Home » Review: Rechtstreex

Review: Rechtstreex

Een webshop waar je online kunt eten kunt bestellen direct van de boer, waarbij die een eerlijkere prijs krijgt, jij soms flink goedkoop kunt inslaan en waarbij je ook nog eens voedselverspilling tegen kunt gaan. Te mooi om waar te zijn? Laatste probeerde ik voor het eerst Rechtstreex uit. Tot nu toe maak het mijn verwachtingen aardig waar. Maar zou ik het jou ook aanbevelen? Lees snel verder voor mijn ervaringen met Rechtstreex!

Rechtstreex van de boer

Ik verklapte het net al een beetje. Bij Rechtstreex kun je eten kopen, direct bij de boer. Je vindt er van alles: o.a. zuivel, beleg, brood, sap, (biologische) groente en fruit zijn online te bestellen. De boeren die de producten leveren staan met naam, achtergrondinfo en foto vermeld, zodat je weet waar je eten vandaan komt.

En dat raakt gelijk de kern van Rechtstreex. Ze geloven in een voedselketen die lokaal, transparant en sociaal is. Dat houdt dus concreet in dat jij kunt zien wie het product levert. Maar ook dat leveranciers bijvoorbeeld maximaal 50 km van Rotterdam zitten. En dat de boer 57 cent krijgt van elke euro die jij besteedt.

Hoe werkt het?

Hoe werkt dat dan? Nou, het is eigenlijk vrij simpel:

  1. Jij bestelt online wat je nodig hebt op Rechtstreex.nl.
  2. Na een paar dagen haal je jouw bestelling op bij een ophaalpunt in de buurt.
  3. Je betaalt gelijk bij je ‘wijkchef’ of via een factuur achteraf.

Reden voor het achteraf betalen is dat je producten bij je wijkchef nog een keer gewogen worden. Zo betaal je niet teveel!

Ik vond het echt een groot pluspunt dat ik vanachter mijn computer rustig kon bekijken wat ik nodig had. Beter dan een groente- of maaltijdbox, waarbij ik het risico loop dat ik moet gaan koken met eten waar ik geen zin in heb, dat ik niet lekker vind of waar ik geen recepten bij weet.

Alle voor- en nadelen op een rijtje

Oké, de idealen zijn mooi. Jij vers eten direct van de boer, de boer een betere prijs. Maar welke voor- en nadelen zitten er nou echt aan vast aan Rechtstreex? Ik zet ze voor je op een rijtje.

Wat is de winst voor het milieu?

Je had hem zelf waarschijnlijk ook al bedacht: eten dat van plaatselijke boeren komt betekent minder CO2-uitstoot door lange transportafstanden. Zo kun je ook binnen Nederland nog ‘plaatselijker’ inkopen.

Wat ik verder ontzettend tof vind is dat er ook ‘lelijke’ producten worden verkocht tegen een zacht prijsje. Wat anders zou worden weggegooid of minder efficiënt gebruikt zou worden, komt nu op mijn bord terecht. Denk aan paprika’s met een deukje of komkommers met een wazige schil. Omdat ze niet aan de strenge kwaliteitseisen van de supermarkt voldoen, kan de boer ze niet goed kwijt. Terwijl ze echt nog prima te eten zijn. Zie hieronder bijvoorbeeld een deel van mijn buit van deze week, allemaal producten die “niet voldeden”:

Daar kun je je toch geen buil aan vallen? (De afbeelding op de website liet ze overigens nog ‘lelijker zien, maar het viel alles mee bij het ophalen.)

Wat me verder wel opviel aan Rechtstreex, is dat de website qua productaanbod geen onderscheid maakt in duurzaamheid. Vlees, zuivel, biologisch en veganistisch staan allemaal door elkaar. Je kunt selecteren op biologische producten, verder niet. Of de boer seizoensproducten verbouwt en hoe hij omgaat met duurzaamheid, wordt niet altijd vermeld. Dat is aan jezelf om te bepalen.

Boert de boer er beter van?

Wat ik me hardop afvroeg bij het ophalen van mijn boodschappen, is of dit nou allemaal wel rendabel is voor de boer. Als ik nou één bakje champignons bij zo’n boer bestel, dan heeft hij daar toch niet zoveel aan? Oké, hij krijgt 58% van de opbrengst. Volgens de website van Rechtstreex is dat in “de reguliere keten” slechts 4 tot 40%.

Ik heb dat trouwens geprobeerd na te trekken, maar kon er zo 1-2-3 geen goede cijfers over vinden. Gezien het aantal boeren dat meedoet aan dit nog kleinschalige initiatief, denk ik echter dat het voor hen inderdaad een flinke verbetering is. Al is het maar omdat ze zo beter van hun kromkommers afkomen.

