Pompoensoep met koriander

pompoensoep met koriander

Beoordeel dit recept:

Pompoensoep met koriander en zure room is een lekker herfstgerecht wat je als voorgerecht of lunch kunt eten. Ook als simpel hoofdgerecht is het heerlijk met een vers stuk brood erbij. Met relatief weinig ingrediënten zet je in een handomdraai deze fluweelzachte pompoensoep met koriander op tafel. Een echte seizoensknaller!

Recept voor ca. 2 liter pompoensoep met koriander

Personen: 4 - 6
Bereidingstijd: 30 min
Calorieën: 179 Kcal

Ingrediënten:

  • 2 el. olijfolie
  • 2 uien
  • 1 grote pompoen in blokjes (ca. 1200 gram)
  • 1,5 liter groentebouillon
  • Peper
  • 125 gr. zure room
  • Bosje verse koriander of 1 el. gedroogde koriander

Benodigde keukenmaterialen:

Soeppan
Blender

Zo kun je de pompoensoep maken:

  1. Schil de pompoen en snijd deze in blokjes van ca. 2 cm. Snipper de uien.
  2. Verhit de olie in de soeppan. Fruit de ui en de pompoen ca. 5 minuten. Maak ondertussen de bouillon.
  3. Giet de bouillon erbij en breng de pompoensoep aan de kook. Laat het 15 minuten zachtjes borrelen op laag vuur. Was ondertussen (indien van toepassing) de verse koriander en snijd deze iets kleiner.
  4. Voeg peper toe naar smaak. Blender de pompoensoep – houdt eventueel wat van de gekookte pompoen en ui apart als ‘vulling’. Doe de pompoensoep weer terug in de pan en roer de koriander erdoor. Voeg ook de vulling toe als je deze apart gehouden hebt. Warm eventueel nog even door indien nodig.
  5. Serveer tenslotte de pompoensoep met koriander met een flinke eetlepel zure room. Eet smakelijk!

Tip: Vind je het ook zo’n rotklusje om de pompoen te schillen? Kook hem dan een paar minuten in zijn geheel totdat de schil zacht is geworden. Zo gaat die er veel gemakkelijker vanaf! Je hoeft de pompoensoep dan waarschijnlijk wel wat korter dan 15 minuten te koken.

Tip: Houd je niet van pompoensoep met koriander als smaakmaker? Je kunt ook bijvoorbeeld tijm of nootmuskaat gebruiken!

Tip: Pompoen over? Maak eens deze herfstcake met walnoten!

Pompoensoep met koriander en zure room: simpele herfstsoep

Deze pompoensoep met koriander is een echte herfstsoep: pompoen wordt in Nederland van augustus t/m oktober vers geoogst. Zelfs in de maanden november t/m januari kun je hem nog vers krijgen, hoewel hij dan uit andere Europese landen komt. Maar dan nog is pompoen een seizoensgroente waarmee je in de herfstmaanden het milieu niet teveel belast!

Je kunt pompoen in de meeste supermarkten kopen rondom deze tijd. Soms zijn ze aardig groot! Een van de gemakkelijkste manieren om hem dan in één keer op te maken is om een grote pan pompoensoep te maken. Afgezien van pompoensoep met koriander zijn er veel varianten, maar ik houd het graag simpel. Wat ui, koriander, peper en een flinke dot zure room, welteverstaan. Pompoensoep met zure room is bovendien een klassieke combinatie, waarbij de zure room de romige en fluweelzachte soep een fris accent geeft. Als je niet van pompoensoep met koriander houdt, kun je ook een ander kruid kiezen. Tijm is bijvoorbeeld nog zo’n klassieke keuze, maar experimenteer gerust eens!

Pompoensoep met koriander is tenslotte ook best gezond. In een grote kom (500 ml) van deze soep zit bijvoorbeeld al bijna de helft van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine E en B1. “Vitamine E beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel. Vitamine B1 of thiamine is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, de werking van de hartspier en het zenuwstelsel .” (Voedingscentrum, 2016.) Deze vegetarische pompoensoep met koriander is dus een prima soepje dat je ook nog eens aan je aanbevolen 250 gram groente per dag helpt!

Maken jullie wel eens pompoensoep? En dan met koriander en zure room of op een andere manier? Laat het me weten in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *