Zuurkoolsoep – klinkt misschien gek, maar eigenlijk is het een heel logisch recept. Als je ’s winters volop kan genieten van stamppot met zuurkool, waarom dan niet een soep ermee maken? Ook lekker warm en vullend! In het oosten van Europa snappen ze dat allang. Dit recept is geïnspireerd door verschillende Oost-Europese zuurkoolsoepen, want daar heeft ongeveer elk land wel zijn eigen variatie. Wordt dit jouw favoriete Nederlandse zuurkoolsoep?
Zuurkoolsoep
Menugang: Lunch, Voorgerecht2
45
minuten219
kcalIngrediënten
2 el olijfolie
750 ml groentebouillon
1 kleine ui (ca. 100 gr.)
1 gele of oranje wortel (ca. 100 gr.)
1 aardappel (ca. 100 gr.)
75 gr. oesterzwammen (of champignons)
75 gr. emmertarwe (of spelt)
1 teentje knoflook
1 laurierblad
1/4 tl zwarte peper
1/2 tl karwijzaad
1/2 tl gerooktepaprikapoeder
100 gr. zuurkool, uitgelekt
Optioneel: handje verse peterselie (ter garnering)
Bereiding
- Snipper de ui, snijd de aardappel in blokjes, de wortel in schijfjes en de oesterzwam in reepjes.
- Verhit 1,5 el olijfolie in de pan en bak hierin de champignons ongeveer 4 minuten, totdat ze wat gekrompen zijn en hun meeste vocht hebben losgelaten. Schep uit de pan en houd apart.
- Doe nog een beetje olijfolie in dezelfde pan. Fruit nu de ui, wortel en aardappel ongeveer 5 minuten, totdat de ui een beetje glazig ziet. Maak intussen de groentebouillon alvast klaar.
- Voeg de knoflook, zwarte peper en het laurierblad, karwijzaad en gerooktepaprikapoeder toe aan de groente en fruit nog 1 á 2 minuten door.
- Voeg nu de groentebouillon, emmertarwe en zuurkool toe aan de pan. Breng aan de kook en laat 25 minuten borrelen met het deksel op een kiertje.
- Voeg als laatste de champignons toe en roer even door. Serveer bestrooid met de peterselie.
Notities
- Tip: Wil je deze soep als avondeten serveren? Voeg dan (op het eind) wat vegetarische spekjes of plakjes vegetarische rookworst toe en serveer met een lekker stuk bruin brood.
Zuurkoolsoep: winterse soep die tot in de tenen verwarmt
Deze zuurkoolsoep heeft me best trots gemaakt. Weet je waarom? Omdat ik er zin in had. Op de eerste echte gure dag van dit jaar had ik echte cravings naar zuurkool. En naar soep. “Waarom bestaat die combinatie eigenlijk niet?” dacht ik. Die bestaat dus wel, zo bleek.
Vooral in Oost-Europa zijn ze er gek op. Dus ik verzamelde een handjevol traditionele recepten van deze Oosterburen en ging aan de slag. Tot mijn stomme verbazing had ik binnen 2 kookbeurten een soep in elkaar gedraaid die in alle opzichten aan mijn verwachtingen voldeed. Vullend, verwarmend, gezond. Daar ben ik dus best trots op.
Waar vind je de gekke ingrediënten?
Het mooie aan deze zuurkoolsoep (en soep in ’t algemeen) is dat hij lekker gemakkelijk te maken is. Ik besef me wel dat ik er wat ingrediënten in heb gegooid die misschien niet in elke buurtsuper te krijgen zijn. Daarom hierbij een paar tips waar je ze vindt.
Waar vind je Emmertarwe: een (oer)graansoort die je o.a. kunt bestellen bij:
- Rechtstreex.nl (Rotterdam/Den Haag en omgeving)
- Je plaatselijke biologische winkel of supermarkt
- Oude molens die nog granen malen (even googlen op jouw regio/plaats)
Waar vind je gerooktepaprikapoeder (smoked paprika powder) en karwijzaad?
- Grotere Albert Heijns (het paprikapoeder zit vaak in een rood vierkant blikje)
- Je plaatselijke toko
- Online kruidenwinkels
Wat vind jij van deze zuurkoolsoep? Laat van je horen in de reacties hieronder!
Nieuwste reacties