Tofu scramble

tofu scramble vegan roerei

Beoordeel dit recept:

Tofu scramble is een recept voor vegan roerei. Het zijn dus eigenlijk scrambled eggs zonder dat er eieren bij komen kijken. Door er lekker veel kruiden bij te doen, krijg je een smakelijke maaltijd die net zo snel weghapt als het origineel. Dit recept bevat Oosterse kruiden en gehakte spinazie voor een lekkere en gezonde twist. Ben je gek op roerei? Dan is deze tofu scramble echt iets voor jou.

Recept voor tofu scramble (vegan roerei)

Personen: 1
Bereidingstijd: 20
Calorieën: 283 Kcal p.p.

Ingrediënten:

  • 1 el olijfolie
  • 125 gram (stevige) tofu
  • 1 klein uitje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 handje Nieuw-Zeelandse spinazie (of bladspinazie)
  • ½ tl komijn
  • ½ tl gerooktepaprikapoeder
  • ½ tl geelwortel (kurkuma)
  • Snufje peper
  • Optioneel: 1 el edelgistvlokken

Zo kun je tofu scramble maken:

  1. Snipper de ui en pel de knoflook. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Fruit de ui ongeveer 5 minuten totdat hij er een beetje glazig uitziet.
  2. Pers de knoflook en voeg deze samen met de komijn, het paprikapoeder en de geelwortel toe aan de pan. Bak een minuutje door. Verkruimel dan de tofu boven de koekenpan en meng alles goed door. Bak de tofu scramble op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten lichtbruin.
  3. Snijdt ondertussen de tomaat in stukjes. Pluk de blaadjes van de Nieuw-Zeelandse spinazie van de stengel. Hak de spinazieblaadjes iets kleiner.
  4. Voeg de tomaat en spinazie toe aan de tofu scramble. Verwarm nog een paar minuten al roerend door, totdat de spinazieblaadjes iets geslonken zijn.
  5. Maak de tofu scramble af met een flinke snuf peper en eventueel 1 el edelgistvlokken. Lekker op een snee geroosterd volkorenbrood.

Bewerking van The Garden Grazer

Tofu scramble: een gemakkelijke manier om tofu te bereiden

Vroegâh, toen het idee van vegetarisch eten net hip werd in Nederland, kon je niet om tofu heen. Ik vraag me soms stiekem af of dat niet de reden is dat vegetariërs toen zo raar werden aangekeken. Gekkigheid natuurlijk. Maar toch bleef tofu lange tijd een vies, sponzig goedje dat ik liever niet in m’n gerechten gebruikte. Totdat ik tofu scramble ontdekte.

 Tofu leren bereiden: het duurt even
Ik vind het een dilemma. Tofu zit vol voedingstoffen en is een goede, gezonde vleesvervanger. Maar getver, ik vind de textuur echt drie keer niks. Toch wilde ik het om milieuredenen graag een kans geven. Dus kocht ik zo’n blok tofu in de supermarkt en ging ik aan de slag met roosteren, marineren, en bakken. De conclusie? Tofu is een beetje als risotto: het kan heel lekker zijn, maar het duurt even voordat je doorhebt hoe je het goed klaarmaakt.

Mocht je daardoor ontmoedigt raken, wees niet getreurd. Er is namelijk één supermakkelijke manier om tofu klaar te maken. Je hebt het vast al geraden: tofu scramble. Het is een kwestie van olie in de pan, de tofu verkruimelen en alles een kwartiertje bakken. Het resultaat zijn stukjes die qua textuur heel erg op roerei lijken. Lekkâh!

Wat kun je in tofu scramble doen?
Natuurlijk moet je wel lekkere kruiden door je vegan roerei doen, want tofu heeft van zichzelf niet veel smaak. Denk bijvoorbeeld aan:

  • peterselie
  • tijm
  • oregano
  • basilicum

Ook raad ik aan om er wat verse groenten bij te doen. Ik gebruikte Nieuw-Zeelandse spinazie die ik via Rechtstreex had gevonden. Deze ietwat onbekende groente smaakt een beetje als spinazie, maar blijft net wat steviger bij het bakken. Andere groente die je in tofu scramble kunt doen zijn bijvoorbeeld:

  • wortel
  • ui
  • bleekselderij
  • aardappel
  • paksoi
  • paprika

 Kende jij tofu scramble al? Welke smaakmakers doe jij erin? Of ga je dit vegan roerei een keer uitproberen? Laat me weten wat je ervaringen zijn in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *