Home » 7 dingen die ik heb geleerd als proefveganist

7 dingen die ik heb geleerd als proefveganist

Een paar weken geleden was de Nationale Week Zonder Vlees, waarin ruim 30,000 Nederlanders zichzelf uitdaagden om een weekje geen vlees te eten. Het idee om het milieu een steun in de rug te geven door eens een ander voedingspatroon uit te proberen vond ik supertof. Daarom stelde ik thuis voor eens een week niet vegetarisch, maar veganistisch te eten. Want hoe lekker ik kaas en melk ook vind, zuivel is qua duurzaamheid helaas ook een grote boosdoener.

Gelukkig was vriendlief ook enthousiast, dus zo begonnen we samen aan ons avontuur. Ik volgde mijn eigen advies en maakte een planning voor de avondmaaltijden. Ook dacht ik na over alternatieven voor een paar van mijn favorieten zoals thee met melk en kaastosti’s. Het resultaat was een week vol ontdekkingen – de ene prettiger dan de ander. Hieronder de zeven dingen die ik heb geleerd als proefveganist!

1. Sommige etenswaren zijn niet te vervangen.

Geloof ze maar niet, al die reclames van zuivelalternatieven. Qua smaak zijn sommige etenswaren gewoon niet te vervangen. Net zoals veel flexitatiërs vleesvervangers kopen op hun “dag zonder vlees”, ging ik op zoek naar veganistische vervangers voor de zuivel die ik normaal gebruik. Zo drink ik graag een mok sterke Engelse thee met een scheutje melk. Maar helaas pindakaas, de smaak van melk is gewoon niet echt te vervangen. Sojamelk in mijn Engelse thee is echt niet te zuipen, en mijn vriend was ook niet onder de indruk van de amandelmelksmaak die hij in de aardappelpuree proefde.

Maar wat moet je dan? Eigenlijk twee dingen. Ten eerste moet je op zoek gaan naar alternatieven voor wat je normaal eet of drinkt, geen vervangers. Inderdaad, dat betekent misschien dat je jouw favoriete hapje of drankje moet opgeven. Maar niet getreurd, dat lijkt misschien moeilijk maar als je het een weekje probeert went het verbazingwekkend snel. En dat is gelijk het tweede punt: gewenning. Je moet jezelf laten wennen aan de smaak van nieuwe dingen. Net zoals je eraan kunt wennen om geen vlees of minder suiker te in je maaltijden te proeven, kun je ook aan de smaak van bijvoorbeeld amandelmelk of hennepzaad wennen.

2. Veganistische ‘alternatieven’ zijn duur

Net zoals veel flexitatiërs ging ik op zoek naar veganistische alternatieven voor de zuivel die ik normaal gebruikte. Helaas zijn ze vaak aan de prijzige kant. Zo kostte mijn zuivelvrije ‘melkchocolade € 3,49 en een liter hazelnootdrank meer dan €2,09. Dat ben je aan een pak melk niet zo snel kwijt!

Op zich bespaar je dan wel weer op kaas (ook een duur product) en allerhande snacks die je niet mag hebben omdat er dierlijke producten in zitten. (Ik heb pijnlijk veel koekjes moeten afslaan die week.) Maar het zou toch fijner aanvoelen als beginnend veganist als die zuivelvrije producten en melkalternatieven niet zo pokkeduur waren.

3. Veel vleesvervangers zijn niet veganistisch

Nog een praktische, of eigenlijk onpraktische ontdekking was dat heel veel vleesvervangers niet veganistisch zijn. Bij mijn maaltijdplanning had ik daar niet helemaal bij stil gestaan. Mede dankzij de vegetarische balletjes die we nog in de vriezer hadden liggen is het ons niet gelukt om de hele week geen dierlijke producten te eten. Voor je het weet zit ergens melkpoeder of kippenei-eiwit in. Het is echt een kwestie van goed de ingrediënten op de verpakking lezen, dus!

4. Je komt niet aan al je voedingsstoffen.

Ik houd er echt niet van om vitamines bij te moeten slikken. Liever krijg ik mijn voedingsstoffen op natuurlijke manier binnen. Maar als je veganistisch eet ontkom je er niet aan: je zult op zijn minst vitamine B12 bij moeten slikken, want dat zit van nature alleen in dierlijke producten. Dat vind ik persoonlijk erg lastig! Aan de andere kant eet ik ook vleesvervangers met toegevoegd B12 en ijzer, dus wat is nou het verschil? Iets om me de komende tijd nog wat meer in te verdiepen.

5. Veganisten hebben een slechte reputatie.

Yup, we zijn best een beetje belachelijk gemaakt die week. Zó ver gaan om iets voor het milieu te doen vinden de meeste mensen toch een beetje raar. Misschien vinden ze het ook een beetje irritant. Want veganisten, dat zijn toch van die fervente betweters? Als je veganistisch bent loop je mij vast stiekem te veroordelen. Nou, nee dus. Dat vond ik wel jammer. Vegetarisch eten voor het milieu wordt nu net een beetje normaal, maar veganistisch is voor veel mensen dan toch een stapje te ver.

6. Er is veel smaakverschil in veganistische ‘alternatieven’

Dit is natuurlijk persoonlijk, maar je moet echt even op ontdekkingstocht om uit te zoeken wat je wel en niet lekker vindt. Zo vond ik ongezoete en ongebrande amandelmelk niet te pruimen, maar hazelnootmelk op basis van rijst vond ik erg lekker. Ook had ik al eerder hennepmelk uitgeprobeerd, wat ook best goed te doen was. Kijk gewoon eens rond in je plaatselijke biowinkeltje of een winkel zoals Holland & Barrett en probeer wat dingen uit. Zo kom je er vanzelf achter wat wel en niet lekker is.

7. Veganistisch is anders, maar wel lekker!

Onder puntje één gaf ik al aan dat je op zoek moet naar alternatieven voor je favoriete kostje, geen vervangers. Maar die alternatieven kunnen buitengewoon lekker zijn! Zo experimenteerde ik met verschillende soorten chai-thee en melkvervangers. Nu heb ik een heerlijk zoet, romig drankje samengesteld dat bijna dezelfde voldoening geeft als Engelse thee met melk – maar toch anders smaakt! Ook de veganistische chocolademelk die ik heb uitgeprobeerd was buitengewoon lekker. Recepten zullen zeker nog volgen!

Conclusie: over op veganistisch?

Het is me niet gelukt om de hele week veganistisch te eten. Op de eerste dag bakte ik per ongeluk mijn groente in geklaarde boter, en op de laatste dag hadden we niets in huis om de vegetarische balletjes te vervangen door iets veganistisch. Toch heeft het zoeken naar alternatieven me wel aan het denken gezet. We hebben ons voorgenomen om twee keer per week ’s avonds veganistisch te eten. En ik drink nu vaker chai-thee met hazelnootdrank in plaats van Engelse thee met melk.

Toch ga ik nog niet compleet over op het veganisme, want ik wil me eerst eens bezinnen over het effect ervan op mijn gezondheid. Hoe kun je zo natuurlijk mogelijk blijven eten zodat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt? En heeft ‘kunstmatig’ B12 slikken nog nadelige gevolgen? Genoeg te onderzoeken de komende tijd!

Veganisten, zijn deze punten herkenbaar? Hebben jullie nog goede tips? Ik hoor het graag in de reacties hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*