Reviews

boer n bontje dordrecht cover

Review: Boer’n Bontje in Dordrecht

Het is een goede gewoonte om jezelf af en toe eens te trakteren. En tja, hoe kan dat voor een eetfan beter dan door ergens heerlijk wat te gaan eten? Sinds een tijdje hebben we de goede gewoonte om, als we toch in ‘de stad’ (lees: het centrum van Dordrecht) zijn, bij een leuk tentje te gaan lunchen. Laatst hoorde ik over een nieuwe broodbar in een onopvallend straatje: Boer’n Bontje. Het bleek een gouden treffer. In deze review lees je meer over deze leuke nieuwe lunchzaak in Dordrecht!

Naam: Broodbar Boer’n Bontje (BBB)
Wat kun je er eten: Ontbijt & lunch
Prijsklasse: $
Keuken: Mediterraans / Surinaams

Sfeer/interieur:

Boern Bontje Dordrecht interieurBroodbar Boer’n Bontje, ofwel BBB, is zaakje dat onverwachts knus en hip aanvoelt. Het is een aangename verrassing om er binnen te stappen. Dat komt eigenlijk vooral door het straatje waaraan het zich bevindt. De Tolburgstraat Landzijde waaraan de lunchzaak is gevestigd is niet het meest aantrekkelijke straatje van Dordrecht. Een mengeling van oude huisjes, de achterkant van een warenhuis, misplaatste nieuwbouw en schimmige kroegjes maken er geen mooi geheel van.

Des te leuker is het als je Boer’n Bontje ontdekt! De zelfbenoemde broodbar heeft een industrieel interieur met leuke accenten die de roots van de eigenaren, Jermain en Ozlem, benadrukken. Zo wordt je op de muur zowel in het Nederlands als in het Turks en Surinaams eet smakelijk gewenst. Meubels van steigerhout, muren waarop bakstenen en pleisterwerk elkaar afwisselen, maar ook de glas-in-loodramen van het oorspronkelijke pandje geven het interieur een leuke, hippe maar zeker ook persoonlijke sfeer.

boer n bontje turkse simitAanbod:

Boer‘n Bontje noemt zichzelf een “broodbar”, en niets is minder waar. Je vindt er tosti’s, wraps en simits, wat een soort mediterrane bagels zijn. Alles belegd met de heerlijkste smaken uit de Turkse en Surinaamse keuken. Denk aan Turkse kaas, honing, hummus en meer. Hoewel het geen vegetarische  lunchzaak is, zijn er zeker een paar lekkere opties in het menu van Boer’n Bontje. Zo is er een simit met huisgemaakte hummus en gegrilde paprika of gewoon een tosti kaas voor de liefhebbers. De vegetarische gerechten staan met een V’tje aangegeven op de menukaart.

Boer n Bontje Dordrecht menuZelf heb ik een simit met Turkse kaas geprobeerd. Ik had nog nooit van een simit gehoord, maar het is een soort knapperige ring van witbrood. Hij was belegd met Turkse kaas, “een soort feta maar dan romiger”, aldus Jermain. Nou, dan heb je mij eigenlijk al overgehaald. Het was inderdaad een heerlijk romige en daardoor goed vullende kaas. Zachter van smaak, maar heerlijk in combinatie met de honing, rucola en pijnboompitjes. Ik proefde alleen de chilivlokken niet zo goed die erop zaten, dat was het enige minpuntje. Maar deze eerste simit was eigenlijk zo’n succes dat ik zeker nog eens terugga voor de variant met hummus!

Qua drankjes heb je de gebruikelijke koffie en thee, maar daarnaast nog een heel stel leuke sapjes en Turkse warme dranken om uit te proberen. Mijn vriend ging uit nostalgie voor een ginger ale, ik probeerde biologisch amandel-abrikoossap van Wostok. Wederom iets waar ik nog nooit van had gehoord, maar allemensen, wat lekker zeg! Ik ben gek op amandel, en dit was echt heerlijk zoet maar toch fris. En zo zijn er nog meer leuke smaakjes om uit te proberen.

Kwaliteit:

Boer'n Bontje simitOver de kwaliteit kan ik kort maar krachtig zijn: het eten en drinken was meer dan lekker. De simit was knapperig en vol smaak. Boer’n Bontje werkt met dagverse ingrediënten, en dat is te merken. De rucola was lekker vers, de Turkse kaas heerlijke romig. Ook het biologische sap smaakte erg lekker.

Prijs:

Voor wat je krijgt aan kwaliteit, smaak en sfeer vind ik de prijs meer dan redelijk. Met z’n tweeën waren we voor twee goed vullende simits en twee drankjes €19,- kwijt. Een kop koffie of thee is € 2, de (vegetarische) lunchgerechten variëren van € 2,50 (tosti kaas) tot aan € 6,50 (simit met Turkse kaas).

