Eritrese linzenschotel

Eritrese linzenschotel Eritrea

Beoordeel dit recept:

Deze Eritrese linzenschotel zit vol met kruiden. De pittige tomatenbasis vul je gemakkelijk aan met water en linzen. Dan lekker de pan in en pruttelen maar. Een linzenschotel die een beetje op soep lijkt, maar deze pikante linzenbrij uit Eritrea is net wat dikker. Heerlijk om je platbrood in te dopen!

Recept voor Eritrese linzenschotel

Personen: 2
Bereidingstijd: 45 min.
Calorieën: 601 Kcal p.p.

Ingrediënten:

  • 225 gr. gedroogde rode linzen
  • 2 eetlepel olie
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt of geperst
  • 4 tomaten (ca. 400 gr.), kleingesneden
  • 1 el tomatenpuree
  • 675 ml water
  • 2 platbroden (bv. Libanese wraps of naanbrood)

Kruidenmengsel*:

  • ½ tl komijnpoeder
  • ¼ tl rode pepervlokken
  • ½ tl gemalen kardemom
  • ¼ tl gemalen zwarte peper
  • ½ tl paprikapoeder
  • ¼ tl kurkuma
  • ¼ tl cayennepoeder
  • ½ tl zout
  • Snufje gemalen kruidnagel
  • Optioneel: ¼ tl fenegriek(zaad of -poeder)
  • Optioneel: ½ tl piment
  • (*Je kunt ook een kant-en-klare Berberekruidenmix gebruiken. Die vind je echter niet altijd gemakkelijk. Probeer je plaatselijke Afrikaanse toko. Sommige Albert Heijns verkopen ook een mix van Verstegen. Begin met 1 theelepel en proef hoe pittig je dit vindt, want het verschilt erg per merk!)

Benodigde keukenmaterialen:

Hapjespan (of andere pan die niet snel aanbakt) met deksel

Zo kun je de Eritrese linzenschotel maken:

  1. Meng alle kruiden voor het kruidenmengsel door elkaar in een kommetje. Snipper de ui, snijd of pers de knoflook fijn en snijd de tomaten in kleine blokjes.
  2. Verhit de olie in de pan. Fruit hierin op middellaag vuur de ui een paar minuten, totdat ze een beetje glazig zien. Voeg de knoflook en het kruidenmengsel toe en bak dit een minuutje mee. Voeg nu ook de tomatenpuree toe en bak weer een minuutje mee. Voeg als laatste de blokjes verse tomaat toe, meng goed door, en laat dit een paar minuten sudderen zodat de tomaat iets zachter wordt.
  3. Voeg nu het water en de linzen toe. Roer door en breng aan de kook. Laat dit ongeveer 30 minuten afgedekt op laag vuur koken, totdat de linzen gaar zijn. Roer regelmatig om te voorkomen dat de linzen vastplakken aan de bodem – vooral de laatste 10 minuten.
  4. Warm de laatste vijf minuten het platbrood op in de oven of magnetron, zodat het zacht en warm is. Serveer dit samen met de Eritrese linzenschotel. Eet smakelijk!

Gebaseerd op dit recept voor Tsebhi Birsen.

Tip: Dit gerecht komt superheet uit de pan doordat er tomaat in zit. Laat de Eritrese linzenschotel dus eerst een minuutje of 2 afkoelen voordat je hem serveert.

Eritrese recepten uitproberen: nieuwe kruiden, nieuwe smaken!

Deze Eritrese linzenschotel wordt traditioneel gemaakt met Berbere: een Afrikaans kruidenmengsel dat veel mensen kennen uit de Ethiopische keuken. Maar ook in Eritrea vind je Berbere in veel gerechten! De kruiden brengen stoofpotten heerlijk op smaak. Persoonlijk was die combi van pittige pepers en kruidige specerijen een ware smaakrevolutie voor mij. Ik ben om naar de Eritrese keuken!

En dat terwijl ik had verwacht dat ik van deze serie ‘vluchtelingenrecepten’ het Syrische gerecht lekkerder zou vinden. Maar waar manlief fan was van de Syrische broodschotel, staat bij mij Eritrea bovenaan op het moment. Als ik een keer wordt uitgenodigd om te tafelen bij een Eritreeër, zeg ik zeker geen nee!

Waar vind je Berberekruiden?
Oké, even praktisch. Ik heb geprobeerd om de smaak van Berberekruiden na te bootsen met kruiden die goed verkrijgbaar zijn. Maar om dit recept te maken moet je wel een aardig gevuld kruidenrek hebben. Heb je dat niet, en heb je geen zin om veel in te slaan? Probeer dan een potje kant-en-klare Berberekruiden te bemachtigen. Hier heb je de meeste kans om Berberekruiden te vinden:

  • Je plaatselijke Oosterse of Afrikaanse toko
  • Een grote Albert Heijnwinkel (merk: Verstegen)
  • Online webshops (even googlen en je vindt er zo een paar)

Behalve vegetarische stoofpotjes, zoals deze Eritrese linzenschotel, kun je er bijvoorbeeld ook je bloemkoolsteak of tofu mee kruiden. Ik weet alleen niet hoe pittig Berberekruiden zijn, dus gebruik met mate: je kunt er later altijd nog meer bij doen!

Kende jij de Berberekruiden uit deze Eritrese linzenschotel al? Of heb je ooit wel eens iets gemaakt uit Eritrea? Of misschien heeft een ‘nieuwe Nederlander‘ al eens voor je gekookt – hoe smaakte dat? Deel je ervaringen in de reacties hieronder!

 

4 reacties

  1. Het Eritrese eten is heerlijk! Ook voor onze smaakpapillen. Als het goed gekookt is proef je de gember, en allerlei intrinsieke smaken.
    Niet alleen deze linzenschotel is lekker, maar ook een donkere linzenschotel, biefstuk in stukjes gesneden, kip met allerlei smaken.
    Men eet het om de pannekoek heen, en en passant eet je de pannekoek ook op. De pannekoek heet “injeera” en is gebakken met gefermenteerd meel. Daarom smaakt hij licht zurig en is goed voor de spijsvertering.

    Men eet niet 1 groentegerecht, en 1 vleesgerecht, maar kleine porties van deze voorgaande sauzen. Dus : je hebt de keus uit tenminste 5 gerechten op je tafel

  2. Heerlijk recept. Mijn man, een enorme carnivoor, was ook enorm enthousiast :D.
    Het naanbrood erbij maakt het gerecht echt af. Deze gaan we zeker vaker op ons weekmenu zetten.

  3. Goed recept, de linzen waren heerlijk! Dankjewel!
    De smaak was ook authentiek. Ik eet ze weleens op mijn werk (taalschool), samen met andere Eritrese gerechten of Syrische.
    Als je mij deze linzen geeft samen met wat injera, dan heb ik niets anders nodig 😊.

    Wellicht kun je nog bij het recept vermelden hoeveel van de berbere kruiden je moet gebruiken als je ze wel kunt vinden. Ik heb een zakje hete berebere kruiden die ik een Eritrese winkel in Rotterdam heb gekocht. Ook heb ik het zakje van Verstegen die ik in een AH XL heb gekocht.

    Om het niet te heet te maken heb ik 1 (Amerikaanse) teaspoon hete berbere gebruikt en 2 teaspoons Verstegen berbere. Maar alsnog was het resultaat vrij pittig. Dus als je niet van pittig houdt, geen hete berbere gebruiken.

    Overigens verkochten ze in die Eritrese winkel ook niet-hete berbere, maar ik ging voor de hete, niet wetende hoe heet deze is.

    1. Hallo Carlos, fijn dat het goed gesmaakt heeft! Het is inderdaad lastig te bepalen hoeveel berbere je erin moet doen, juist omdat de pittigheid zo kan verschillen. Dank je wel dat je jouw ervaring deelt en bedankt voor de tip! Ik zet er iets bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *