Home » Italiaanse pannenkoek met kaas

Italiaanse pannenkoek met kaas

Dit recept voor een Italiaanse pannenkoek is een vrij simpele manier om een hartige vegetarische pannenkoek te maken. De combinatie van zongedroogde tomaat, kaas en tijm is eenvoudig maar lekker. Een perfect basisrecept om groenterestjes aan toe te voegen!

Italiaanse pannenkoek met kaas

Italiaanse pannenkoek met kaas

Menugang: Lunch, Ontbijt
Personen

2

Bereidingstijd

2

minuten
Calorieën / pannenkoek

287

kcal

Ingrediënten

  • 50 gr. (witte) tarwebloem

  • 50 gr. volkoren tarwebloem

  • 1 ei

  • 250 ml volle melk

  • 60 gr. zongedroogde tomaten

  • 60 gr. jonge kaas

  • Ca. 1 tl tijm

  • Olijfolie of boter

  • Snufje zout

Bereiding

  • Klop het ei los in de mengkom samen met de melk. Voeg al kloppende en beetje bij beetje het snufje zout, de witte en de volkoren bloem toe totdat je een glad beslag hebt. Zet het weg totdat je het pannenkoekenbeslag nodig hebt.
  • Snijdt de zongedroogde tomaten in reepjes en schaaf of rasp de kaas, wat jij lekker vindt.
  • Verhit op middelhoog vuur wat boter of olijfolie in de koekenpan. Giet ongeveer een soeplepel beslag in de pan en verdeel vlug een derde van de zongedroogde tomaat eroverheen wanneer het beslag nog zacht is. Strooi, als de pannenkoek bijna gaar (droog aan de bovenkant) is, ongeveer een derde van de kaas eroverheen. Bestrooi met wat tijm en bak nog even door totdat de kaas een beetje is gesmolten.
  • Leg de pannenkoek tussen twee borden om warm te houden, en bak zo ook de andere pannenkoeken. Serveer warm.

Notities

  • Tip: Gebruik je een potje zongedroogde tomaten in (zonnebloem)olie? Dan kun je die olie ook gebruiken om in te bakken! Ik veeg de tomaatjes meestal even rond in de koekenpan voordat ik ze in stukjes snijdt, daar komt meestal al aardig wat olie vanaf. Als je nog meer nodig hebt kun je eventueel aanvullen uit het potje of met je gebruikelijke olie.
  • Tip: Geen tijm in huis? Je kunt ook één of meerdere Italiaans kruiden gebruiken zoals basilicum en rozemarijn.

Italiaanse pannenkoek met kaas: back to basics

Deze Italiaanse pannenkoek met kaas en zongedroogde tomaten was het resultaat van een brainstormsessie over eieren. Vorige keer schreef ik al dat ik dit supergezonde ingrediënt in de weken voor Pasen wat meer in het zonnetje wilde zetten. Voor deze week was ik stellig van plan iets heel speciaals verzinnen. Om me heen zie ik alle food blogs met hippe, zoete en originele recepten komen. De Allerhande en Boodschappen staan vol met verwennerijen en lekkernijen. Wat een opgave om daar nog iets aan toe te voegen… Toen herinnerde ik me waarom ik deze blog was begonnen. Om vooral gemakkelijke vegetarische recepten te verzamelen – voor anderen maar ook voor mezelf – die je bij wijze van spreken elke dag kunt maken.

Bovendien vond ik het ook fijn om deze Pasen back to basics te gaan. Samenkomen met mijn familie om gezellig samen te eten vind ik fijn, maar alle reclame schreeuwt me nu al weken toe: stop je ook vol met Pasen! Eet luxe dit, origineel dat, speciaal zus, fantastisch zo! Het is commercieel gezien net een beetje een tweede Kerst geworden, en dat vind ik eigenlijk helemaal niet zo fijn… Om een lang verhaal kort te maken besloot ik bij mezelf na te gaan: welk simpel gerecht met ei als hoofdingrediënt kun je nou echt gemakkelijk maken en zou je wel elke week willen eten? Nou, pannenkoeken dus.

Zoals uit mijn recept voor volkoren pannenkoeken met banaan bleek kun je ze ook best gezond maken. Nu is het wel zo dat volkoren pannenkoeken soms een stap te ver kunnen zijn voor sommigen – als je ze te dik bakt lijken ze een beetje op volkoren wraps. Vandaar dat ik voor dit recept een mix heb genomen van witte en volkoren bloem. Zo wordt deze Italiaanse pannenkoek – eigenlijk een beetje een pizza-pannenkoek – net wat beter behapbaar als je niet zo vaak volkoren producten eet.

De ingrediënten zijn geïnspireerd door de speciale pannenkoeken met kaas van mijn favoriete pannenkoekenrestaurant, maar ik heb mijn Italiaanse pannenkoek bewust simpel gehouden. Eenvoudig te maken maar wel lekker, daar houd ik van. Maar natuurlijk kun je ook met dit recept hartige pannenkoeken bakken die wat uitgebreider zijn, bijvoorbeeld met champignons.

Zouden jullie nog iets toevoegen aan deze Italiaanse pannenkoek met kaas en zongedroogde tomaten? Zo ja, wat? Ik ben benieuwd naar jullie variaties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*