Home » Syrische broodschotel met amandelen

Syrische broodschotel met amandelen

Deze Syrische broodschotel is het bewijs dat ook Syrische recepten vegetarisch kunnen zijn. Er wordt veel gekookt met vlees en gevogelte, maar dit recept maakt duidelijk dat platbrood ook een essentieel onderdeel van de Syrische keuken is. Met relatief weinig en simpele ingrediënten zet je een lekker bijgerecht op tafel. Het is eigenlijk onderdeel van het ontbijt in Syrië, maar het smaakt ook prima als bijgerecht. Tijd om uitgebreid met elkaar te tafelen!

Syrische broodschotel met amandelen

Syrische broodschotel met amandelen

Menugang: Bijgerecht, Ontbijt
Personen

4

Bereidingstijd

35

minuten
Calorieën

429

kcal

Ingrediënten

  • 4 el olijfolie

  • 1 (Libanees) platbrood*

  • 300 gr. Turkse yoghurt

  • 2 el hummus (het liefste zelfgemaakt)

  • ¾ el tahin

  • ¾ el limoensap

  • 240 gr. kikkererwten (uitgelekt, uit blik)

  • 1 el geklaarde boter (ghee)

  • 50 gr. geroosterde amandelen (ongezouten)

  • ½ tl chilivlokken

Bereiding

  • Laat de olijfolie heet worden in een koekenpan. Scheur het platbrood in kleine stukjes en bak deze ongeveer 2 – 3 minuten op middelhoog vuur in de olie, totdat ze hard zijn. Verdeel de stukjes over de ovenschotel en laat afkoelen.
  • Kook ondertussen de kikkererwten 5 minuten in een laagje water.
  • Meng in een schaal de Turkse yoghurt, hummus, tahin en het limoensap.
  • Schep een soeplepel van het hete water van de kikkererwten over het gefrituurde platbrood. Schep af en toe om en laat de broodstukjes zo in een kwartiertje wat zachter worden.
  • Meng ongeveer een derde van het yoghurtmengsel met de stukjes platbrood. Verdeel alles weer netjes plat over ovenschaal. Schep de rest van het yoghurtmengsel eroverheen.
  • Giet de kikkererwten af en verdeel deze over de ovenschotel. Smelt de geklaarde boter in een pannetje en giet deze over de kikkererwten.
  • Verdeel als laatste de geroosterde amandelen over de ovenschotel. Maak het af door de chiliblokken eroverheen te strooien. Eet smakelijk!

Notities

  • Tip: Lekker met plakjes komkommer en geraspte wortel.

Waar je ook vandaan komt: eten brengt mensen samen

Volgende week is het kerst. Dat betekent lekker samen eten met vrienden en familie. Want eten brengt mensen samen. Dat is een gegeven dat in verrassend veel culturen over de hele wereld terugkomt. Tegelijkertijd is kerst voor velen ook een tijd van nadenken over vrede. Over iets goeds doen voor een anderen. En die 2 dingen – samen eten en iets goeds doen – wil ik in de week voor kerst combineren op mijn blog.

We gaan ze halen

Misschien heb je er al eens over gehoord: We Gaan Ze Halen. Het is een groep mensen die de Nederlandse regering wil dwingen om niet langer weg te kijken van het drama dat zich – onder onze neus – afspeelt in de Griekse vluchtelingenkampen. Ze pakken de auto en rijden met kerst letterlijk naar Griekenland om vluchtelingen op te halen. Op hun website lees je waarom dit nodig is. Het is een enorm gevoelig onderwerp, waarin mensen steeds feller worden met hun reacties. Zowel degenen die tegen zijn, als degenen die voor zijn.

Ik heb zelf gemerkt dat ik ook erg fel wordt van de situatie. Er verandert al jaren weinig aan de situatie van deze mensen, die al van alles hebben meegemaakt. Daar kan ik echt kwaad om worden. Maar tegelijkertijd weet ik dat we daar niet echt verder mee komen. Boosheid. Dan krijg je dat heen-en-weergekibbel op Facebook, waar iedereen zich ingraaft in zijn eigen mening. Daarom zat ik hard na te denken over een positieve manier om aandacht te geven aan We Gaan Ze Halen.

Het antwoord lag in die welbekende uitspraak: “Eten brengt mensen samen.” De mensen die hier in ons land komen wonen brengen ook mooie dingen mee, waaronder hun gerechten. Daarom blog ik deze week voor kerst over gerechten uit landen waar nu de meeste vluchtelingen vandaan komen. Vandaag is dat dus Syrië. Syriërs houden net als wij van goed eten en gezellig samen eten. Zij zijn even goed mens als wij, en verdienen daarom een menselijke behandeling. Dat krijgen ze nu niet. Help jij ze een veilige plek te geven? Dan kan binnen 5 minuten:

Hutspot & Hummus

Benieuwd naar meer Syrische keuken? Hutspot & Hummus is een fantastische blog waar je allerlei recepten vind, waaronder Syrische gerechten. De blog is ontstaan om – jawel – mensen samen te brengen door eten. Het idee is om samen met ‘nieuwe Nederlanders’ te eten en met elkaars keuken kennis te maken. De platbroodschotel hierboven komt van één van hun koks, Alaa.

Ik kan je zeker aanraden om Hutspot & Hummus te volgen op Instagram, want van hun activiteiten zoals de ‘internationale lunch’ en het ‘vredesdiner’ wordt je helemaal blij. In plaats van harde taal is er plaats voor lekker samen eten, nieuwe smaken en menig glimlach. Een mooi voorbeeld om je mening gewoon even op de plank te leggen en lekker de (Syrische) keuken in te duiken.

Heb jij ooit al iets uit de Syrische keuken geprobeerd? Nog aanraders? Ik hoor graag jullie ervaringen met deze gerechten in de reacties hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*