Home » Wentelteefjes met peer

Wentelteefjes met peer

Deze gezonde wentelteefjes met bruin brood en zoet fruit zijn heerlijk als zondagsontbijtje. Je kunt ze ook traditiegetrouw als toetje eten. Als je graag wat gezonder wilt eten, moet je zeker eens deze lekkere wentelteefjes maken. Een recept zonder geraffineerde suiker dat ideaal is om oud brood op te maken. Geniet ervan!

Wentelteefjes met peer

Wentelteefjes met peer

Menugang: Lunch, Nagerecht, Ontbijt
Personen

2

Bereidingstijd

10

minuten
Calorieën per stuk

198

kcal

Ingrediënten

 • 2 rijpe peren

 • 1 klein ei

 • 125 ml melk

 • 4 sneetjes bruin brood (fijnvolkoren)

 • ¼ tl kaneel (+ extra om te bestrooien)

 • 25 gr. boter

Bereiding

 • Meet 125 ml melk af in een maatbeker en klop er het ei en de kaneel doorheen. Schenk het in een diep bord of bijvoorbeeld een kleine ovenschaal.
 • Snijd eventueel de korsten van de sneetjes brood af. Haal de sneetjes één voor één door het eimengsel, waarbij je elke kant van een snee een paar tellen de tijd geeft om het mengsel op te zuigen. Stapel ze daarna op elkaar op een ander diep bord en bedruip met het eimengsel dat eventueel nog overgebleven is.
 • Schil de peren en snijdt ze in blokjes.
 • Verhit op middel- tot hoog vuur de helft van de boter in de koekenpan totdat de boter heet (lichtbruin) is. Leg voorzichtig twee sneetjes brood in de pan en bak ze vrij snel aan beide kanten goudbruin. Leg ze op een bord, doe de rest van de boter in de pan en bak op dezelfde wijze de andere twee sneetjes.
 • Verdeel de blokjes peer over de vier sneetjes en bestrooi met nog wat extra kaneel. Klaar zijn je gezonde wentelteefjes!

Gezonde wentelteefjes maken met peer – geen suiker nodig!

Wentelteefjes bakken is een welbekende manier om restjes oud brood op te maken. Het is een lekker, echt Hollands gerecht uit grootmoeders tijd waar velen goede herinneringen aan hebben. Helaas heeft het, net zoals pannenkoeken, de reputatie om ongezond te zijn. Jammer, vond ik. Dus besloot ik een recept voor gezonde wentelteefjes te bedenken. Maar ja, hoe maak je wentelteefjes gezond?

Ten eerste gooide ik dezelfde regel in de strijd die ik ook voor mijn avondmaaltijden gebruik: zoveel mogelijk volkoren! Dat zorgt voor meer vezels en meer ijzer. Geen witbrood maar wentelteefjes met bruin brood dus. Om de textuur enigszins hetzelfde te houden heb ik wel voor fijnvolkoren gekozen, maar als het je lekker lijkt kun je ook brood met pitjes uitproberen.

Uitdaging #2: de suiker. Als je een enorme zoetekauw bent, is suiker uit een traditioneel gerecht weglaten sowieso even slikken. (Excuse the pun.) Maar als je dan toch een gezond alternatief wilt kiezen, is fruit echt wel een goeie. Ik heb peer uitgezocht omdat dit lekker zoet is, goed samengaat met kaneel én ook in de winter nog van Nederlandse bodem komt. Dat laatste betekent o.a. dat er minder transport hoeft plaats te vinden om die peren bij mij in huis te krijgen, wat weer een pluspunt is voor het milieu. Door het witbrood en de geraffineerde suiker in dit recept te vervangen maak je zo de wentelteefjes gezond.

Denk dus de volgende keer dat je gezonde wentelteefjes wilt maken eens aan dit recept. Als je het uitprobeert, laat je dan in de reacties hieronder weten wat je ervan vond? Vind ik leuk! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*