Home » Romige boerenkoolstamppot

Romige boerenkoolstamppot

Met dit recept kun je een vegetarische boerenkoolstamppot maken die lekker vertrouwd smaakt, maar een romige twist heeft. Het geheim? Roomkaas! Je maakt er de boerenkoolstamppot net even anders mee, en dat is verrassend lekker. Maak het traditioneel af met vegaworst en een dot mosterd en je stamp is klaar!

Romige boerenkoolstamppot

Romige boerenkoolstamppot

Menugang: Hoofdgerecht
Personen

2

Bereidingstijd

35

minuten
Calorieën

569

kcal

Ingrediënten

 • 300 gr. boerenkool, gesneden

 • 700 gr. aardappels

 • 100 gr. ‘harde’ roomkaas (bv. Monchou)

 • 2 el mosterd

 • Vegetarische worst voor 2 pers. naar keuze (bv. Vivera)

 • Peper

 • 1 el olijfolie

Bereiding

 • Breng een ruime pan water aan de kook en voeg de boerenkool toe. Laat ongeveer vijf minuten koken. Schil ondertussen de aardappelen, snijdt ze in stukken en voeg ook deze toe aan de pan. Breng het geheel weer aan de kook en laat nog 20 minuten met het deksel op de pan zachtjes doorkoken.
 • Bak de laatste 10 minuten de worstjes naar aanwijzing op de verpakking in een koekenpan.
 • Controleer of de aardappels en de boerenkool gaar zijn en laat indien nodig nog even doorkoken. Giet ze dan af en stamp ze, samen met de roomkaas en de mosterd, fijn met een stamper.
 • Voeg eventueel nog peper toe naar smaak. Serveer de romige boerenkoolstamppot samen met de vegetarische worst.

Notities

 • Tip: Vind je de boerenkoolstamppot te droog? Bewaar dan bijvoorbeeld wat van het groentenat, of gebruik boter om de worstjes in te bakken en leng dit aan met wat heet water voor een magere jus.
 • Tip: Lekker met vegetarische jus!

Vegetarische boerenkoolstamppot maken: traditioneel gerecht nèt even anders

Boerenkoolstamppot is volgens mij één van de gezondste stamppotten die je kunt maken, want deze Hollandse groente zit vol met voedingstoffen. Zo vol zelfs, dat het zich een paar jaar geleden tot heuse trend heeft ontpopt in de Verenigde Staten. (Ja, die boerenkoolchips is er al een tijdje!) Zelf was het nooit echt mijn favoriete stamp. Maar omdat vriendlief een echte liefhebber bleek en ik stiekem ook wel optimistischer werd door al die lovende artikelen over kale, heb ik het maar weer een kans gegeven.

We probeerden een ovenrecept met roomkaas. Dat was lekker! Maar aangezien een oven meer energie nodig heeft dan een gasfornuis en ik ook gewoon een beetje lui ben, heb ik het recept omgetoverd tot een traditioneler gerecht dat gewoon in de stamppotpan gekookt kan worden. Met vegetarische worst èn mosterd smaakt het echt heerlijk traditioneel, maar de romigheid maakt deze boerenkoolstamppot toch speciaal. Bij mij staat de boerenkoolstamp weer helemaal in een goed blaadje!

Wat betreft vegetarische worst heb ik in dit recept voor boerenkoolstamppot de keuze aan jullie gelaten. Zoals ik al eerder opbiechtte krijg ik vegetarische rookworst over het algemeen mijn keelgat niet door. Deze vegetarische worstjes van Vivera vond ik daarentegen wel redelijk smakelijk. Maar dat verschilt heel erg per persoon! Ben je een echte vleeseter, dan zou ik gewoon een paar vegetarische worstjes proberen van verschillende merken totdat je iets gevonden hebt wat je lekker vindt. Wil je juist niet aan de vleesvervangers, dan kun je ook de boerenkoolstamppot vegetarisch maken door ca. 50 gram (geroosterde) ongezouten cashewnoten als vervanger te gebruiken.

Gaan jullie deze lekkere romige vegetarische boerenkoolstamppot maken? Laat me weten wat je ervan vond in de reacties hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*