Linzenburgers met ovenaardappeltjes

linzenburgers maken recept

Beoordeel dit recept:

Linzenburgers maken is gezond, vegetarisch en met dit recept ook nog eens best gemakkelijk! Met pesto flans je zo een heerlijke Italiaanse burger in elkaar die goed combineert met sperziebonen en geroosterde aardappeltjes. Wil je eens een keer stevige én lekkere vegetarische burgers maken? Dan zijn deze linzenburgers met pesto een echte aanrader!

Recept voor 4 linzenburgers met ovenaardappeltjes

Personen: 4
Bereidingstijd: 40 min
Calorieën: 457 Kcal

Ingrediënten:

  • 2 el olijfolie
  • 1 blik linzen (ca. 260 gram uitgelekt)
  • 100 gram bevroren spinazie
  • 1 ei
  • 70 gram havermout(vlokken)
  • 2 eetlepels groene pesto
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • Snufje zout en peper
  • 750 gram aardappels
  • 600 gram (bevroren) sperziebonen

Benodigde keukenmaterialen:

Oven
Fijnmazige zeef
Mengkom
Vergiet
Bakplaat of ovenschaal

Zo kun je de linzenburgers maken:

  1. Laat de spinazie ontdooien. Doe het in een fijnmazige zeef(je) en druk zoveel mogelijk vocht eruit. (Dit is belangrijk, anders worden je burgers te ‘zompig’.)
  2. Klop in een mengkom het ei goed los. Laat de linzen goed uitlekken en roer deze samen met de spinazie, pesto, Italiaanse kruiden, een snufje zout + peper en het havermout door het ei. Vorm linzenburgers van ongeveer 1,5 cm dik en zet deze even in de koelkast om op te stijven.
  3. Snijdt ondertussen de aardappels in blokjes van ongeveer 3 cm. Doe ze in een pannetje er doe er zoveel water bij dat ze net niet allemaal onderstaan. Kook met het deksel op de pan 3 minuten. Zet de oven aan op 200 °C.
  4. Schep de blokjes aardappel in het vergiet en bewaar het hete water in de pan. Laat ze goed uitlekken en leg deze in een ovenschaal of op een kleine bakplaat. Schenk 1 eetlepel olijfolie eroverheen en schep om zodat alle blokjes goed bedekt zijn. Zet ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven totdat de blokjes goudbruin zijn. Schep halverwege even om.
  5. Gebruik het pannetje met heet water om de bevroren sperziebonen in te koken naar aanwijzing op de verpakking, meestal zo’n 8 tot 10 minuten. Schenk eventueel wat water erbij indien nodig. (Door het overgebleven hete water van de aardappels te gebruiken, hoef je niet opnieuw koud water op te warmen. Dat scheelt weer energie.)
  6. Verhit ondertussen nog 1 eetlepel olie in de koekenpan en rooster de linzenburgers in ongeveer 10 minuten lichtbruin. Keer ze halverwege voorzichtig.
  7. Serveer de linzenburgers met de geroosterde aardappelblokjes en gekookte sperzieboontjes. Eet smakelijk!

Gebaseerd op de Italiaanse linzenburgers van Allerhande.

Linzenburgers – eindelijk een vegetarische burger die stevig is!

Deze linzenburgers kwamen echt als geroepen. Er zijn een aantal dingen waar je jezelf overheen moet zetten als je vegetariër wordt. Een van die dingen was voor mij het gemis van stevige burgers. Natuurlijk zijn er genoeg vleesvervangers in de supermarkt te vinden die het goed doen, maar af en toe wil ik ook wel eens zelf iets maken. Lekker kruidig en gezond. Er zijn echt heel veel lekkere vegetarische burgers die je zelf in elkaar kunt draaien, maar de meesten zijn qua textuur gewoon niet hetzelfde…

Groot was dan ook mijn vreugde toen ik dit recept voor Italiaanse burgers uitprobeerde. De ei houdt het redelijk stevig, de havermout zorgt voor textuur en de linzen en pesto geven het een heerlijke smaak. Met wat vallen en opstaan heb ik het recept zo aangepast dat de linzenburgers mijn oordeel konden doorstaan. De eerste conclusie was dat je echt linzen uit blik moet gebruiken, als je ze zelf kookt worden ze namelijk meestal te zacht. (Tenzij iemand een gouden tip heeft voor linzen koken? Ik houd me aanbevolen!) Natuurlijk hebben deze linzenburgers nog steeds niet precies dezelfde textuur als runderburgers, maar ze komen een aardig eind! Ook heb ik er nog wat extra kruiden en een snufje peper + zout aan toegevoegd voor de smaak. De combinatie van linzenburgers met geroosterde aardappeltjes en sperziebonen is echt prima! Deze laatste groente is vanaf nu in het seizoen (augustus en september), dus een prima milieubewuste keuze omdat ze dan niet verwarmd of in het buitenland geteeld worden. Natuurlijk kun je in andere maanden deze linzenburgers ook prima met andere groenten combineren!

Je kunt met dit linzenburgersrecept vier vegetarische burgers maken, maar als je met minder personen bent kun je ze ook prima invriezen en één tot twee weken bewaren. Lekker makkelijk!

Gaan jullie deze linzenburgers maken? Of weet je een ander heerlijk recept om stevige vegetarische burgers te maken? Laat het weten in de reacties hieronder!

2 reacties

  1. Zou je de burgers ook kunnen invriezen? En moet je ze dan eerst bakken of niet?

    1. Hoi Andrea,

      Ja, dat kan! Ik vries ze zelf meestal “rauw” in, dan zijn ze nog ruim een week goed te houden. Wel raak je dan wat van de textuur van de havermout kwijt en worden ze dus iets zachter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *