Home » Waldorfsalade met geroosterde aardappels

Waldorfsalade met geroosterde aardappels

De Waldorfsalade is een klassieker die vegetarisch ook heel goed te maken is. Je geniet van dezelfde knapperige ingrediënten zoals appel, bleekselderij en walnoten. Hij wordt vaak gecombineerd met kip, maar in deze vegetarische Waldorfsalade vind je bruine linzen. Die zijn subtiel hartig en ook nog eens erg gezond. Een heerlijke salade om met geroosterde aardappels te eten!

Waldorfsalade met geroosterde aardappels

Waldorfsalade met geroosterde aardappels

Menugang: Hoofdgerecht, Lunch
Personen

2

Bereidingstijd

50

minuten
Calorieën

578

kcal

Ingrediënten

  • 400 gr. aardappels

  • 2 el olijfolie

  • 1 blik bruine linzen (240 gr. uitgelekt)

  • 100 gr. veldsla

  • 1 kleine appel (of ½ grote)

  • 1 stengel bleekselderij

  • 30 gram walnoten

  • ½ el mayonaise

  • 2 el yoghurt

  • 1 el citroensap

  • Peper en zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 ° Kook de aardappels ca. 5 minuten en laat uitlekken. Gebruik een vork om de aardappels een paar keer in te prikken en aan de buitenkant wat lijnen te trekken. Zo krijgen ze in de oven een krokant jasje.
  • Leg de aardappels op een bakplaat en giet de olijfolie eroverheen. Meng goed door elkaar en rooster ze in ongeveer 45 minuten goudbruin. Keer halverwege. Als ze zacht zijn als je er met een mesje inprikt, zijn ze gaar.
  • Rooster ondertussen de walnoten kort in een droge koekenpan of sauspannetje, totdat ze lichtbruin zijn.
  • Snij de appel en bleekselderij in dunne plakjes. Laat de linzen uitlekken. Was indien nodig de veldsla.
  • Maak een dressing van de mayonaise, yoghurt en het citroensap. Breng deze op smaak met peper en zout.
  • Meng alle ingrediënten met de dressing en zet nog even in de koelkast tot de aardappels klaar zijn. Serveer de vegetarische Waldorfsalade ten slotte met de geroosterde aardappels.

Notities

  • Tip: Als je veganistische mayonaise en yoghurt gebruikt, is deze Waldorfsalade vegan. Let bij de yoghurt wel op dat je ongezoete veganistische yoghurt gebruikt. Bijvoorbeeld Alpro Mild & Creamy Ongezoet.

Vegetarische Waldorfsalade: gezonde topper

Een Waldorfsalade is van zichzelf al best gezond, maar met linzen en veldsla erin is ie helemaal top. Heb je wel eens gehoord van mediterraans eten? Nee sorry, ik bedoel niet pizza en wijn. Het Mediterranean diet is een eetpatroon dat in heel veel onderzoeken naar voren is gekomen als dé gouden standaard voor gezond eten. En laten peulvruchten, noten en lekker veel (donkere blad)groente nou toevallig belangrijke onderdelen van dat gezonde eetpatroon zijn.

Deze vegetarische Waldorfsalade past daar dus prima bij. Met één portie van dit gezonde recept krijg je o.a. de volgende voedingsstoffen binnen (ADH voor volwassen vrouwen):

  • 17 gr. eiwit
  • 134 mg calcium (14% ADH)
  • 5 gr. ijzer (37,5% ADH)
  • 0,18 mg B2 (11% ADH)
  • 0,31 mg B1
  • 0,55 mg B6 (37% ADH)
  • 38 mg C (50% ADH)

Pluspuntje: gezonde wintersalade

Nog een duurzame bonus: veldsla is een echte wintergroente, die in Nederland geoogst wordt van (ongeveer) december tot en met maart. Dat maakt deze vegetarische Waldorfsalade een goede gezonde maaltijd voor in de winter. Maar natuurlijk kun je hem ook heerlijk eten als het weer wat warmer is. Bijvoorbeeld met ijsbergsla of een mix van verschillende slasoorten. Dat is het fijne van deze vegetarische Waldorfsalade: je kunt hem gemakkelijk aanpassen naar je wensen.

Wanneer heb jij deze vegetarische Waldorfsalade op? Heb je nog iets toegevoegd of weggelaten? Laat het weten in de reacties hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*