Gardener’s pie

Gardener's pie

Beoordeel dit recept:

Gardener’s pie is een recept waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Het is een veelgebruikte naam voor vegetarische shepherd’s pie of cottage pie. Deze geliefde en traditionele Engelse ovenschotel wordt in heel het Verenigd Koninkrijk gegeten met lams- of rundvlees erin. De laatste tijd is dus ook de vegetarische variant van deze Engelse ovenschotel in opkomst. Ik maakte deze gardener’s pie met linzen in plaats van vlees. Net zo vullend en heerlijk hartig!

Recept voor gardener’s pie

Personen: 2
Bereidingstijd: 60 min.
Calorieën: 653 Kcal

Ingrediënten:

  • 1 el olijfolie
  • 1 blikje bruine linzen (uitlekgewicht ca. 250 gr.)
  • 1 ui
  • 1 winterpeen of twee wortels
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook, geperst of fijngehakt
  • 1 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • 100 ml rode wijn
  • 250 ml groentebouillon
  • 1 tl tijm (gedroogd)
  • 1 laurierblad

Voor de aardappelpuree:

  • 550 gram aardappels
  • 75 ml melk
  • 70 gr. (cheddar)kaas, geraspt
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper

Benodigde keukenmaterialen:

Oven
Kleine ovenschaal (ca. 20 x 15 cm)

Zo kun je gardener’s pie maken:

  1. Snijd de wortel, bleekselderij en ui in kleine blokjes. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan met hoge rand en fruit de groenten ongeveer 10 minuten op laag vuur totdat ze een beetje zacht zijn.
  2. Voeg de tomatenpuree, bloem en knoflook toe en bak een minuutje mee. Roer regelmatig.
  3. Voeg de rode wijn toe en roer goed. Laat dit een minuutje doorkoken en voeg dan de bouillon, tijm en het laurierblad toe. Laat dit onbedekt ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken zodat het iets indikt. Blijf regelmatig roeren zodat het niet aan de bodem plakt. Verwijder na 20 minuten het laurierblad. Roer tenslotte de uitgelekte linzen erdoor en warm nog een minuutje door.
  4. Zet ondertussen de oven aan op 200 °C en begin alvast aan de aardappelpuree. Schil de aardappelen en snijd ze in vieren. Kook ze in ca. 15 minuten gaar. Stamp ze vervolgens fijn met de melk, ¾ van de kaas en een snufje peper en nootmuskaat.
  5. Vet de ovenschaal in met boter of olijfolie en lepel hier het linzen-groentemengsel in. Verdeel vervolgens de aardappelpuree over dit mengsel zodat het helemaal bedekt is. Strooi tenslotte de overgebleven kaas over de gardener’s pie.
  6. Zet de gardener’s pie bovenin de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is gekleurd. Afhankelijk van je oven duurt dit 10 – 20 minuten, dus houd het goed in de gaten.

Vegetarische bewerking van BBC’s good food cottage pie.

Gardener’s pie: geen taart maar een hartige Engelse ovenschotel

Gardener’s pie is dus een vegetarische shepherd’s pie of cottage pie. Oké. Nu hoor ik je al denken: “Maar pie is toch taart, geen hartige ovenschotel?” Tja, er bestaan dus meerdere soorten pie in Engeland. Het is niet alleen een zoete taart, maar ook een hartig gerecht met als vulling vaak vlees, groente en jus. De meeste pies zijn gemaakt met een soort stevig deeg. Uiteraard zijn ook daar weer uitzonderingen op, en ziedaar de cottage pie en shepherd’s pie: twee gerechten die gemaakt worden zonder deeg en met lamsvlees (shepherd’s pie) of rundvlees (cottage pie) en groenten, wat vervolgens af wordt gemaakt met een laag aardappelpuree. Want Engelsen zijn dol op laagjes in hun eten. (Trifle!) Geïnspireerd door deze traditionele Engelse ovenschotels maakte ik uiteindelijk een gardener’s pie.

Dit recept voor gardener’s pie ontstond zoals vele anderen omdat ik graag een oud lievelingsgerecht met zonder vlees wilde maken. Voor ik vegetarisch ging koken maakte ik in Engeland namelijk altijd graag shepherd’s pie. Daarom besloot ik laatst te gaan experimenten met een vegetarische variant. Niet alleen omdat het zo lekker smaakt, maar ook omdat er groenten in zitten die bijna het hele jaar in Nederland geteeld worden. Dat is weer een pluspunt voor het milieu! Ui, wortel en bleekselderij maken samen met de kruiden en wijn een heerlijke vulling. Het is nog milieuvriendelijker als je de wijn vervangt door groentebouillon, maar dan mis je wel echt een stuk van de smaak vind ik. Mocht iemand nog tips hebben om dat te verhelpen, dan houd ik me aanbevolen! Voor nu ben ik benieuwd wat jullie van mijn vegetarische shepherd’s pie vinden.

Heb je deze Gardener’s pie gemaakt? Of heb je nog vragen of leuke tips / suggesties? Laten van je horen in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *