Herfstcake met walnoten

herfstcake met walnoten banaan

Beoordeel dit recept:

Deze zoete herfstcake was eigenlijk een experiment, maar ik vind hem zo lekker dat ik hem wel online durf te zetten. Allerlei herfstige ingrediënten maken hem een echte seizoenstopper, waarin banaan en honing zorgen voor genoeg zoetigheid. Een ietwat plakkerige, stevige cake met walnoten, gedroogde abrikozen en nog veel meer lekkers. Heerlijk vullend voor bij een warme kop koffie of thee!

Recept voor herfstcake met banaan en walnoten

Personen: 12
Bereidingstijd: 45 min. (+ 50 min. oventijd)
Calorieën: 323 Kcal per plak

Ingrediënten:

  • 250 gr. pompoen
  • 250 gr. boter
  • 1 grote, rijpe banaan (mag een beetje bruin zijn)
  • 100 ml maple syrup of honing
  • 3 eieren
  • 250 gr. zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl. bakpoeder
  • 1 el. koek- of speculaaskruiden
  • Rasp en sap van ½ sinaasappel
  • 25 gr. walnoten
  • 100 gr. gedroogde abrikozen
  • Snufje zout

Benodigde keukenmaterialen:

Cakeblik (rond de 22 x 11 x 5 cm
Mengkom
Elektrische mixer
Zeef
Rasp
Oven

Zo maak je de herfstcake:

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Snijd de boter in miniblokjes en laat deze buiten de koelkast staan zodat ze zacht kunnen worden.
  2. Schil de pompoen en snijd hem in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Kook de pompoenblokjes met het deksel op de pan in een laagje water, waarbij ze nèt onderstaan. Doe er eventueel een snufje zout bij. Na ongeveer 15 minuten moeten ze beetgaar zijn. Giet de blokjes af, laat ze uitlekken en afkoelen.
  3. Prak, terwijl de pompoen kookt, de banaan fijn. Meet ook alvast de honing af en hak de walnoten en gedroogde abrikozen fijn.
  4. Klop in een grote mengkom de boter romig met een elektrische mixer. Voeg vervolgens de honing en banaan toe, en mix goed door elkaar. Voeg dan één voor één de eieren toe en klop het tot een mengsel. (Het is niet erg als het een klein beetje brokkelig blijft.)
  5. Zeef het bakmeel, de bakpoeder en de koek- of speculaaskruiden met een snuf zout boven de mengkom en klop de droge ingrediënten er langzaam doorheen.
  6. Voeg de sinaasappelrasp en het sap toe aan het beslag, en klop nog een paar minuten voor extra luchtigheid. Spatel de pompoenblokjes, walnoten en gedroogde abrikozen door het beslag totdat ze goed verdeelt zijn.
  7. Giet tenslotte het beslag in de cakevorm en bak de walnotencake in de oven gaar in ongeveer 50 tot 60 minuten. Controleer met een satéprikker of hij al klaar is. Als de cake te bruin wordt maar nog niet gaar is, zet hem dan wat lager in de oven.
  8. Laat afkoelen en bestuif de herfstcake eventueel nog met wat kaneel. Eet smakelijk!

Tip: In plaats van een cake met gedroogde abrikozen, kun je met dit recept ook een cake met ander gedroogd fruit maken. Bijvoorbeeld dadels of vijgen.
Tip: Wil je niet gelijk een hele pompoen kopen? Ik zag laatst dat je in sommige supermarkten ook bevroren pompoenblokjes kunt kopen in de herfst. Zo is er minder kans op voedselverspilling en krijg je waarschijnlijk ook nog eens meer vitamines binnen. Ideaal!
Tip: De herfstcake is nog ongeveer een week goed afgedekt in de koelkast te bewaren.

Aangepast recept van Boodschappen.

Cake met banaan en maple syrup i.p.v. suiker

Recentelijk besloot ik weer eens wat te bakken. Ik had een lange week achter de rug en wilde in het weekends even iets leuks voor mezelf doen. Ik had nog wat pompoen over, en in Boodschappen had ik een interessant recept voor een walnotencake met pompoen erin gezien. Aangezien een van mijn voornemens is om meer seizoensproducten te eten, leek me dat een geschikte combi. Aan de slag!

Maar toen ik enthousiast mijn ingrediënten aan het verzamelen was, schoot een tweede voornemen mij te binnen: gezonder eten. Ik keek het lijstje nog eens door. Basterdsuiker, witmeel, poedersuiker, hm… Dat was niet ideaal. Ik kreeg het lumineuze idee om het recept aan te passen zodat ik de cake zonder suiker, en mèt banaan en honing of maple syrup kon bakken. Het was wel een experiment, en ik zat even in dubio. Zou een cake met banaan en maple syrup wel zoet genoeg zijn? En zou hij dan wel gaar worden? Maple syrup is tenslotte een stuk vloeibaarder dan suiker… Ik heb het er maar op gewaagd. Het zelfrijzend bakmeel heb ik niet vervangen, want ik had geen volkoren variant beschikbaar. Het resultaat was een prima zoete herfstcake, die heerlijk is om op een stormachtige dag op te peuzelen bij een warme mok thee. Hij is inderdaad niet zo luchtig als een gebruikelijke cake en hij moet iets langer garen in de oven. Maar ik heb een week lang genoten van deze stevige, ietwat vochtige abrikozencake. Ik zou zeggen, probeer hem een keer uit en oordeel zelf!

Hebben jullie wel eens een cake gebakken zonder suiker? Wat waren jullie ervaringen? Tips en suggesties welkom!

2 reacties

  1. Hi,
    Mag ik deze herfstcake plaatsen op mijn blog?
    Ik heb een stukje geschreven over activiteiten in de herfstvakantie en zo’n lekker cake past daar zeker goed tussen.
    Gr.
    Linda van thuismentor.nl

    1. Hi Linda,

      Ja hoor, dat mag! Zolang je maar een bronvermelding inclusief link naar het originele recept erbij zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *