Dat het eten van seizoensproducten bijdraagt aan een beter milieu, wist je waarschijnlijk al. Misschien is het zelfs één van je goede voornemens om dit jaar vaker seizoensgebonden groente en fruit te eten. Voor mij is dat het in ieder geval wel! Maar hoe krijg je dat nou in je systeem?
Je kunt het jezelf een stukje gemakkelijker maken met, jawel, een seizoensgroenten-app. Zo heb je altijd ideeën voor seizoensgroenten of -fruit binnen handbereik. Dat is wel zo handig als je inspiratieloos door de supermarkt loopt. In deze review vergelijk ik één nieuwe en één oude fruit- en seizoensgroenten-app: Froenten en de Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Lees met me mee en ontdek welke het beste is!
Samenvatting
Als je alles op een rijtje zet krijg je de volgende verschillen tussen Froenten en de Groente- en Fruitkalender:
- Alleen Android
- Gemakkelijker vaker seizoensgroenten en –fruit eten
- Aparte lijsten met groenten en fruit
- Simpel classificatiesysteem: groen, oranje of rood
- Extra informatie in de vorm van o.a. recepten en gezondheidsfeitjes
- Meer toegespitst op Belgische groenten/fruit en recepten
- Geen mooi ontwerp
- Gemakkelijk te navigeren
- Voor sommige informatie moet je betalen
Groente- en Fruitkalender
- Zowel Android als iOS
- Mileubewuster je groenten en fruit kunnen kiezen
- Aparte lijsten met groenten en fruit
- Uitgebreider classificatiesysteem: A t/m E en duidelijk uitgelegd
- Extra maar beknopte informatie in de vorm van bewaar- en bereidingsadvies
- Uitgebreide database van groenten en fruit
- Mooi ontwerp
- Enigszins onoverzichtelijk doordat alles op één pagina staat
- Handig overzicht van alle ‘goede’ groenten/fruit in één maand
- Helemaal gratis
Hieronder bespreek ik de beide apps wat uitgebreider! De conclusie vind je helemaal onderaan.
Froenten
Froenten kun je op dit moment alleen gebruiken op Android. Het is een relatief nieuwe app die nog aardig in ontwikkeling is. Het hoofddoel van deze fruit- en seizoensgroenten-app is om snel en gemakkelijk te zien welke groenten en fruit ideaal zijn voor het seizoen.
Bron: Froenten. Zie play.google.com/store/apps/details?id=com.emiel.seizoensgroentenenfruit
Wat kun je ermee?
De fruit- en seizoensgroenten-app biedt een eenvoudig lijstje van groenten of fruit, die op alfabetische volgorde staan. Of een product wel of geen goede keuze is zie je aan het groene, oranje of rode duimpje dat ernaast staat. Een nadeel vind ik dat vooral bepaalde fruitsoorten ontbreken, omdat ze van ver weg komen en dus eigenlijk nooit ‘in het seizoen’ zijn. Ze passen logischerwijs niet in de app, maar hierdoor kun je helaas ook niet vergelijken of een sinaasappel bijvoorbeeld beter is voor het milieu dan een banaan. Ook ontbreken er sowieso nog een aantal groenten en fruit, zoals koolraap.
Op de pagina van een product zelf vind je relatief uitgebreide informatie: “Algemene info”, “Gezondheid”, “Bewaring” en “Recepten”. Dit is handig voor de mensen die het prettig vinden wat meer achtergrondinformatie te lezen over de groenten of het fruit.
Wat fijn is, is dat de fruit- en seizoensgroenten-app ook inspiratie biedt in de vorm van recepten. Deze zijn onderverdeeld in voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Je kunt je favorieten terugvinden onder een apart tabje. Helemaal top is dat de vegetarische gerechten al direct in de lijst zijn aangegeven met een icoontje. Handig!
Wat opvalt is dat Froenten waarschijnlijk van Belgische makelij is. Veel recepten zijn Belgisch, en sommige benamingen ook. Daardoor vind ik niet alle recepten even toegankelijk (heeft iemand van jullie wel eens rammenas op?) en is het soms even zoeken naar de juiste groente omdat hij onder de Belgische variant in de lijst staat. Aan de andere kant leer je zo wel veel nieuwe groentesoorten kennen!
Hoe ziet het eruit?
Ik kan er kort over zijn: het ontwerp van Froenten is niet om over naar huis te schrijven. Het lettertype is standaard, de foto’s niet netjes afgewerkt, etc.… Hier is duidelijk niet veel werk in gestopt. Nog een slordig foutje is dat sinds een tijdje er een testadvertentie onderaan de app staat. Niet zo professioneel om te zien.
Is het gemakkelijk te gebruiken?
Ja, best wel. Het is dus een simpel ontwerp maar daardoor ook juist lekker makkelijk te navigeren. Via tabjes bovenaan wissel je snel tussen de groenten- en fruitlijstjes en ook tussen de voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Dankzij de duimpjes zie je bovendien in een oogopslag wat een goede keuze is in de lijstjes.