Dat Rechtstreex nog relatief klein is, blijkt o.a. uit het feit dat ze nog vooral in beginstreek Rotterdam zitten. Op de website staat dat Rechtstreex 2000 klanten bedient. Mijn wijkchef wist me te vertellen dat het nu qua aantal bestellingen “net een beetje interessant begint te worden voor iedereen”. Hoe meer mensen bestellen, hoe meer winst voor de boer. Vele bakjes champignons maken één goede boterham.

What’s in it for me?

Wat heb je als consument nou aan Rechtstreex? Persoonlijk ben ik er heel blij mee dat ik ein-de-lijk een manier heb gevonden om lelijke groenten en fruit te redden, zonder dat ik daarvoor ver moet reizen. Het bestellen gaat lekker gemakkelijk en het ophaalpunt is 5 minuutjes fietsen. Daarnaast bespaar ik CO2-uitstoot door minder transport. Duurzaam bezig zonder al te grote offers, dus!

En ook koopje is ook nooit weg: die lelijke en kromme producten zijn vaak erg goedkoop. Deze week was mijn buit onder andere:

  • Twee uit de kluiten gewassen komkommers voor € 0,74.
  • Drie ietwat gedeukte paprika’s voor € 0,88.

Dat zijn dumpprijzen die onder de supermarktprijs liggen. Ka-ching! Tegelijkertijd zijn niet alle producten zo goed geprijsd. Zo kocht ik drie stronken (niet-zo-)lelijke broccoli (1 kilo) voor € 3,16. Dat is op dit moment €1,16 meer dan ik zou betalen bij mijn plaatselijke supermarkt. Het kan vriezen, het kan dooien. Maar goed, die boer moet er ook van kunnen leven. Dat is het hele punt.

Een nadeel kan zijn dat je iets meer moet plannen. Als je gewend bent om al winkelend je avondeten uit te kiezen, kan het vooraf bestellen bij Rechtstreex misschien onwennig aanvoelen. Zelf moest ik aardig wat werk verrichten: 1) kijken welke (biologische) groenten Rechtstreex op de website had, 2) of die in het seizoen waren en daarna 3) welke recepten die ik kon gebruiken. Dat voegt wat planningstijd toe aan mijn toch al uitgebreide weeklijst. Maar ik vind het wel de moeite waard.

Conclusie

Als je actief probeert duurzaam te eten en koken, zou ik zeker Rechtstreex aanbevelen. De website is gemakkelijk te gebruiken en je kunt er soms hele goedkope producten op scoren! Bovendien zorg je zo voor minder CO2-uitstoot door vervoer en help je soms mee voedselverspilling te voorkomen. In tijden dat mensen acties opzetten om kilo’s pruimen en tomaatjes te redden, is een initiatief zoals dit erg welkom. Het zet namelijk een keten op waarmee boeren hun lelijke-maar-eigenlijk-prima producten gewoon kunnen verkopen.

Tegelijkertijd help je de boer dus aan een beter inkomen. En dat motiveert weer meer boeren om te blijven boeren, wat ons van plaatselijk geteelde (en dus milieuvriendelijkere) producten voorziet. Win-win!

Wel moet je ook op Rechtstreex.nl nog zelf die bewuste milieubewuste keuzes maken en soms wat verder kijken dan je winkelmandje. Hoeveel vlees en zuivel koop ik? Welke boer werkt duurzaam? Wordt er een verwarmde kas gebruikt? Rechtstreex is niet (alleen) gericht op duurzaamheid, dus hier moet je zelf keuzes in blijven maken. Gelukkig helpen de omschrijvingen van de boerenbedrijven je daar meestal een handje bij.

Wat denken jullie, is Rechtstreex het proberen waard? Rechtstreex is actief in Rotterdam, Dordrecht, Gouda en de Krimpenerwaard. Laat me weten wat je vindt als je een keertje bestelt!

Een reactie

  1. Ik heb nu al een aantal keren besteld en ben zeer tevreden lekker karnemelk, oké duurder dan n de winkel maar de smaak is top! Roomboter waar je zelfs in kunt bakken zonder spetter om je oren…en de groenten smaken naar groenten en niet naar een waterig aftreksel. Ook wqt vleeswaren geprobeerd ook lekker! Afgekeurde appels en peren ..niks mis mee! Prima spul! Kaas…ook heerlijk. Oké ik vind deprijs soms iets uit de bocht vliegen maar die producten laat ik dan staan. Maar ik probeer wel nieuwe producten waar ik soms nog nooit van gehoord heb uit en dan moet je idd even Google erbij nemen voor een recept, maar das ook weer een leuke uitdaging!
    Dus ik zeg …zeker de moeite waard om te doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*