Snert, ofwel Hollandse erwtensoep, wordt traditioneel gemaakt met spek of rookworst. Ik ben er dol op, dus ik wilde heel graag een lekkere vegetarische erwtensoep maken. Recepten zonder vlees en met extra vullende groenten heb ik al een paar keer geprobeerd, maar dat was hem qua smaak toch net niet helemaal… Kaasblokjes vonden we ook niet zo werken. Uiteindelijk ontdekten we deze geslaagde versie!
Recept voor 4 kommen vegetarische erwtensoep
Personen: 4
Bereidingstijd: 50 min
Calorieën: 334 Kcal per portie
Ingrediënten:
- 200 gr. (droge) spliterwten
- 300 gram knolselderij
- 200 gram aardappelen
- 1 prei
- 1 pak vegetarische balletjes (250 gram)
- 1,25 l groentebouillon
- Peper
Benodigde keukenmaterialen:
Stamper
Zo maak je het:
Het recept voor deze vegetarische erwtensoep is een echt eenpansgerecht. Je gaat er tijdens het koken steeds wat dingen bijgooien. Zorg er wel voor dat het geheel de hele tijd zachtjes blijft pruttelen.
- Breng 1,25 liter water aan de kook en los er een groentebouillonblokje in op.
- Doe de spliterwten erbij en laat ze 10 minuten zachtjes koken. Schil ondertussen de selderij en snijd deze in blokjes van ca. 2 cm. Schil ook de aardappels – halveer eventueel grote exemplaren.
- Doe de selderij en aardappels in de pan en kook de soep nog 25 minuten. Snijd ondertussen de prei in ringen en was ze.
- Doe de preiringen samen met de balletjes bij de soep. Kook nog 10 minuten door.
- Neem de pan van het vuur en stamp de ingrediënten tot een grove soep. (Het kan ook met een blender/keukenmachine, maar bij mij wordt ie dan altijd te glad. Met stampen behoud je die lekkere grove structuur.)
- Voeg peper toe naar smaak en warm indien nodig nog heel even door. Eet smakelijk!
Tip: Deze vegetarische erwtensoep is erg dik. Als je hem liever iets dunner wilt maken, kun je iets meer bouillon toevoegen en/of de aardappels eruit laten.
Tip: Je kunt in plaats van knolselderij ook bleekselderij nemen. Houd dan wat blad achter de hand om te garneren!
Tip: Lekker met een sneetje donkerbruin brood of roggebrood.
Vegetarische Erwtensoep maken – een uitdaging!
Dit recept om vegetarische erwtensoep te maken is een typisch voorbeeld van onze geliefde smijt-alles-in-één-pan-kookmethode. Het is simpelweg een kwestie van een ingrediënt klaarmaken, in de pan gooien, en zo doorgaan totdat het eten klaar is. Lekker makkelijk koken en niet zoveel afwas. Ideaal toch?
Het meest rare in dit recept vind je waarschijnlijk de vegetarische balletjes. Er is namelijk ook vegetarische rookworst op de markt en dat past toch veel beter bij snert, zou je denken. Op zich een logische gedachte. Maar er was alleen één probleem… Ik weet niet wat jullie vinden van vegetarische rookworst, maar ik vind de structuur daarvan echt verschrikkelijk! Alsof je in sponzige leverworst hapt. Vandaar dat we eens vegetarische balletjes hebben uitgeprobeerd. Die vind ik namelijk wél lekker. (Wij hebben altijd die van Vivera, maar ik heb ook goede verhalen over die van de Appie gehoord.) En het werkte! Het resultaat was een superstevige, hartige vegetarische erwtensoep. Perfect voor een koude, winterse dag!
Maken jullie wel eens vegetarische erwtensoep? Wat zijn jullie bevindingen over snert zonder vlees? Laat het me weten in de reacties hieronder, ik ben benieuwd!
15 oktober 2017 om 15:33
Echt een top recept!!
15 oktober 2017 om 16:13
Ik ben blij dat je het net zo lekker vindt als wij! 🙂 Heb je het recept al beoordeelt met de sterren? 😉
5 november 2017 om 17:51
Zelfs mijn meer-dan-carnivoor lief vindt de soep heel lekker. Da’s echt wel knap 😉. De vegaballetjes zijn een goede vondst.
5 november 2017 om 18:55
Kijk, daar doe ik het voor! 😉
5 oktober 2018 om 08:02
Is dit recept nu op basis van gedriogde spliterwten? Of moet je ze dan eerst laten weken?
6 oktober 2018 om 13:37
Hoi, het is op basis van gedroogde spliterwten inderdaad. Je hoeft ze niet eerst te laten weken, want je kookt ze al lang genoeg in de soep. Lekker makkelijk!