Home » Andijviestamppot met kaas

Andijviestamppot met kaas

Vegetarische andijviestamppot met kaas is een goede vervanger voor de klassieke stamppot rauwe andijvie. Je behoudt de ‘Hollandse’ ingrediënten en krijgt in ruil voor knapperig spek heerlijk smeuïge, gesmolten kaas terug. Hartig en vullend, perfect voor de gure winterdagen.

Andijviestamppot met kaas

Andijviestamppot met kaas

Menugang: Hoofdgerecht
Personen

2

Bereidingstijd

35

minuten
Calorieën

471

kcal

Ingrediënten

  • 800 gr. aardappelen

  • 300 gr. rauwe andijvie

  • Scheutje melk

  • Scheutje azijn

  • Nootmuskaat (optioneel)

  • Peper

  • 60 gr. jonge kaas

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken (ongeveer 4 cm). Kook ze in ca. 15 minuten gaar.
  • Ontdoe ondertussen de andijviebladeren van hardgroene punten en snijdt ze in dunne reepjes. Was de groente en laat goed uitlekken of dep/draai ze droog.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en stamp ze fijn. Meng er een klein scheutje melk en azijn doorheen zodat de puree een beetje smeuïg wordt. Voeg tenslotte nog een snuf nootmuskaat en peper toe naar smaak. Roer goed door.
  • Voeg de rauwe andijvie toe en stamp even zodat het wat platter wordt. Roer de andijvie door de aardappelen. Zet de pan dan terug op middelhoog vuur en roer voortdurend goed door, totdat de andijviestamppot goed opgewarmd is.
  • Roer als laatste de kaas door de andijviestamppot en serveer gelijk.

Notities

  • Tip: Kaas is wel een lekkere, maar geen volwaardige vleesvervanger. Zorg er dus voor dat je bij een andere maaltijd die dag een goede vervanger eet zoals noten of eieren. Je kunt ook eventueel de kaas in dit recept vervangen door bv. gekruide vegetarische wokreepjes of vegetarische balletjes waar ijzer en B12 aan zijn toegevoegd.
  • Tip: Lekker met vegetarische jus!

Vegetarische andijviestamppot met kaas

Een vegetarische stamppot – het was een van de hobbels die ik niet dacht te kunnen overkomen. Toen ik klein was, had ik altijd steevast hetzelfde verzoek voor mijn verjaardag: als avondeten wilde ik stamppot rauwe andijvie met spekjes. En nu moest ik het zonder die knapperige, heerlijk hartige spekjes gaan stellen. Slik. Het was inderdaad even wennen. Mijn vriend heeft ook gerouwd, hoewel dan vooral om de rookworst. Maar we hebben samen onze troost gevonden in een andere oude liefde: gesmolten kaas. Smeuïg en hartig, echt vertrouwd Hollands. Zo was de overstap naar een stamppot zonder vlees iets beter te behappen, vonden we. We hebben het recept voor onze vegetarische stamppot rauwe andijvie met kaas simpel gehouden, zodat het nog steeds snel en gemakkelijk is klaar te maken. Wij gebruiken altijd jonge Goudse kaas, want dat smelt zo lekker. Maar als je ervan houd kun je gerust eens een variant proberen met belegen Goudse kaas, of misschien Leerdammer. Feta wil ik ook nog wel eens proberen. Het is maar net wat je lekker vindt!

Met welke kaas zouden jullie deze vegetarische stamppot rauwe andijvie wel eens willen proberen? Of vervangen jullie het vlees op een andere manier? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

4 Comments

  1. Ik ga je recept proberen vanavond, maar ik gooi in 1 portie ook wat fetakaas: kijken of dat lekker is!

  2. spruitjesstamppot met zoete aardappel en stukjes zongedroogde tomaat er doorheen.
    Verkruimelde feta of geitenkaas erover als topping.

  3. Lydia van der Borst

    Ik ga het met jong belegen komijnenkaas maken geeft net die extra smaakje van komijn!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*