Home » Zoete Mexicaanse bonen met rijst

Zoete Mexicaanse bonen met rijst

Deze Mexicaanse bonen met rijst hebben een lichtzoete smaak dankzij de gekaramelliseerde ui. Toch is het een redelijk simpel gerecht. Terwijl de rijst kookt, maak je de bonen rustig klaar. Niet teveel gedoe met pannen, maar toch dat beetje extra smaak. Dit recept voor Mexicaanse bonen met rijst is dan ook echt een aanrader voor doordeweeks!

Zoete Mexicaanse bonen met rijst

Zoete Mexicaanse bonen met rijst

Menugang: Hoofdgerecht
Personen

2

Bereidingstijd

25

minuten
Calorieën

497

kcal

Ingrediënten

  • 1,5 el olijfolie

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 el rodewijnazijn

  • 1 el bruine basterdsuiker

  • 1 blik gemengde bonen (400 gram)

  • 400 gr. gezeefde tomaten (passata)

  • 150 gr. zilvervliesrijst

  • ½ bosje verse koriander

Bereiding

  • Snipper de ui en snijd of pers de knoflook fijn. Laat de bonen uitlekken. Was de koriander en snijd deze iets fijner.
  • Verhit de olie in de pan en fruit hierin de ui een paar minuten op middellaag vuur, tot ze een beetje glazig zien. Voeg dan de knoflook toe en bak een minuutje mee.
  • Zet ondertussen de rijst op het vuur. Doe de rijst in een pan met deksel en voeg 300 ml water toe. Breng dit aan de kook. Zet het vuur laag zodra het kookt, en laat de rijst met het deksel dicht of op een kiertje in ongeveer 10 – 15 minuten gaar koken. Zodra het water op is, is je rijst ook gaar.
  • Voeg de rodewijnazijn en basterdsuiker toe aan de uien en meng alles goed door. Bak dit mengsel tot het licht kleverig wordt. Op middellaag vuur duurt dit ongeveer 5 – 10 minuten.
  • Voeg nu de bonen en passata toe. Roer door en laat ongeveer 5 minuten borrelen op laag vuur, totdat het geheel iets dikker is geworden.
  • Bestrooi de Mexicaanse bonen met de verse koriander en serveer met de rijst.

Notities

  • Tip: Ben je niet zo van de koriander? Verse peterselie of gedroogde oregano zijn ook lekkere kruiden om met dit gerecht te combineren.

Mexicaanse bonen met rijst: omdat simpel ook heel lekker kan zijn

Ik zal het eerst maar bekennen. Deze Mexicaanse bonen met rijst leken me eerst supersaai. Bonen met rijst klonk een beetje als het Mexicaanse equivalent van hutspot. Nu is het echter zo dat manlief wild kan worden van de simpelste gerechten. Een daarvan is dus bonen met rijst – vermoedelijk een restant van zijn studententijd. Omdat ik de kwaaiste niet ben ging ik dus op zoek naar een geschikt recept. Hutspot kan tenslotte ook erg lekker zijn.

Simpel en lekker

Ik zat dus verkeerd. Bonen met rijst zijn echt superlekker! Ik vond mijn heil bij BBC Good Food, waar het recept voor easy BBQ beans mijn hart veroverde. Met een paar kleine aanpassingen zijn deze Mexicaanse bonen met rijst heel goed in de Nederlandse keuken te maken. Het geheim ligt in de gekaramelliseerde uien, die het gerecht een lichtzoet accent geven. Maar ook de verse koriander maakt het heerlijk af.

Verrassend voedzaam

Deze Mexicaanse bonen met rijst bevatten meer voedingsstoffen dan je zou denken. Dat is vooral te danken aan de gemengde bonen. Niets voor niets zegt het Voedingscentrum het volgende over peulvruchten, waar deze bonen onder vallen:

“Peulvruchten zijn goed voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen. Dat is goed voor de bloedvaten.” En bovendien: “De teelt en productie van peulvruchten heeft een lage klimaatbelasting. De consumptie van peulvruchten in plaats van vlees is minder milieubelastend.”

Voedzaam én duurzaam dus. Beter wordt het bijna niet. Benieuwd waarom bonen zo’n goed alternatief voor vlees zijn? Als je een portie van deze Mexicaanse bonen met rijst eet, krijg je o.a. het volgende binnen.

Voedingswaarden Mexicaanse bonen met rijst

  • Eiwit: 16,6 gr.
  • Vezels: 13 gr.
  • Calcium: 128 mg.
  • IJzer: 4,3 mg.

Wil je alle voedingswaarden van dit recept weten? Kijk dan in de Eetmeter van het Voedingscentrum. Je kunt het gemakkelijk toevoegen als product onder maaltijden > DVC – Mexicaanse bonen met rijst.

Kunnen deze Mexicaanse bonen met rijst ook jouw hart veroveren? Laat weten wat je van dit recept vindt in de reacties hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*