Italiaanse maaltijdsoep met witte bonen

italiaanse maaltijdsoep met witte bonen

Beoordeel dit recept:

Deze Italiaanse maaltijdsoep is heerlijk vullend dankzij de witte bonen en tortellini. Je maakt hem eenvoudig klaar met alledaagse groenten. Hij is altijd goed en ook nog eens gemakkelijk in te vriezen. Ideaal als je even geen tijd of puf hebt om te koken! Een vegetarische maaltijdsoep met witte bonen die je bijna iedereen wel kunt voorzetten.

Recept voor ca. 3 liter Italiaanse maaltijdsoep met witte bonen

Personen: 6
Bereidingstijd: 30 min.
Calorieën: 437 Kcal

Ingrediënten:

  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr. doperwten
  • 2 winterpenen of 2 grote wortels (ca. 200 gr.)
  • 1 grote ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 tl. chilipoeder
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gr.)
  • 1 liter groentebouillon
  • 300 gr. tortellini met kaas (gedroogd)
  • 400 gr. witte bonen
  • 500 gr. passata (gezeefde tomaten)
  • 100 gr. Parmezaanse kaas
  • 3 tl Italiaanse kruiden
  • Optioneel: verse basilicum

Benodigde keukenmaterialen:

Soeppan

Zo kun je de Italiaanse maaltijdsoep maken:

  1. Was de winterpeen en bleekselderij. Ontvel de knoflook, snipper de ui en snijd de winterpeen en bleekselderij in kleine stukjes.
  2. Verhit 2 el olijfolie in de soeppan en fruit hierin op middelhoog vuur de ui en uitgeperste knoflookteentjes. Voeg na een minuutje de winterpeen en bleekselderij toe. Fruit alles nog ongeveer 5 minuten tot de groenten wat zachter zijn. Maak ondertussen de groentebouillon klaar in een litermaat of een apart pannetje.
  3. Voeg de passata, tomatenblokjes, groentebouillon, doperwten, Italiaanse kruiden, tortellini en het chilipoeder toe aan het groentemengsel en breng dit aan de kook. Laat het 15 minuten met het deksel op de pan zachtjes koken. Roer af en toe door.
  4. Schaaf ondertussen met een kaasschaaf brede snippers van de Parmezaanse kaas. Pluk en was eventueel enkele blaadjes verse basilicum. Zet beide apart tot het serveren. Laat de witte bonen uitlekken.
  5. Doe, als de soep 15 minuten gekookt heeft, de bonen bij de soep en laat nog ongeveer 3 minuten pruttelen. Als de tortellini gaar is, is je Italiaanse maaltijdsoep klaar!
  6. Serveer de soep in grote komen en garneer ze met wat snippers Parmezaanse kaas en eventueel wat blaadjes verse basilicum. Geef de rest van de kaassnippers erbij.

Tip: Deze Italiaanse maaltijdsoep is erg rijk gevuld. Je kunt hem iets lichter maken door wat meer groentebouillon toe te voegen. Zo krijg je natuurlijk iets meer soep maar deze vegetarische maaltijdsoep is gelukkig prima in te vriezen voor later!

Tip: Probeer ook eens borlotti-bonen i.p.v. witte bonen voor een extra Italiaans vleugje.

Italiaanse maaltijdsoep met witte bonen – Altijd lekker!

Deze Italiaanse maaltijdsoep met witte bonen combineert twee dingen waar ik gek op ben: soep en tortellini. Toen ik voor het eerst een recept tegenkwam voor soep met tortellini dacht ik echt bij mezelf, “Waarom ben ik daar nooit zelf op gekomen?” Het vult net zo goed als een normale maaltijd maar is o zo stressvrij om te maken. Daar teken ik voor! Ik sloeg aan het koken en een aantal experimenten later ben ik op dit recept voor Italiaanse maaltijdsoep uitgekomen. Je kunt het lekker eenvoudig maken met alledaagse groenten uit de super. Wil je hem wat lichter, dan voeg je gewoon wat meer bouillon toe. Teveel over? Invriezen maar! Hoef je een andere dag lekker niet te koken.

Vegetarische maaltijdsoep en toch een volwaardige maaltijd!

Deze Italiaanse maaltijdsoep met witte bonen is vegetarisch, maar toch zit hij boordevol voedingsstoffen waardoor het een volwaardige maaltijd is. De bonen zijn een perfecte vleesvervanger, en niet alleen omdat ze een lagere klimaatbelasting hebben. Zo zijn ze rijk aan onder meer koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium en zink. Daarnaast zit er natuurlijk ook een gezonde hoeveel vezels in.

Over vezels gesproken, deze Italiaanse maaltijdsoep helpt je ook weer een beetje op weg om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente te komen. Per persoon krijg je ca. 150 gram binnen, dat is 60% van wat je elke dag nodig hebt volgens het Voedingscentrum. Kortom, een vegetarische maaltijdsoep die niet alleen lekker maar ook best gezond is!

Ga jij deze Italiaanse maaltijdsoep met witte bonen proberen? Laat dan achteraf zeker weten van je ervan vond in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *