Home » Mediterrane stamppot met rucola en feta

Mediterrane stamppot met rucola en feta

Deze Mediterrane stamppot met rucola en feta maakt gebruik van de geliefde Hollandse stamppot, maar is geïnspireerd door ingrediënten uit het Middellandse Zeegebied. Rucola, pesto en aardappels vormen de basis; cherrytomaatjes en geroosterde pijnboompitjes maken het af. Zin in een stamppot, maar dan net even anders? Deze Mediterrane stamppot met rucola en feta is lekker toegankelijk!

Mediterrane stamppot met rucola en feta

Mediterrane stamppot met rucola en feta

Menugang: Hoofdgerecht
Personen

2

Bereidingstijd

25

minuten
Calorieën

593

kcal

Ingrediënten

 • 550 gr. aardappels

 • 35 gr. groene pesto

 • 75 gr. rucola

 • 75 ml. melk

 • 100 gr. cherrytomaatjes

 • 100 gr. feta

 • 40 gr. pijnboompitjes

 • Zwarte peper

Bereiding

 • Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 cm. Doe ze in een pannetje met water zodat ze net niet helemaal onderstaan. Kook ze met het deksel op de pan in ca. 10 minuten gaar.
 • Rooster ondertussen de pijnboompitjes goudbruin in een droog sauspannetje of een koekenpan. Dit duurt ca. 5 minuten op een laag pitje. (Maar blijf erbij, want voor je het weet zijn ze verbrand!)
 • Was ondertussen ook de cherrytomaatjes en indien nodig de rucola. Halveer de tomaatjes.
 • Giet de aardappels af zodra ze gaar zijn. Stamp ze dan samen met de melk, groene pesto en een snuf peper tot een romige puree.
 • Zet de pan met puree terug op het fornuis, op een laag pitje. Roer de rucola en cherrytomaatjes erdoorheen en warm nog een paar minuutjes door, terwijl je regelmatig roert.
 • Verkruimel tenslotte de feta over de stamppot en strooi de geroosterde pijnboompitjes eroverheen. Eet smakelijk!

Mediterrane stamppot – met feta, rucola en pijnboompitjes

Deze Mediterrane stamppot met feta en rucola is een culinair verantwoorde keuze in de winter. Het geeft de voldoening van een oer-Hollandse stamppot, maar heeft heerlijk Mediterrane  ingrediënten die hem net een tikkie interessanter maken. De rucola en pesto kennen velen van ons uit de Italiaanse keuken, feta komt uit de Griekse keuken en pijnboompitjes worden eigenlijk in de keukens van verschillende landen rondom de Middellandse Zee gebruikt.

Rijk aan vitamines

Waar de meeste Nederlandse stamppotten begeleidt worden door jus, heeft deze Mediterrane stamppot een gezond alternatief om niet al te droog te smaken: cherrytomaatjes. Deze sappige tomaatjes voegen een heerlijk fris smaakaccent toe. Bovendien zijn ze samen met de aardappels in dit recept goed voor maar liefst 60% van je ADH* vitamine C. Die vitamine bevordert de opname van ijzer, draagt bij aan een betere weerstand en is essentieel voor een goede wondgenezing.

De aardappels in dit recept voor Mediterrane stamppot zijn trouwens ook goed voor ongeveer de helft van je ADH* vitamine B6. Deze B-vitamine is nodig voor de opbouw en afbraak van eiwitten. Verder speelt het een rol bij de afweer, de groei, de bloedaanmaak en de werking van het zenuwstelsel. Zo blijkt maar weer dat die ‘saaie’ aardappel niet voor niets in de schijf van vijf thuishoort!

Andere voedingsstoffen die je veel binnenkrijgt met deze Mediterrane stamppot met feta en rucola zijn vitamine B12 (33% ADH*, dankzij de feta en melk), vitamine E (56% ADH* dankzij de pijnboompitten) en calcium (42% ADH* dankzij de feta en rucola).

Wel zit er relatief veel vet in dit recept voor Mediterrane stamppot. Maar als je de rest van de dag minder vette dingen eet hoeft dat zeker geen probleem te zijn! (Tip: houd je eten eens een dagje bij in de Eetmeter van het Voedingscentrum, dan weet je of je teveel vet binnenkrijgt of niet.) In ieder geval draagt deze romige Mediterrane stamppot met feta en rucola zeker bij aan de nodige vitamines en mineralen!

* ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, in dit geval voor volwassen vrouwen.

P.S. Houd je van stamppotten? Probeer dan ook eens mijn romige boerenkoolstamppot of andijviestamppot met kaas!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*