Home » Zoete pastinaaksoep

Zoete pastinaaksoep

Deze pastinaaksoep met pastinaak uit de oven is perfect voor de zoetekauwen onder ons. Deze wortelsoort heeft van zichzelf al een zoete, anijsachtige smaak. Die wordt in dit recept verder versterkt door de pastinaak in de oven te roosteren met honing en tijm. Het resultaat is een zoete, dikke pastinaaksoep waar je heerlijk van kunt smullen. Lekker als voorgerecht of lunch met een stevig stuk brood!

Zoete pastinaaksoep

Zoete pastinaaksoep

Menugang: Lunch, Voorgerecht
Personen

4

Bereidingstijd

35

minuten
Calorieën

260

kcal

Ingrediënten

  • 600 gr. pastinaak

  • 400 gr. aardappels

  • 2 uien

  • 2 el olijfolie

  • 2 tl tijm (gedroogd)

  • Peper

  • 1 liter groentebouillon

  • 1 el honing

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier. Schil de aardappels en de pastinaak en snijdt ze in blokjes van ca. 3 centimeter. Verspreid ze over de bakplaat en besprenkel ze met 1 el olijfolie, de honing en de tijm. Schep de stukjes om zodat ze goed evenredig bedekt zijn en zet ze in de oven.
  • Zet de aardappels en pastinaak ca. 20 minuten in de oven totdat de stukjes een beetje zacht zijn. (Controleer door erin te prikken met een vork of satéprikker.) Schep de stukjes halverwege even om.
  • Snipper ondertussen de ui. Verhit 1 el olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui een paar minuten, tot hij glazig ziet. Maak alvast de bouillon.
  • Voeg de bouillon, aardappels en pastinaak uit de oven toe aan de uien. Pureer de soep in een blender. Breng tenslotte op smaak met peper en evt. nog wat extra honing en tijm. Eet smakelijk!

Notities

  • Tip: Serveer een lekker donker stuk meergranenbrood bij deze pastinaaksoep en maak er een goed vullende lunch van!
  • Tip: Geen bakpapier in huis? Je kunt de groente ook direct op je bakplaat roosteren. Giet in dat geval een scheutje kokend water op de bakplaat nadat je de geroosterde groente eruit hebt geschept. Los zo de honing op die aan de bakplaat is vastgeplakt en giet dit mengsel erbij in de blender. Zo krijg je een iets stroperige maar minstens zo lekker zoete pastinaaksoep!
  • Tip: Vind je de pastinaaksoep te dik? Leng hem dan gewoon aan met nog wat bouillon of kokend water.

Pastinaaksoep: terug naar onze wortels

Oké, sorry voor die slechte grap in de titel. Maar toch is het waar: de pastinaak in deze soep is zo’n typische ‘vergeten’ groente die vroeger ontzettend veel gegeten werd in Nederland. Als ik het heb over vroegâh, dan heb ik het over de middeleeuwen, voor de aardappel uit Zuid-Amerika kwam overwaaien. Met name de arme mensen zaten toen veel aan de knollen, waaronder dus de pastinaak!

Seizoenssoep

Deze zoete pastinaaksoep is één van mijn pogingen om meer met seizoensgroente te koken. Hij is namelijk van oktober tot en met maart uit Nederland te krijgen. Daar wordt ie dan geteeld op de koude akker, wat lekker milieuvriendelijk is. Ik vind het bovendien een pluspunt dat je hem ongeveer 2 tot 6 dagen kunt bewaren op een koele plaats, bijvoorbeeld in je kelderkast of (onder)in de groentelade van je koelkast. Nadeel is dat je hem niet bij alle supermarkten per stuk kunt kopen, maar alleen per halve kilo bijvoorbeeld. Deze pastinaaksoep is dan ideaal om restjes op te maken.

Pastinaak bereiden: koken of roosteren?

Je kunt pastinaak bereiden op verschillende manieren. De twee bekendste daarvan zijn pastinaak koken en roosteren. In Engeland, waar deze groente nog steeds erg populair is, wordt pastinaak veel geroosterd. En ik geef ze geen ongelijk! Pastinaak uit de oven is heerlijk en op allerlei manieren te gebruiken. De zoete pastinaaksoep hierboven is een variatie van deze bekende bereidingswijze, namelijk het roosteren van de pastinaak met honing. De zoete, anijsachtige smaak wordt hier nog meer door versterkt, wat prima samengaat met de tijm in deze pastinaaksoep.

Maar pastinaak koken kan natuurlijk ook, dat gaat ongeveer net zoals met gewone wortels. Als je hem in kleine stukjes snijdt voor bijvoorbeeld een puree, kan hij al in 10 minuten gaar zijn. Schil je hem alleen en laat je hem verder heel dan moet je de pastinaak gaar koken in ongeveer 20 minuten. Met een vork controleer je gemakkelijk of hij al zacht en dus gaar is.

Houden jullie van de smaak van pastinaak? Probeer dan zeker eens deze zoete pastinaaksoep! Ik hoor graag wat jullie ervan vinden in de reacties hieronder.

2 Comments

  1. in de ingredientenlijst staan uien… wanneer voeg ik die toe?
    in de ingredientenlijst staat geen honing vermeld maar moet volgens de beschrijving wel toegevoegd worden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*