Winterstoofpot met pastinaak

winterstoofpot met pastinaak

Beoordeel dit recept:

Deze winterstoofpot is ideaal als je seizoensgebonden wilt eten. Behalve de bekende wortel en aardappel zit er ook de ietwat zoete pastinaak in. Door deze heerlijk vullende wortels en knol te stoven als Indiase curry krijg je een licht kruidige, hartige winterstoofpot. Perfect voor op druilerige of koude winterdagen!

Recept voor winterstoofpot met pastinaak

Personen: 2
Bereidingstijd: 45 min.
Calorieën: 500 Kcal p.p.

Ingrediënten:

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 350 gr. aardappels
  • 2 winterpenen
  • 1 grote pastinaak (of 2 kleintjes)
  • 1,5 el currypasta (tikka masala)
  • 750 ml bouillon
  • 75 gr. rode linzen
  • 1 tl korianderblad, gedroogd
  • Optioneel: (soja)yoghurt

Benodigde keukenmaterialen:

Braadpan of grote hapjespan met deksel

Zo kun je de winterstoofpot met pastinaak maken:

  1. Schil de aardappels, winterpenen en pastinaak en snijdt ze in dikke plakken. Pel de knoflook en snipper de ui.
  2. Verhit de olijfolie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook, totdat ze zacht zijn. Voeg de aardappels, winterpenen en pastinaak toe en bak nog ongeveer 5 minuten door. Roer regelmatig.
  3. Voeg de currypasta en de koriander toe en bak een minuutje mee. Voeg nu ook de bouillon en de rode linzen toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur en met het deksel op de pan 20 minuten borrelen, totdat de linzen gaar zijn. Roer regelmatig – vooral aan het einde van de kooktijd, als de linzen gemakkelijker aan de bodem plakken.
  4. Serveer in diepe borden, eventueel met (soja)yoghurt en extra koriander. Eet smakelijk!

Tip: Het is ook erg lekker om een handje verse koriander gebruiken. Snijd deze fijn en voeg het pas op het laatste toe aan de winterstoofpot.

Bewerking van BBC Good Food’s spicy root & lentil casserole.

Winterstoofpot: wortels en knollen in de hoofdrol!

Als je op zoek bent naar de meest duurzame ingrediënten om mee te koken, kom je in de winter al snel bij wortels en knollen uit. Ze komen zo van de koude Nederlandse akkers, zonder dat daar extra verwarming bij komt kijken. Als jij zo iemand bent die bij het woord  ‘wortel’ eigenlijk alleen aan zo’n oranje ding denkt, dan heb ik goed nieuws voor je. Er valt nog veel meer te proeven! Ik presenteer u: de pastinaak.

Witte wortel met een unieke smaak

Geen oranje, maar een witte winterwortel. Ik leerde deze wortelsoort in Engeland kennen, waar ze er gek op zijn. Het liefst geroosterd bij de zondagmaaltijd. Ik geef toe, ik moest even aan de smaak wennen. Het valt te omschrijven als zoet, anijsachtig, een beetje een ‘aardesmaak’. Typisch zo’n gevalletje van love it or hate it. Maar als je het met de juiste kruiden combineert, is het zeker de moeite waard om te proberen!

Het mooie aan de pastinaak is dat je hem net zo goed met zoet als met hartig kunt combineren. Eerder plaatste ik al de zoete pastinaaksoep. Vandaag is het dus de beurt aan iets hartigs: een lekkere winterstoofpot met Indiase kruiden. Voor wie niet al teveel nieuwe dingen in één keer aankan zit er ook wortel, ui en aardappel in dit goed vullende prutje. Blijft het toch nog een beetje Hollands.

Waar koop ik pastinaak?

Je vindt de pastinaak voor deze winterstoofpot steeds vaker in de supermarkt. Zie je hem daar niet liggen? Probeer dan eens je plaatselijke groenteboer of de markt. Daar heb je gelijk meer kans dat je ze per stuk kunt kopen.

Gaan jullie deze winterstoofpot met pastinaak proberen? Waar vinden jullie deze witte wortel naar smaken? Lekker, vies? Ik hoor graag jullie verhalen in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *