Home » Aardappelmuffins met rozijnen

Aardappelmuffins met rozijnen

De laatste tijd ben ik op zoek naar vegetarische snacks met veel ijzer erin. Waarom lees je verderop. Maar ik kan je in ieder geval alvast verklappen dat deze volkoren aardappelmuffins met rozijnen redelijk aan mijn eisen voldoen! Zo maak je ze:

Aardappelmuffins met rozijnen

Aardappelmuffins met rozijnen

Menugang: Snack
Personen

6

Bereidingstijd

25

minuten
Calorieën

102

kcal

Ingrediënten

 • 1 aardappel (ca. 100 gram)

 • 65 gram volkorenmeel

 • 1 el basterdsuiker

 • 1 tl bakpoeder

 • 70 gram rozijnen

 • 2 eieren

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 200 °C.
 • Schil de aardappel en snijdt hem in kleine blokjes van 1 cm. Kook deze in ca. 3 minuten beetgaar. Draai het vuur uit en laat ze nog een paar minuutjes nagaren in het hete water.
 • Doe het volkorenmeel, bakpoeder, de basterdsuiker en de rozijnen in een kom en meng goed.
 • Giet de aardappelblokjes af en stamp ze tot een puree met een vork of stamper.
 • Klop de eieren met een elektrische mixer tot ze een beetje schuimen en voeg ze samen met de aardappelpuree toe aan de droge ingrediënten in de kom. Meng alles voorzichtig tot een samenhangend geheel.
 • Verdeel het mengsel over de vormpjes en zet het geheel 10 minuten in de oven. Controleer na afloop met een satéprikker of ze gaar zijn. Als er nog wat deeg aan de prikker zit, moeten ze er nog eventjes in.

Notities

 • Tip: Is je beslag klaar, maar de oven nog niet helemaal op temperatuur? Zet ze er dan gerust in. Na 10 minuten kun je de oven uitdraaien, maar moet je de muffins er nog even in laten zitten. Zo garen ze na en bespaar je energie!
 • Je kunt overigens ook de eieren splitsen voor dit recept. Meng in dat geval bij stap 5 allereerst de geklopte eidooiers met de aardappelpuree door het beslag. Klop dan met een mixer het eiwit tot dit in pieken rechtop kan blijven staan. (Daarna niet doorkloppen! Dan zakt het namelijk weer in.) Dit eiwit spatel je vervolgens voorzichtig door het mengsel. Vervolgens kun je doorgaan met stap 6.

  Het is wat meer gedoe, maar zo krijg je wat luchtigere muffins. Ik wilde het eerst ook zo doen, maar het splitsen ging fout (gebeurt wel vaker) en ik had nog precies twee eieren over dus overdoen was er niet bij. Jammerrr. Wel makkelijker!
 • De muffins blijven zo’n 3 dagen goed, maar ik vries ze altijd gelijk in voor later. Als ik ze ’s ochtends in een bakje stop zijn ze tegen snack-o-clock (lees: vier uur) altijd ontdooid!Met een satéprikker kun je controleren wanneer ze gaar zijn.

Volkoren aardappelmuffins met rozijnen: extra ijzer én een lekkere snack.

Sinds ik geen vlees meer eet houd ik af en toe een dagje bij of ik genoeg voedingsstoffen binnenkrijg. Dat zit voor de meeste stofjes wel snor, maar er zijn er een paar steeds aan de lage kant. IJzer is daar de belangrijkste van.

Volgens het Voedingscentrum is IJzer belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Veel mensen zijn bang dat als ze puur vegetarisch gaan eten, ze al snel een ijzertekort krijgen. Ik zal hier nog een keer een blog aan besteden – want er komt veel bij kijken – maar ik merk dat dit in de praktijk best wel meevalt. Ik krijg dagelijks zelfs meer binnen dan de gemiddelde (vleesetende) Nederlandse dame!

Maar goed, aangezien gezond eten toch mijn streven is (van wie niet?), probeer ik dichter bij de Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheid van 15 mg te komen. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om ijzerrijke hoofdmaaltijden te eten, maar ik vind goed vullende vegetarische snacks ook wel eens lekker! Mijn huidige experimenten bestaan uit volkoren muffins. Ik kom vaak lekkere recepten voor muffins tegen, maar altijd met gewone bloem. Door volkorenmeel te gebruiken worden mijn muffins een stuk ijzerrijker én gezonder! Vandaag heb ik dan ook mijn nieuwste vegetarische snack met jullie gedeeld: volkoren aardappelmuffins met rozijnen. In elke muffin zit zo’n 1,05 mg ijzer ofwel 7% ADH. Niet zo hoog als ik gehoopt had, maar toch niet onaardig. Eens kijken of volkoren muffins met zongedroogde tomaat volgende keer een beter resultaat geven!

Letten jullie wel eens op je ijzerinname?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*