Home » 7 recepten om de Week zonder Vlees te overleven

7 recepten om de Week zonder Vlees te overleven

De Nationale Week Zonder Vlees gaat binnenkort van start. Van 5 t/m 11 maart gaan ruim 20.000 Nederlanders de uitdaging aan om een week geen vlees te eten. Niet omdat het trendy is, maar omdat onze planeet het nodig heeft. En reken maar dat het effectief is! Wil je eigenlijk wel mee doen, maar lijkt het je best lastig? In dit artikel geef ik je tips en 7 recepten om de Week Zonder Vlees mee door te komen!

Vegetarisch weekmenu zonder vlees

Hieronder vind je zeven populaire recepten zonder vlees die je kunt uitproberen. Uit ervaring weet ik dat veel vleeseters ze lekker vinden. Zitten er een paar tussen die niet zo jouw ding zijn? Je kunt ook eens neuzen tussen mijn andere vegetarische recepten!

week zonder vlees met turkse pizzaMaandag: Turkse pizza
Aan het begin van de werkweek kun je wel een gezonde boost gebruiken. Met deze gemakkelijk te maken vegetarische Turkse pizza kun je er weer tegenaan!

 

week zonder vlees met Mediterrane stamppotDinsdag: Mediterrane stamppot
Het mag dan over een paar weken lente zijn, het is nog steeds koud! Dit mediterrane stamppotje geeft je de warmte die je nodig hebt.

week zonder vlees met vegetarische nasiWoensdag: Nasi met omeletreepjes
Deze vegetarische nasi met ei leent zich prima voor een dagje zonder vlees. Je brengt hem zelf heerlijk op smaak met lekker veel kruiden.

 

week zonder vlees met chili sin carneDonderdag: Chili sin carne
Deze chili sin carne is comfort food ten top. Snel gemaakt, heerlijk hartig en met een romig accent dankzij de avocado.

week zonder vlees met vegetarische kapsalonVrijdag: Kapsalon
Vrijdag patatdag! Je hoeft niet meer naar de snackbar, deze lekkere kapsalon maak je gewoon thuis.

week zonder vlees met Gardener's pieZaterdag: Gardener’s pie
Je kunt Engels uitpakken met deze vegetarische versie van Shepherd’s pie. Met een hartige vulling van Hollandse wintergroenten afgedekt door een laagje aardappelpuree met kaas is het smullen geblazen!

week zonder vlees met tomaten-linzensoepZondag: Tomaten-linzensoep
Een soepje op zondag is nooit weg. Maak maar ruimte in je maag, want deze stevige Indiase tomaten-linzensoep is heerlijk vullend!

3 Tips voor een week zonder vlees

Als je bijna elke dag vlees eet, kan het best lastig zijn om opeens om te schakelen. Dat kan te maken hebben met dat je simpelweg geen goede alternatieven weet, maar misschien ook een beetje met je gewoontes veranderen. Want dat is stiekem ook verdraaid lastig. Daarom hieronder drie beproefde tips voor een week zonder vlees. Succes!

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Ga in het weekend alvast even zitten en maak een lijstje van vegetarische gerechten die je de week erop kunt eten. Denk niet alleen aan het avondeten. Als je bijvoorbeeld graag worst op je brood doet voor de lunch, bedenk dan alternatieven zoals pindakaas of hummus.

  1. Doe het samen

Het handigste is natuurlijk als je de Week zonder Vlees doet met degene(n) met wie je samen eet. Kan dat niet? Zoek dan een vriend of vriendin die mee wil doen. Zo kun je elkaar aanmoedigen en wordt het veel leuker! Ook vind je met #weekzondervlees op social media genoeg andere mensen die meedoen.

  1. Motiveer jezelf

Denk je dat het echt moeilijk wordt om vol te houden? Zorg dan dat je jezelf motiveert door elke dag de resultaten bij te houden. Plak bijvoorbeeld je receptenlijstje op de koelkast en streep er elke dag eentje af. Of teken lekker crea bea een watermeter op papier en verdeel deze in zeven stukjes. Elke dag kun je hem ‘vullen’ met hoeveel water je die dag bespaard hebt – 210 liter per dag ofwel een hele maand aan douchewater. BAM!

Waarom een week zonder vlees?

De Nationale Week Zonder Vlees is opgezet om Nederlanders aan te moedigen wat minder vlees te eten. De reden is puur praktisch: met het milieu gaan het niet zo fantastisch, en vegetarisch eten is een superefficiënte manier om daar iets aan te doen! Als je er meer over wilt weten moet je eens het populaire artikel Minder vlees eten: echt beter voor het milieu? lezen. Maar om je een snelle indruk te geven hieronder wat je allemaal bespaart als je een week geen vlees eet (bron: NWZV, 2018):

  • 7 maanden aan douchewater
  • 111 kilometer autorijden
  • 7 maanden aan CO2-verwerking van een boom

Da’s best de moeite waard, toch? Wacht dus niet langer en ga aan de slag met jouw week zonder vlees!

Aan de slag met de Week Zonder Vlees
  1. Schrijf je in via weekzondervlees.nl.
  2. Maak een lijstje met recepten die je die week wilt gaan eten.
  3. Zoek een buddy die samen met jou een week lang geen vlees eet.
  4. Spread the love en post tijdens de #weekzondervlees over je uitdaging op social media!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*