Wat kost het?
In het begin was deze fruit- en seizoensgroenten-app gratis, maar sinds een tijdje kun je de informatie over bepaalde groenten alleen bekijken als je Froenten ‘steunt’ door de uitgebreide versie te kopen. Deze kost €2,99.
Groente- en fruitkalender
De Groente- en Fruitkalender is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Ook deze fruit- en seizoensgroenten-app wordt nog steeds vernieuwd, maar is al wat ouder. Het doel is om mensen te helpen bij een milieuvriendelijke keuze voor groente en fruit in het algemeen. Hierbij geeft de Milieu Centraal-app dus ook informatie over welke producten in welk seizoen het beste zijn.
Bron: Groente- en Fruitkalender. Zie play.google.com/store/apps/details?id=com.milieucentraal.gfkalender
Wat kun je ermee?
De Groente- en fruitkalender doet een beetje denken aan een naslagwerk. Je zoekt naar een product of bekijkt de groenten/het fruit voor een bepaalde maand in een lijst. De app geeft hierbij de mogelijkheid te selecteren op groente en/of fruit, milieuklasse (A t/m E), maand en specifiek product. Milieu Centraal hanteert hierbij een iets uitgebreider classificatiesysteem dat loopt van A (de beste keuze) tot E (de slechtste keuze).
Één van de grootste voordelen van de Groente- en fruitkalender vind ik de duidelijke uitleg over de milieuklassen. Milieu Centraal is opvallend toleranter dan Froenten: bananen staan niet alleen in de lijst, maar in januari ook nog eens als beste keus (A) aangemerkt als ze uit Colombia, Costa Rica of Ecuador komen. Hier geven ze echter wel een uitleg voor: het product is geteeld op de akker (dus niet extra verwarmd) en is per boot vervoerd (dus minder uitstoot dan per vliegtuig). Over de classificatie kun je het wel of niet eens zijn, maar de milieufactoren staan kort maar krachtig omschreven.
Verder geeft ook deze fruit- en seizoensgroenten-app advies over hoe de groente en het fruit het beste bewaard kan worden, wat voedselverspilling voorkomt. Daarnaast vertellen ze hoe je de producten kunt bereiden.
Hoe ziet het eruit?
Het ontwerp is erg netjes en in overeenstemming met de website van Milieu Centraal. Hoewel het door het éénpaginadesign een beetje onoverzichtelijk aanvoelt, zijn de verschillende elementen slim uitgewerkt. Lijnen om de tekstvelden, een meer contrasterende lijn om het actieve veld wat je op dat moment gebruikt, de linkjes hebben een andere kleur, etc. Je merkt dat erover is nagedacht.
Is het gemakkelijk te gebruiken?
De Groente- en Fruitkalender heeft geen menu bovenaan, alles staat op één pagina. Ook als je de informatie van een specifiek product opvraagt, komt deze onderaan de pagina erbij te staan. Dat is niet altijd even overzichtelijk.
Wat ook opvalt is de uitleg over de milieuklasse. Deze wordt getoond als je op het land klikt waar het geteeld wordt, terwijl het klikken op de klasse misschien logischer zou zijn. Maar wat vooral niet handig is, is dat het scherm niet naar beneden schuift als de extra informatie wordt getoond. Je hebt dus niet gelijk in de gaten dat het er staat. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de bewaartip en bereidingstip onder elk product.
Wel is ook bij deze fruit- en seizoensgroenten-app gelijk duidelijk of een product een goede keuze in die maand is of niet. Handig is ook dat je op klasse kunt filteren. Zo kun je bijvoorbeeld al het fruit voor januari opvragen in de categorieën A, B en C, maar ook alleen uit A als je dat belangrijk vindt. Ook vind ik het handig dat je een maand kunt selecteren. Zo heb je gelijk een overzicht voor wat in die maand goed is.
Wat kost het?
Omdat Milieu Centraal een stichting is met een maatschappelijk doel (bewustwording kweken over energieverbruik en het milieu) is de app helemaal gratis!
Conclusie
Beide fruit- en seizoensgroenten-apps kunnen nuttig zijn, afhankelijk van wat je persoonlijke behoefte is. Zelf roep ik de Groente- en Fruitkalender uit tot favoriet. Bij mij is de milieuvriendelijkheid het belangrijkste. De heldere informatie die hierover gegeven wordt vind ik super! Daarnaast staan er ook meer groenten en fruit in deze app. Als ik voortaan mijn boodschappenlijstje maak, zal ik zeker eens kijken wat er deze maand goed te krijgen is. Daarbij let ik er zelf op dat die producten uit Nederland komen of van een buurland.
Welke seizoensgroenten-app lijkt jullie het beste? Hebben één van deze apps al wel eens geprobeerd? Laat je mening horen in de reacties hieronder!