Service:

boernbontje dordrecht broodbarDe service is zeker wat het Boer’n Bontje zo’n leuke lunchzaak maakt. Toen wij voor de eerste keer langskwamen troffen we de bijzonder behulpzame eigenaar, Jermaine. “Natuurlijk, daar betaal je toch voor?”, kreeg ik als antwoord op de vraag of hij onze bestelling zou komen brengen. Hij is goedlachs, vriendelijk en geeft goed advies als je niet kunt kiezen. Ik vroeg niets vermoedend wat sucuk was, waarna hij me al snel had verleid met de beschrijving van de gekruide worst. Toen ik zei dat ik misschien wel een keertje kon cheaten op m’n vegetarische dieet beschreef hij me vervolgens een vegetarische optie die zó lekker klonk dat ik weer gemakkelijk overstag ging. Een kaas die smaakte als feta maar dan met een romige textuur? Kom maar op! En toen ik hem schoorvoetend vroeg of hij misschien voor zijn zaak op de foto wilde voor mijn review, wilde hij zelfs dat nog wel doen. Kortom, iemand die je graag helpt en duidelijk hart voor zijn zaak heeft.

Eindbeoordeling Broodbar Boer‘n Bontje

Boer’n Bontje in Dordrecht is een leuk tentje waar je naar hartenlust kunt kennismaken met nieuwe smaken. De unieke combinatie van de Turkse en Surinaamse keuken levert verrassend lekkere lunchgerechten op. Als je het leuk vindt om nieuwe dingen te ontdekken is deze broodbar dan ook zeker een aanrader. Ik zou persoonlijk nog wel wat meer vegetarische opties willen zien, maar wat er al is, is ook zeker het proeven waard.

Hoewel het een beetje zit verstopt in een gek straatje, maken het interieur en de sfeer van Boer ’n Bontje veel goed. Het voordeel daarvan is dat het er zelfs op een zaterdag lekker rustig kan zijn. Ik heb het idee dat deze broodbar nog niet echt is ontdekt door het grote publiek – doe er je voordeel mee! Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. Ik ga in ieder geval zeker nog een keer terug!

seizoensgroenten app review

App-review: Froenten vs. Groente- en Fruitkalender

Dat het eten van seizoensproducten bijdraagt aan een beter milieu, wist je waarschijnlijk al. Misschien is het zelfs één van je goede voornemens om dit jaar vaker seizoensgebonden groente en fruit te eten. Voor mij is dat het in ieder geval wel! Maar hoe krijg je dat nou in je systeem?

Je kunt het jezelf een stukje gemakkelijker maken met, jawel, een seizoensgroenten-app. Zo heb je altijd ideeën voor seizoensgroenten of -fruit binnen handbereik. Dat is wel zo handig als je inspiratieloos door de supermarkt loopt. In deze review vergelijk ik één nieuwe en één oude fruit- en seizoensgroenten-app: Froenten en de Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Lees met me mee en ontdek welke het beste is!

Lees verder!

review nobel’s brood dordrecht

Review: Nobel’s brood in Dordrecht

Nobel’s brood in Dordrecht is één van de vele relatief nieuwe tentjes die Dordrecht rijk is. De stad heeft lange tijd een slechte naam gehad. Mensen vonden de binnenstad en haar activiteitenaanbod saai en niet echt inspirerend – en het publiek wat er rond liep al helemaal niet. Nog steeds herinneren mensen mij graag aan het gevleugelde gezegde: “Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt.” Gelukkig kan ik met oprechtheid zeggen dat Dordrecht tegenwoordig echt wel wat te bieden heeft. Afgezien van de mooie, historische havens en het drierivierenpunt bij het Groothoofd is de stad op het gebied van eten een aardig aantal leuke lunchrooms, eettentjes en festivalletjes rijker geworden. Nobel’s brood is daar een mooi voorbeeld van dat ik graag met jullie deel!

Lees verder!

good hemp hennepmelk review

Productreview: hennepmelk van Good Hemp

Toen ik laatst bij De Tuinen op jacht was naar fenegriek, was ik opeens m’n vriend kwijt. Ik bleek meneer verloren te hebben aan een pak hennepmelk. Ik had nog nooit van het spul gehoord, maar “iemand op Reddit had gezegd dat het heel lekker was”. En tja, als die het zeggen… We hebben het als experiment meegenomen, en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was! Voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe hennepmelk smaakt, heb ik mijn bevindingen neergepend. Lees verder over dit hippe alternatief voor melk!

Lees verder!

vleesvervangers vivera-balletjes

Productreview: Vivera-balletjes

Ik zal het maar gelijk toegeven: ik ben niet dol op in de fabriek verwerkte vleesvervangers. Vaak vind ik de smaak of de textuur maar niks, en kies ik liever voor een alternatief zoals eieren of noten. Toch is er ook ‘vegetarisch vlees’ dat ik wel weet te waarderen. Vivera-balletjes vallen hieronder. Benieuwd wat je ervan kunt verwachten? Ik heb ze aan een grondige beoordeling onderworpen.Lees verder!