Home » Risotto met aardpeer uit de oven

Risotto met aardpeer uit de oven

De aardpeer is een vergeten groente, maar je kunt hem toch zomaar in je groentepakket of plaatselijke AH vinden. Zoek je naar een recept met aardpeer erin? Ik maakte een romige risotto met boerenkool en aardpeer uit de oven. Heerlijk voor in de herfst of winter!

Risotto met aardpeer uit de oven

Menugang: Hoofdgerecht
Personen

2

Bereidingstijd

1

uur 
Calorieën

677

kcal

Ingrediënten

  • 4 el olijfolie

  • 1 rode ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 750 gr. aardpeer (ongeschild)

  • 150 gr. boerenkool

  • 1 tl rozemarijn, gedroogd (of 1 takje vers)

  • 175 gr. risottorijst

  • 650 ml bouillon

  • Peper en zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op °C 200. Schil en was de aardpeer*, en snijd in blokjes van ca. 2 cm.
  • Snipper de ui en snijdt de knoflook fijn. Als je verse tijm gebruikt; was dan het takje, ris de blaadjes eraf en snijdt ze fijn. Maak alvast de bouillon klaar in een pan of maatbeker.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in de pan en fruit hierin de ui 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en rozemarijn toe en bak nog 2 – 3 minuten mee. Voeg tenslotte de risottorijst toe en bak (al roerend) een paar minuten mee, tot de korrels een beetje beginnen te glanzen.
  • Voeg ongeveer een soeplepel bouillon aan de pan toe en roer door. Wacht tot de rijst het vocht heeft opgenomen, voordat je de volgende scheut bouillon toevoegt. Roer af en toe goed door. Ga zo door totdat alle bouillon is opgenomen.
  • Ga ondertussen door met de aardpeer. Verdeel de blokjes aardpeer over de bakplaat. Schep goed om met 2 eetlepels olijfolie en een snuf peper en zout. Rooster ca. 20 minuten in de oven, totdat de blokjes een beetje goudbruin zijn.
  • Gebruik je verse bladen boerenkool? Maak deze dan nu klaar. Was de bladeren, ris ze van de stengel en snijdt fijn. Voeg de boerenkool met de laatste soeplepel bouillon toe aan de risotto, zodat het kort mee kan koken.
  • Roer als laatste de geroosterde aardpeer door de risotto. Serveer gelijk.

Notities

  • Zie hieronder voor tips hoe je aardpeer het beste schilt en snijdt.

Aardpeer: waar kopen + hoe snijden?

Oké, je hebt nu een heerlijk recept voor risotto met aardpeer uit de oven. Maar waar kun je aardpeer kopen? En hoe snijd je die gekke knollen? Hieronder vind je alles wat je moet weten over aardperen: van kopen tot koken.

Waar kun je aardpeer kopen?

Je kunt aardpeer vooral in het seizoen kopen. In Nederland is dat in de winter: van november tot maart. Je vindt hem nog wel eens in de AH of in een van de andere betere supermarkten. Maar ook plaatselijke (biologische) groenteabonnementen van de boer hebben hem vaak.

Hoe kun je aardpeer schillen?

Aardperen kunnen lekker gek groeien. Dat maakt het soms een lastig klusje om ze te schillen. Mijn tip: snijdt de ‘tenen’ van de kluit, voordat je gaat schillen. Dit vermindert het aantal vervelende hoekjes. En als die er nog steeds zijn, snijdt je ze er op deze manier gemakkelijker af met een mesje. De rest doe je met een dunschiller.

Is aardpeer gezond?

Ja, hoewel niet per se gezonder dan andere winterknollen. Er zit onder meer een redelijke hoeveelheid ijzer en calcium in. Maar ook bijvoorbeeld vitamine B1, B2, B6 en C. Een groente die dus prima past in een gezond dieet. Maar mocht je de smaak niet zo lekker vinden, dan kun je gerust voor iets anders gaan.

Hoe smaakt aardpeer?

Over smaak gesproken: aardpeer wordt door de meeste mensen zoet gevonden. Velen halen ook de artisjok aan als vergelijkbare smaak, maar dat kon ik er zelf niet zo uithalen. Als je een echte fijnproever bent, kun je het een beetje nootachtig noemen.

 Waar kun je aardpeer mee combineren?

Het allermakkelijkste is om aardpeer te combineren met aardappel en/of kaas. Dat is voor de meeste mensen het toegankelijkste. Verder kun je aardperen ook met andere wintergroenten bereiden. Bijvoorbeeld ui, prei en champignons.

Heb jij dit recept voor risotto met aardperen uit de oven geprobeerd? Wat vond je ervan? Of heb je tips over aardpeer koken voor de andere lezers? Laat van je horen in de reacties hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*