Home » Franse rijstschotel met Port Salut

Franse rijstschotel met Port Salut

Deze Franse rijstschotel met groenten is onweerstaanbaar voor fans van Port Salut. De gesmolten blokjes Franse kaas gaan perfect samen met de tijm en verse groenten. Niks geen gekkigheid met kikkerbilletjes of slakken, gewoon een lekker vegetarisch rijstgerecht met Franse ingrediënten!

Franse rijstschotel met Port Salut

Franse rijstschotel met Port Salut

Menugang: Hoofdgerecht
Personen

2

Bereidingstijd

30

minuten
Calorieën

591

kcal

Ingrediënten

  • 1 el. olijfolie

  • 160 gr. zilvervliesrijst

  • 100 gr. Port Salut

  • ½ courgette

  • 1 rode paprika

  • 4 bosuitjes

  • 2 tomaten

  • 1 teentje knoflook

  • ½ tl. tijm

  • 20 gr. geschaafde amandelen

  • 100 ml droge (Franse) witte wijn

  • zout en peper

Bereiding

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af indien nodig.
  • Snijd intussen alle groenten in blokjes of ringetjes en rooster de geschaafde amandelen een paar minuten in een droge (koeken)pan tot ze goudbruin zijn.
  • Snijd ondertussen ook de Port Salut in kleine blokjes van ca. 1 cm.
  • Verhit de olijfolie in de wok- of koekenpan en fruit daarin de gesneden paprika, courgette, bosui, tijm en (geperste) knoflook 2 – 5 minuten totdat ze wat zachter zijn.
  • Voeg de witte wijn toe en laat een paar minuutjes zachtjes koken totdat het meeste vocht verdampt is.
  • Schep de gare rijst erdoorheen (en voeg indien nodig nog wat extra olie) en roerbak alles op hoog vuur nog twee minuten. Voeg eventueel nog zout, peper en extra tijm naar smaak toe.
  • Schep als laatste de stukjes tomaat en Port Salut door de vegetarische rijstschotel en bestrooi het met de geroosterde amandelen.

Franse rijstschotel met brie? Alsjeblieft nie!

Laten we even wat helder krijgen: ik ben over het algemeen geen fan van zachte Franse kazen. Van blauwe-aderkaas gruwel ik. Misschien kom ik daar ooit nog eens overheen. Maar Port Salut vind ik op een of andere manier wèl heerlijk, en dat is een mening die velen met mij delen volgens mij. Er is iets aan dat smeuïge kaasje wat hem veel toegankelijker maakt. Daarom, toen het oorspronkelijke recept voor deze Franse schotel met rijst en kaas mij onder ogen kan, heb ik de brie maar snel vervangen. Een andere zachte Franse kaas kan vast ook wel, dacht ik. En inderdaad, het resultaat mag er zijn. De romige kaas doet het prima in combinatie met de tijm. Ik was van te voren niet helemaal vol van vertrouwen, maar vegetarische rijstgerechten met Franse kaas blijken dus ook prima te kunnen. Daarnaast moet ik zeggen dat de verse stukjes tomaat lekker fris smaken omdat ze pas op het laatste moment erdoor geschept worden. Eenzelfde trucje als bij de vegetarische paella, waar ook geroosterde amandelen in zitten. Maar toch met een heel andere smaak!

Eten jullie wel eens rijstgerechten met (Franse) kaas? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Laat vooral een berichtje achter hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*