Vegetarische jus

vegetarische jus maken

Beoordeel dit recept:

Vegetarische jus is heerlijk bij Hollandse (bij)gerechten zoals hutspot, gekookte aardappelen of doperwtjes met wortelen. Deze variant heeft een subtiele rooksmaak dankzij het gerooktepaprikapoeder. Je kunt de vegetarische jus zo dik of zo dun maken als je wilt. Een echte aanrader voor bij winterse stamppotten!

Recept voor 3 - 4 porties vegetarische jus

Personen: 3 - 4
Bereidingstijd: 10 min
Calorieën: 12 Kcal per sauslepel (25 gr.)

Ingrediënten:

 • 10 gr. boter
 • 10 gr. bloem
 • 175 ml. groentebouillon
 • ¾ tl gerooktepaprikapoeder
 • Peper en zout (optioneel)

Benodigde keukenmaterialen:

Kleine sauspan of steelpan met dikke bodem
Garde

Zo kun je vegetarische jus maken:

 1. Je begint met een simpele roux. Smelt de boter in het pannetje. Roer met een garde de bloem erdoorheen en zet het vuur laag. Laat deze roux zachtjes koken terwijl je steeds blijft roeren. Zorg ervoor dat je ook goed langs de zijkanten roert. Zodra de roux een beetje lichtbruin is gekleurd ben je klaar voor de volgende stap.
 2. Maak de bouillon klaar in een litermaat of pannetje (ik gebruik meestal een ¼ blokje groentebouillon). Roer deze beetje bij beetje door de roux terwijl je goed blijft roeren. Blijf net zolang roeren totdat je een glad mengsel hebt en het een beetje ingedikt is.
 3. Voeg ¾ tl gerooktepaprikapoeder toe aan je mengsel en roer goed door zodat je een mooie bruinrode kleur krijgt. Breng de vegetarische jus op smaak met wat peper en/of zout. Vind je de vegetarische jus te dik? Voeg dan eventueel ietsjes meer bouillon toe totdat je tevreden bent.

Lekkere vegetarische jus maken zonder vlees

Vegetarische jus zelf maken is gelukkig niet zo moeilijk. Je moet wel een beetje vertrouwd zijn met het maken van een simpele roux, maar zelfs dat is niet zo moeilijk om onder de knie te krijgen. Dit recept voor vegetarische jus is eigenlijk begonnen toe ik me afvroeg of je van lapsang souchong geen lekkere jus kon maken. Ik ben dol op deze rookthee, maar helaas gaf het de jus een bittere nasmaak die niet zo lekker was. Na wat experimenteren met verschillende hoeveelheden gerooktepaprikapoeder kwam ik uiteindelijk of het huidige recept voor vegetarische jus uit. Zowel ik als mijn vriend hebben hem goedgekeurd, en dus kon hij door naar jullie!

Waar kun je de ingrediënten krijgen?

De meeste ingrediënten voor deze vegetarische jus zijn gelukkig in elke super verkrijgbaar. Alleen voor gerooktepaprikapoeder, meestal te vinden als gerookte paprikapoeder, moet je soms naar een andere winkel. Veel toko’s hebben het en ook de betere (en grotere) supermarkten hebben het tegenwoordig in de schappen liggen. Soms moet je even bij het Indonesische/Aziatische schap kijken.

Waar kun je de vegetarische jus bij eten?

Ik heb het recept voor deze vegetarische jus speciaal ontworpen voor stamppotten. Als vegetariër die niet zo van ‘neppe’ rookworst houdt miste ik altijd een beetje die rooksmaak. Deze jus zonder vlees heeft toch die subtiele rooksmaak en gaat dus heerlijk samen met alle stamppotjes waar je normaal graag rookworst bij eet: boerenkoolstamppot, andijviestamppot, hutspot, etc. Daarnaast is deze vegetarische jus ook heerlijk over bijvoorbeeld gekookte aardappels of sperzieboontjes.

Waar eet jij graag vegetarische jus bij? Laat hieronder je reactie achter en breng anderen op goede ideeën! En vergeet dit recept niet te beoordelen als je het hebt uitgeprobeerd. 🙂

2 reacties

 1. Wat ben ik blij met het recept van de vegetarisch jus. Zo maak ik de ouderwetse hollandse stamppotten zonder vlees net iets lekkerder.

  Hoe komt het toch dat men er gewoon vanuit gaat dat niet vlees eters dol zijn op paddestoelen en geitenkaas?

  1. Ha Ineke, fijn dat je het recept lekker vindt! Wat betreft de paddenstoelen en geitenkaas, tja. Ben zelf dat vooroordeel nog niet tegengekomen, maar ik denk omdat het bij veel restaurants nog als de klassieke vegetarische optie op de kaart staat. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *