Omcakes

omcakes oosterse omelet - klein

Beoordeel dit recept:

Dit recept is eigenlijk een Oosterse omelet en pannenkoek in één. Vandaar dat het bij ons thuis al heel snel door het leven ging als Omcakes: een omelette + pancake! Het is een vegetarisch wokgerecht dat vrij simpel is, en daarom lekker snel klaar. De sambal voegt net dat beetje pit toe!

Recept voor vier Omcakes

Personen: 2
Bereidingstijd: 20 min
Calorieën: 576 Kcal per portie

Ingrediënten:

  • 50 gr. bloem
  • 125 ml melk
  • 4 eieren
  • 2 bosuitjes
  • 0,5 el sambal (fairtrade)
  • 1,5 el olijfolie
  • 200 gr. Oosterse wokgroente
  • 25 gr. ongezouten cashewnoten (fairtrade)
  • 1 tl gedroogde koriander
  • Peper
  • 175 gr. dés (Quorn)

Benodigde keukenmaterialen:

Mengkom of maatbeker
Koekenpan
Wokpan

Zo maak je de Omcakes:

  1. Was de bosui en snijdt deze in dunne ringetjes.
  2. Doe de melk in een mengkom en voeg de bloem al kloppend en beetje bij beetje toe. Klop daarna de eieren erdoorheen, tot je een glad beslag hebt. Roer tenslotte de bosuitjes en wat zwarte peper erdoor.
  3. Verhit een halve theelepel olijfolie in de koekenpan en bak vier grote pannenkoeken van het beslag. Voeg eventueel tussendoor meer olie toe indien nodig.
  4. Verhit ondertussen ook een eetlepel olie in de wok. Roerbak de stukjes dés een minuutje met de sambal. Voeg daarna de wokgroente, cashewnoten en koriander toe en wok alles nog een paar minuten op hoog vuur.
  5. Schep op iedere pannenkoek wat van het groentemengsel en bestrooi eventueel met wat extra koriander. Serveer ze opgerold of dubbel geklapt. Eet smakelijk!

(Vegetarische) aanpassing van dit Boodschappenrecept.

Oosterse omelet: geen kip maar Quorn!

Als je net hebt besloten te minderen of zelfs te stoppen met vlees, kan het lastig zijn om een vegetarisch recept te vinden wat je aanspreekt. Soms kan het helpen om dan een recept te nemen wat je gewend bent, en daarin het vlees te vervangen met iets wat er qua smaak op lijkt. Deze Omcakes zijn daar een goed voorbeeld van. Het oorspronkelijke recept voor deze Oosterse omelet was met kip. Voor ons waren de stukjes dés van Quorn een perfecte match om er een vegetarisch wokgerecht van te maken. Ze zijn ook een beetje hartig, hebben een redelijk stevige structuur en ‘zuigen’ de sambal goed op. Overigens kun je dit Aziatisch recept ook zonder dés eten; de cashewnoten en eieren zorgen al voor de “vleesvervangende” voedingsstoffen, waaronder eiwit, B12 en ijzer. Let er dan wel op dat er ook een gedeelte van de smaak wegvalt, wat je kunt compenseren door bijvoorbeeld wat meer cashewnoten, kruiden en/of gebakken champignons toe te voegen.

Een Aziatisch recept leent zich trouwens al snel voor een heerlijke en vaak ook gezonde vegetarische maaltijd. Dit recept met Quorn is daar een voorbeeld van, maar vegetarische wok kan ook prima zonder verwerkte vleesvervangers. Denk bijvoorbeeld eens aan gerechten met peultjes met ketjap en bestrooid met pinda’s. Of een vegetarisch wokgerecht met maïskolfjes, limoensap, sesamzaad en gember. Er valt genoeg te experimenteren, dus deze Oosterse omelet zal vast niet het laatste Aziatisch recept zijn wat op De Vegetarische Carnivoor zal verschijnen! 😉

Heb jij een vegetarisch Aziatisch recept waar je dol op bent? Laat het weten in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *