Volkoren risotto met champignons

Volkoren risotto champignons

Beoordeel dit recept:

Volkoren risotto bestaat eigenlijk niet. Maar met dit recept kun je de traditionele arbiororijst een beetje omzeilen en toch een lekker romige én gezonde risotto op tafel zetten! Bruine rijst met een korte korrel dient hierbij als volkoren risottorijst. Met champignons, zongedroogde tomaatjes, pijnboompitjes en kaas maak je het heerlijk af!

Recept voor 2 porties volkoren risotto met champignons

Personen: 2
Bereidingstijd: 70 min
Calorieën: 608 Kcal

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 175 gram bruine rijst met een korte korrel (!)
  • 600 ml bouillon
  • 50 gram zongedroogde tomaten
  • 50 gram kaas
  • 20 gram pijnboompitten
  • 150 gram champignons
  • 2 el olijfolie
  • Peper

Benodigde keukenmaterialen:

Oven
Ovenschaal (ca. 15 x 20 cm)

Zo maak je de volkoren risotto:

  1. Verwarm de oven voor op 200 ° C.
  1. Snipper de ui. Verhit 1 el olie in een koekenpan. Fruit de ui een paar minuutjes totdat deze een beetje glazig ziet. Fruit de knoflook een half minuutje mee. Voeg tenslotte ook de rijst toe en bak nog een minuutje door.
  1. Maak ondertussen 500 ml bouillon. Neem een wat kleinere ovenschaal (ca. 15 x 20 cm) en doe hier het rijstmengsel in. Doe 400 ml van de bouillon erbij en bewaar 100 ml voor later. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet deze een uur lang in de oven.
  1. Rasp de kaas en zet deze apart. Rooster de pijnboompitjes zachtjes (! ze verbranden sneller dan je denkt) en droog in een steelpannetje tot ze goudbruin zijn en houdt ook deze apart totdat de volkoren risotto klaar is.
  1. Snijdt de zongedroogde tomaten in reepjes en de champignons in plakjes. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak hierin zachtjes de champignons totdat ze donker kleuren. Voeg de zongedroogde tomaten toe en bak nog even door. Draai het vuur uit en bedek eventueel met een deksel om warm te houden als je nog op de rijst moet wachten.
  1. Na een uurtje zou de rijst gaar moeten zijn. Het ziet er als het goed is een beetje droog uit. (Als er nog wat bouillon ligt, probeer dan even. Is je volkoren risotto al gaar, dan hoef je bij de volgende stap geen of minder bouillon te gebruiken. Is de rijst nog niet gaar, zet het dan nog even in de oven en controleer regelmatig of alle bouillon al is opgenomen.)
  1. Neem de schaal uit de oven er schenk de bouillon erbij. Voeg ook een flinke dosis peper naar smaak toe. Roer ca. 2 – 3 minuten stevig door totdat je een romige volkoren risotto hebt. Roer als laatste de gebakken champignons en zongedroogde tomaatjes erdoorheen en warm eventueel nog heel even door indien nodig.

Tip: Gebruik je zongedroogde tomaatjes in olie voor deze volkoren risotto? Dan kun je deze eerst in de pan bakken en daarna pas de champignons. Omdat er al aardig wat olie op de tomaatjes zit heb je minder of zelfs geen olijfolie nodig!

Vegetarische volkoren risotto met champignons: de tijd waard!

Volkoren risotto is heerlijk romig én gezond. Voor die killer combination moet je helaas wel wat geduld hebben, want dit recept neemt maar liefst 70 minuten in beslag. Ho nee, niet wegklikken! Een groot gedeelte van die tijd kun je gewoon iets anders doen, want de rijst moet een uur de oven in. En je hoeft tenminste niet veel te roeren zoals bij een normale risotto. Da’s best een voordeel, toch?

Risotto uit de oven klinkt misschien een beetje raar, maar dit is de enige manier waarop ik met succes volkoren risotto heb weten te maken. (Weet jij een betere manier? Ik houd me aanbevolen!) Sinds dat ik vegetarische risotto’s maak heb ik me namelijk al vaak afgevraagd of je ook een volkoren variant van arbiororijst hebt. Omdat je als vegetariër toch wat beter je best moet doen om ijzer binnen te krijgen eet ik het liefste alles volkoren – couscous, pasta en dus ook rijst. Met zilvervliesrijst kom ik bij de meeste recepten een aardig eind, maar toen ik het een keer probeerde te gebruiken bij een risottogerecht… Laten we het er maar niet over hebben.

Er bestaat niet echt een traditionele volkoren risottorijst, zo bleek na wat online onderzoek Jammer de bammer! Gelukkig was ik niet de enige die op zoek was naar deze gezonde rijst. Een van mijn favoriete blogsters, Cookie + Kate, kwam met deze ovenmethode. Als je dus ‘bruine’ rijst met een korte korrel kunt vinden, kun je deze met wat geduld omtoveren tot een heerlijke volkoren risotto. Er zit inderdaad wat wachttijd bij, maar je hoeft niet constant de oven open te doen om te roeren. Terwijl jouw volkoren risottorijst lekker z’n ding doet in de oven kun je ondertussen op je gemakje de ‘vulling’ maken. Ik ben zelf dol op de klassieke combo van zongedroogde tomaten, champignons en pijnboompitjes. Maar je kunt natuurlijk ook andere ingrediënten toevoegen, zoals een citroenrisotto met witte bonen en rucola.

Volkoren risotto kopen – waar dan?!

“Oké, klinkt leuk,” denk je misschien. “Maar waar kan ik die volkoren risotto kopen dan”? Ik had hetzelfde probleem. Bij mijn plaatselijke supermarkt ben ik tot op heden helaas nog niets bruikbaars tegengekomen. Ik vond mijn zak gezonde rijst bij De Tuinen. Er staat letterlijk “Bruine Rijst      korte korrel” op de verpakking en hij is van het merk Holland & Barrett. Maar ik kan me voorstellen dat de grotere en/of betere supers misschien wel bruine rijst met korte korrel in het assortiment hebben. Weet jij nog een goed merk / goede winkel om volkoren risottorijst met korte korrel te kopen? Laat het dan vooral even weten in de reacties hieronder!

Ik ben benieuwd wat jullie van deze vegetarische volkoren risotto vinden! Laat gerust hieronder een berichtje achter als je hem gemaakt hebt. : )

2 reacties

  1. Dank voor het heerlijke recept. Ik heb het gemaakt van ronde biologische volkoren rijst van Eko Plaza.
    Vandaag maak ik het met 300 gr spinazie.

    1. Hallo Louetta, goed om te horen dat je het lekker vindt! En bedankt voor de tip, wat spinazie erbij klinkt heerlijk. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *