Home » Vegetarische paella met amandelen

Vegetarische paella met amandelen

Vegetarische paella maken klinkt voor sommigen misschien een beetje als heiligschennis. Vaak zijn het de zeevruchten die dit regionale Spaanse gerecht zo typeren. Maar voor degenen (waaronder ik) die niet van die vissmaak houden, is paella zonder vis echt een uitkomst. De zongedroogde tomaten en geroosterde amandelen maken het tot een smaakvol en voedingrijk vegetarisch hoofdgerecht. Buen provecho!

Vegetarische paella met amandelen

Vegetarische paella met amandelen

Menugang: Hoofdgerecht
Personen

2

Bereidingstijd

40

minuten
Calorieën

618

kcal

Ingrediënten

  • 1,5 el olijfolie

  • 0,5 liter bouillon (van 1 blokje)

  • 50 gr. zongedroogde tomaat

  • 30 gr. geroosterde amandelen

  • 1 ui

  • 2 tomaten

  • 150 gr. zilvervliesrijst

  • 1 tl kurkuma / geelwortel

  • 150 gr. doperwten

  • ½ tl gedroogde peterselie (of ½ el vers, gehakt)

Bereiding

  • Hak de amandelen grof, snipper de ui en snijd de zongedroogde tomaten in dunne reepjes.
  • Verhit in een wok of koekenpan met hoge rand de olie en fruit hierin de ui tot deze zacht en glazig wordt. Maak ondertussen de bouillon.
  • Voeg de rijst, zongedroogde tomaten, amandelen, doperwtjes en kurkuma toe. Roer even door elkaar om te mengen en voeg dan de bouillon toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de rijst op laag vuur in ca. 15 – 20 minuten gaar worden. Eventueel nog water toevoegen en wat langer doorkoken indien nodig. (Het geheel moet uiteindelijk nagenoeg droog zijn, dus voeg niet teveel toe.)
  • Snijd ondertussen de verse tomaten in blokjes. Schep deze als laatste door de paella en warm nog heel even door. Neem van het vuur en bestrooi met de peterselie.

Notities

  • Tip: Voor een ietsje stevigere bite kun je de helft van de amandelen achterwege houden, en die aan het eind met de tomaten door de vegetarische paella scheppen.
  • Tip: Je kunt amandelen vaak al geroosterd kopen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf even roosteren in een koekenpan of in de oven.

Lekkere vegetarische paella boordevol gezonde voedingsstoffen

Ik hoorde laatst dat kurkuma (ook wel geelwortel of koenjit genaamd) een superfood is. Nou ben ik nooit zo onder de indruk van die term, maar het zal me niks verbazen als ook dit kruid positieve eigenschappen heeft. Hoewel veel onderzoek nog loopt, staat één ding in ieder geval al vast: je kunt er heerlijke gele rijst mee maken! Toen ik deze vegetarische rijstschotel voor het eerst maakte was het eigenlijk meer noodzaak, want ik had geen gele rijst maar wel witte rijst en kurkuma. Achteraf gezien vind ik dit ‘handmatig’ gele rijst maken veel lekkerder! Zo kun je bovendien ook zelf beter bepalen hoe sterk je de smaak wilt maken.

Afgezien van de kurkuma zitten er nog veel meer goede voedingsstoffen in deze vegetarische paella zonder vis en zuivel. Hoewel de vitamine D en B12 dus missen, zit er voor de rest van alles wel wat in, inclusief een goede dosis ijzer (5,7 mg) en voedingsvezel (14,1 g). Het is bovendien een erg ‘toegankelijke’ vegetarische rijstschotel die al meerdere keren goed heeft gescoord bij mijn gasten. Door het smakenpalet van geroosterde noten, ietwat scherpe zongedroogde tomaten en kruidige kurkuma mis je het vlees nauwelijks.

Willen jullie wel een keer deze vegetarische paella maken? Laat weten wat je ervan vindt in de reacties hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*