Paniki-schotel met rijst, ‘kip’ en kool

Paniki-schotel met rijst en savooiekool

Beoordeel dit recept:

Deze paniki-schotel is ter ere van de fairtradeweek 2019. Aan de basis ligt de Paniki-kruidenpasta, die niet te pittig is maar wel vol smaak zit. Met een uitje en wat kokosmelk maak je er een heerlijk Indonesische saus mee. Ik probeerde de suggestie van Fairtrade Original uit en maakt een recept met plantaardige ‘kip’, rijst en gestoofde savooiekool.

Recept voor Paniki-schotel met 'kip', rijst en savooiekool

Personen: 2
Bereidingstijd: 30 min.
Calorieën: 507 Kcal p.p.

Ingrediënten:

  • 1,5 el olijfolie
  • 1 ui
  • 1/2 savooiekool
  • 200 gr. van je favoriete vegetarische kipstukjes
  • ½ pakje (30 gr.) Paniki-kruidenpasta van Fairtrade Original
  • 100 ml kokosmelk (fairtrade)
  • 150 gr. zilvervliesrijst (fairtrade)
  • 150 ml groentebouillon
  • 1 tl kerriepoeder

Benodigde keukenmaterialen:

Koekenpan met hoge rand of wokpan

Zo kun je de paniki-schotel maken:

  1. Was de ½ savooiekool en snijdt deze in dunne reepjes. Breng 150 ml water aan de kook en los hierin een ¼ blokje groentebouillon in op. Doe de savooiekool in de bouillon en stoof ca. 10 – 12 minuten met het deksel op een kiertje. Wacht tot de kool gaar is en nagenoeg al het vocht is verdampt. Roer er als laatste 1 tl kerriepoeder doorheen.
  2. Breng ondertussen de rijst aan de kook in 300 ml water. Laat het in ca. 10 minuten op laag vuur – en met deksel op de pan – rustig gaar koken, totdat al het vocht opgenomen is.
  3. Terwijl de kool en rijst koken, maak je de saus. Snijd de ui in stukjes. Verhit de olie in de wok- of koekenpan en fruit hierin de ui een paar minuten, totdat hij iets glazig ziet.
  4. Voeg nu Paniki-kruidenpasta en de vegetarische kipstukjes toe. Roer alles goed door zodat de kruidenpasta goed verdeeld is. Laat nog 2 – 3 minuten doorbakken. Voeg tenslotte de kokosmelk toe en laat het geheel ongeveer 5 – 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe door.
  5. Serveer de ‘kip’ in panikisaus samen met de rijst en de gestoofde kool.

Tip: Omdat je een paar dingen tegelijk moet doen, is het handig als je met 2 mensen kookt. Kook je in je eentje? Bereid je dan goed voor door alle ingrediënten van te voren te snijden en af te wegen.

Tip: Je kunt in plaats van savooiekool ook spitskool gebruiken.

Gebaseerd op de receptsuggestie van Fairtrade Original.

Fairtradeproducten: de manier om nieuwe smaken te ontdekken!

Als je me wat langer volgt weet je dat ik het leuk vind om – met mate – gekke groenten en nieuwe smaken uit te proberen. Kun jij je daar in vinden? Dan durf ik je wel aan te moedigen om ook na deze week eens een fairtradeproduct te kopen. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je ontdekt lekkere nieuwe smaken én je helpt de wereld een stukje eerlijker te maken.

Gemakkelijk nieuwe wereldkeukens ontdekken
Paniki is een Indonesische kruidenpasta van Fairtrade Original. Als je houdt van de Oosterse keuken, moet je echt eens bij hun assortiment kijken. En nee, ik krijg hier niet voor betaald. Ik vind hun producten echt gewoon erg lekker! De kruidenpasta’s zijn geïnspireerd door Thailand, Indonesië en India. Spreekt de Arabische keuken je meer aan? Ook daar hebben ze tegenwoordig heel veel smaken van.

Ik vind het persoonlijk een supermakkelijke manier om nieuwe smaken te ontdekken. Zo’n kruidenpasta vul je snel aan met wat kokosmelk of tomatenblokjes. Meer heb je vaak niet nodig om een heerlijke saus te maken! Nog wat lekkere groente, granen, peulvruchten of vleesvervanger erbij en je hebt zo een complete maaltijd bij elkaar. Een aanrader om mee te experimenteren!

Ben jij van plan om binnenkort een fairtrade product uit te proberen? Of heb jij een favoriete fairtrade kruidenpasta? Laat het me weten in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *