Eritrese linzenschotel

Eritrese linzenschotel Eritrea

Beoordeel dit recept:

Deze Eritrese linzenschotel zit vol met kruiden. De pittige tomatenbasis vul je gemakkelijk aan met water en linzen. Dan lekker de pan in en pruttelen maar. Een linzenschotel die een beetje op soep lijkt, maar deze pikante linzenbrij uit Eritrea is net wat dikker. Heerlijk om je platbrood in te dopen!

Recept voor Eritrese linzenschotel

Personen: 2
Bereidingstijd: 45 min.
Calorieën: 601 Kcal p.p.

Ingrediënten:

  • 225 gr. gedroogde rode linzen
  • 2 eetlepel olie
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt of geperst
  • 4 tomaten (ca. 400 gr.), kleingesneden
  • 1 el tomatenpuree
  • 675 ml water
  • 2 platbroden (bv. Libanese wraps of naanbrood)

Kruidenmengsel*:

  • ½ tl komijnpoeder
  • ¼ tl rode pepervlokken
  • ½ tl gemalen kardemom
  • ¼ tl gemalen zwarte peper
  • ½ tl paprikapoeder
  • ¼ tl kurkuma
  • ¼ tl cayennepoeder
  • ½ tl zout
  • Snufje gemalen kruidnagel
  • Optioneel: ¼ tl fenegriek(zaad of -poeder)
  • Optioneel: ½ tl piment
  • (*Je kunt ook kant-en-klare Berberekruiden uit een potje gebruiken. Deze zijn echter niet altijd gemakkelijk te vinden. Probeer je plaatselijke Afrikaanse toko. Sommige grote Albert Heijnwinkels verkopen ook een variant van het merk Verstegen.)

Benodigde keukenmaterialen:

Hapjespan (of andere pan die niet snel aanbakt) met deksel

Zo kun je de Eritrese linzenschotel maken:

  1. Meng alle kruiden voor het kruidenmengsel door elkaar in een kommetje. Snipper de ui, snijd of pers de knoflook fijn en snijd de tomaten in kleine blokjes.
  2. Verhit de olie in de pan. Fruit hierin op middellaag vuur de ui een paar minuten, totdat ze een beetje glazig zien. Voeg de knoflook en het kruidenmengsel toe en bak dit een minuutje mee. Voeg nu ook de tomatenpuree toe en bak weer een minuutje mee. Voeg als laatste de blokjes verse tomaat toe, meng goed door, en laat dit een paar minuten sudderen zodat de tomaat iets zachter wordt.
  3. Voeg nu het water en de linzen toe. Roer door en breng aan de kook. Laat dit ongeveer 30 minuten afgedekt op laag vuur koken, totdat de linzen gaar zijn. Roer regelmatig om te voorkomen dat de linzen vastplakken aan de bodem – vooral de laatste 10 minuten.
  4. Warm de laatste vijf minuten het platbrood op in de oven of magnetron, zodat het zacht en warm is. Serveer dit samen met de Eritrese linzenschotel. Eet smakelijk!

Gebaseerd op dit recept voor Tsebhi Birsen.

Tip: Dit gerecht komt superheet uit de pan doordat er tomaat in zit. Laat de Eritrese linzenschotel dus eerst een minuutje of 2 afkoelen voordat je hem serveert.

Eritrese recepten uitproberen: nieuwe kruiden, nieuwe smaken!

Deze Eritrese linzenschotel wordt traditioneel gemaakt met Berbere: een Afrikaans kruidenmengsel dat veel mensen kennen uit de Ethiopische keuken. Maar ook in Eritrea vind je Berbere in veel gerechten! De kruiden brengen stoofpotten heerlijk op smaak. Persoonlijk was die combi van pittige pepers en kruidige specerijen een ware smaakrevolutie voor mij. Ik ben om naar de Eritrese keuken!

En dat terwijl ik had verwacht dat ik van deze serie ‘vluchtelingenrecepten’ het Syrische gerecht lekkerder zou vinden. Maar waar manlief fan was van de Syrische broodschotel, staat bij mij Eritrea bovenaan op het moment. Als ik een keer wordt uitgenodigd om te tafelen bij een Eritreeër, zeg ik zeker geen nee!

Waar vind je Berberekruiden?
Oké, even praktisch. Ik heb geprobeerd om de smaak van Berberekruiden na te bootsen met kruiden die goed verkrijgbaar zijn. Maar om dit recept te maken moet je wel een aardig gevuld kruidenrek hebben. Heb je dat niet, en heb je geen zin om veel in te slaan? Probeer dan een potje kant-en-klare Berberekruiden te bemachtigen. Hier heb je de meeste kans om Berberekruiden te vinden:

  • Je plaatselijke Oosterse of Afrikaanse toko
  • Een grote Albert Heijnwinkel (merk: Verstegen)
  • Online webshops (even googlen en je vindt er zo een paar)

Behalve vegetarische stoofpotjes, zoals deze Eritrese linzenschotel, kun je er bijvoorbeeld ook je bloemkoolsteak of tofu mee kruiden. Ik weet alleen niet hoe pittig Berberekruiden zijn, dus gebruik met mate: je kunt er later altijd nog meer bij doen!

Kende jij de Berberekruiden uit deze Eritrese linzenschotel al? Of heb je ooit wel eens iets gemaakt uit Eritrea? Of misschien heeft een ‘nieuwe Nederlander‘ al eens voor je gekookt – hoe smaakte dat? Deel je ervaringen in de reacties hieronder!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *