Rode hummus maken zonder blender

zelf hummus maken zonder blender

Beoordeel dit recept:

Hummus maken kan in allerlei vormen en wordt ook steeds populairder. Helaas heb je voor de meeste recepten vaak een blender of keukenmachine nodig. Maar wat als je die niet hebt? Dat moet anders kunnen, dacht ik. Dit recept om zelf hummus zonder blender te maken is vol van smaak, maar geeft de hummus een iets grovere structuur. Kruidig, gezond en simpel!

Recept voor ca. 300 gram rode hummus

Personen: 30 boterhammen
Bereidingstijd: 15 min
Calorieën: 71 Kcal per portie (20 gram)

Ingrediënten:

  • 1 blik/potje kikkererwten (ca. 240 gram uitgelekt)
  • 3 el sesampasta (tahin)
  • 3 el tomatentapenade
  • 2 el citroensap
  • 3 el olijfolie
  • 5 tl komijnzaad
  • 5 tl gedroogde peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 50 – 100 ml water
  • Snufje pikant paprikapoeder of chilipoeder (optioneel)
  • Zout en peper

Benodigde keukenmaterialen:

Stamper

Zo kun je de hummus maken:

  1. Laat de kikkererwten uitlekken. Doe ze in een pan met deksel en doe er een laagje water bij zodat ze net onderstaan. Kook ze vervolgens 5 minuten met het deksel op de pan op laag vuur. Hierdoor worden ze wat zachter.
  2. Meng ondertussen de sesampasta, tomatentapenade, olijfolie, peterselie, het citroensap en komijnzaad in een kleine mengkom. Pers het teentje knoflook of snijdt deze in hele kleine stukjes en voeg toe aan het mengsel. Voeg eventueel ook een snufje pikant paprikapoeder toe voor wat pit (aanbevolen!).
  3. Laat de kikkererwten uitlekken. Stamp ze vervolgens in het pannetje met de stamper zo fijn mogelijk – dit kan best een minuutje of twee duren.
  4. Meng de kikkererwten met het kruidenmengsel en voeg 50 ml water toe. Roer goed door en stamp nog even zodat het een redelijk glad mengsel wordt. Voelt het nog te droog en brokkelig? Doe er dan nog 50 ml water bij en stamp weer even goed door. Ga zo door totdat je tevreden bent met de structuur.
  5. Breng als laatste de rode hummus op smaak met een klein snufje zout en wat peper. Je kunt de hummus ongeveer een week lang bewaren in een goed afgesloten bakje of potje in de koelkast!

Tip: Wil je zoveel mogelijk suikervrij eten? Vervang dan de tomatentapenade door heel erg fijn gesneden zongedroogde tomaten. Hierdoor wordt de hummus misschien wel nog wat grover.

Zelf hummus maken zonder blender – iets grover maar nog steeds heerlijk!

Zelf hummus maken wilde ik al héél lang – er zit lekker veel ijzer in, de smaak is heerlijk en het is ook nog eens gemakkelijk en snel op je brood te smeren. Een echter winner voor mij! Toevallig had ik ook nog een half potje tomatentapenade staan die echt op moest, daar was vast wel een lekkere rode hummus mee te maken. Maarrr… Bij alle recepten voor hummus die ik tegenkwam had je een keukenmachine of blender nodig. Nu heb ik wel een blender, maar die is niet zo krachtig… De laatste keer dat vriendlief daar een pesto mee wilde draaien kwam er rook uit. Oeps!

Nu onze blender dus is veroordeeld om zijn dagen te slijten met smoothies en soepjes, moest ik wat anders verzinnen om zelf hummus te maken. Ik had het al een paar keer geprobeerd zonder tahin en met een vork, maar dat werd toch echt te droog en brokkelig. (En ik kreeg er gebogen vorken van…) Voor dit recept besloot ik het anders aan te pakken: ik kookte de kikkererwten eerst even zodat ze wat zachter werden en stampte ze daarna apart fijn met een stamper. Dat werkte wel! Overigens ligt het volgens mij ook aan wat voor soort kikkererwten je gebruikt. Die van de supermarkt uit blik zijn vaak wat harder, maar als ik ze bij de Turkse supermarkt in een potje haal zijn ze vaak al een stuk zachter. Ze zelf weken en koken heb ik nog nooit uitgeprobeerd (iemand ervaring?) maar ik kan me voorstellen dat die dan ook al wat gemakkelijker te stampen zijn. Kijk dus even hoe “stampbaar” je kikkererwten zijn voordat je ze kookt. 😉

Voor de rest gebruikt dit recept voor hummus ook gedroogde peterselie. Nu weet ik dat verse kruiden lekkerder zijn, maar laten we eerlijk zijn – dat is niet altijd even goedkoop. Daarom gebruik ik vaak (vries)gedroogde kruiden. Natuurlijk kun je ook verse peterselie gebruiken om de hummus te maken, maar dan is hij wel iets minder lang houdbaar denk ik.

Gaan jullie zelf hummus maken zonder blender? Laat me weten hoe het is gegaan. Tips en suggesties in de reacties hieronder zijn altijd welkom!

2 reacties

  1. Sunny Anders

    Dankjewel voor het recept, ik heb het ook gemaakt en ging prima! Staat nu te wachten tot ik het morgen als onderdeel van een tafel vol lekkere (Turkse) hapjes met kakelvers Turks brood ga serveren.
    Heb ook geen blender of keukenmachine en inderdaad, met een vork krijg je het niet echt glad.
    Eén tip voor wie in de buurt van een Turks of Marokkaans winkeltje woont: koop daar je verse kruiden. Ik heb voor een bos verse peterselie (die je in de koelkast in een potje met water nog een hele tijd goed kan houden) 95 cent betaald en dan heb je dus echt een bos die ik met 2 handen vast moet houden. Lekker over van alles en nog wat, ik heb het altijd in huis. Bosje verse munt: 40 cent en ga zo maar door. Moest bijna lachen om de 3 takjes voor 1,95 bij AH.
    Drogen (munt) of invriezen (platte peterselie, koriander) gaat ook heel goed alleen is het niet meer zo geschikt om als decoratie te dienen, de smaak blijft prima dus voor een nieuw bakje hummus oid prima te gebruiken.
    Ook heel lekker op een broodje feta-tomaat, beetje knoflook(poeder), peper en een handje peterselieblaadjes: hmm… Heerlijk én gezond!

    1. Hé Sunny,

      Wat een leuke reactie. 🙂 Goed om te horen dat je het maken goed ging. Bedankt voor je tips m.b.t. kruiden, ik ga ze zeker onthouden! En zou je heel misschien ook nog het recept willen beoordelen met de sterren bovenaan? Dan kunnen anderen mensen ook zien wat je ervan vond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *