het bakken in de gaten. Het komt echt aan op die paar minuten meer of minder. Is het te lang, dan zijn al je dure noten verbrand. Haal je de cruesli te vroeg uit de oven, dan blijven ze een beetje zacht. Maar zodra je de perfecte tijd hebt gevonden, is dit granolarecept snel en gemakkelijk te maken!

Wat betreft het milieu vind ik dit recept trouwens ook voordelen hebben. Met de vervelende feiten die je vaak over palmolie hoort, is het altijd goed om minder of alleen fairtrade/biologische palmolie te gebruiken. Maar dat spul zit in veel producten joh! Door zelf cruesli te maken heb ik weer wat minder slechte palmolie op mijn geweten. Stukje bij beetje, denk ik dan maar. En hoewel het debat over suiker en vetten altijd door woedt, lijkt natuurlijke suiker uit ahornsiroop of honing me beter dan de geraffineerde suiker die in cruesli zit die je in de winkel koopt.

Wat vinden jullie van zelf granola maken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*