Home » Bosbessenijs maken

Bosbessenijs maken

Heb jij je altijd al afgevraagd of zelf ijs maken zonder ijsmachine erg moeilijk is? Ik wel! Daarom heb ik het laatst eens uitgeprobeerd – en het valt eigenlijk reuze mee. Met slechts een paar ingrediënten en regelmatig roerwerk kun je een heel goed resultaat bereiken. Ik heb voor bosbessenijs gekozen, maar met dit recept kun je ook gewoon puur vanille-ijs maken. Lees hieronder hoe!

Bosbessenijs maken

Bosbessenijs maken

Menugang: Nagerecht
Personen

4

Bereidingstijd

3

uren 
Calorieën

170

kcal

Ingrediënten

 • 150 ml slagroom, ongeklopt

 • 150 ml volle melk

 • 50 gram witte kristalsuiker

 • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)

 • Snufje zout

 • 75 gram bevroren bosbessen

Bereiding

 • Meng de slagroom, volle melk, kristalsuiker, vanillesuiker, het snufje zout en 50 gram van de bosbessen door elkaar in het plastic bakje. Sluit af en zet in de vriezer.
 • Roer elk halfuur met een garde goed door het mengsel, en zet het daarna weer terug in de vriezer. Je mag echt flink kloppen, want daarmee voorkom je de vorming van kristallen. Hoe vaker je klopt, hoe beter. Gebruik als het mengsel te dik wordt de houten lepel.
 • Na ongeveer 3 tot 4 uur moet het mengsel redelijk dik en bevroren zijn. Roer er de overige 25 gram bosbessen doorheen.
 • Klaar! Je kunt het ijs nu zoals normaal afgedekt in de vriezer laten staan tot gebruik.

Notities

 • Tip: Door de bosbessen uit dit recept weg te laten krijg je puur vanille-ijs. Maar je kunt het ook eens met een ander soort fruit proberen! Banaan, aardbei of framboos, bijvoorbeeld.

Zelf ijs maken zonder ijsmachine

Ik ontdek vaak de lekkerste recepten wanneer ik restjes moet opmaken. In dit geval kwamen we terug van een familievakantie met een potje verse slagroom. Ik had al een beetje in de soep gebruikt, maar dan zit je nog met 2/3 pot. En drie dagen achter elkaar soep eten is een beetje teveel van het goede. Toen kwam ik op het briljante idee om zelf ijs te maken. Dat kon vast wel met slagroom… Maar hoe maak je ijs zonder ijsmachine? Wat onderzoek bracht meerdere werkwijzen naar voren, waaruit ik de meest simpele heb gedistilleerd. Het was een beetje gokken, maar het resultaat was wonderbaarlijk goed te noemen. Het is gewoon een kwestie van vaak en stevig roeren. Ik was eigenlijk best verbaasd dat zelf vanille-ijs maken zonder ijsmachine zo makkelijk is!

Het bovenstaande recept voor vanille-ijs is dan ook supersimpel. Er zitten geen gekke dingen in. De vanillesuiker vind je meestal wel in het bakschap van je supermarkt. En als je het recept met de blauwe bessen wilt volgen, vind je de bevroren bosbessen op de vriezerafdeling. Ik raad trouwens bevroren bosbessen aan omdat die meestal goedkoper zijn en beter heel blijven bij het roeren, maar je kunt natuurlijk ook verse gebruiken. Ik vind blauwe bessen en ijs echt een heerlijke combinatie, perfect voor in de zomer. Misschien ga ik het ook eens een keertje met yoghurt proberen… Wat vinden jullie van dit toetje met blauwe bessen? Laat je beoordeling achter als je hem gemaakt hebt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*