Couscous met gegrilde groenten en tijm

couscous met gegrilde groente

Beoordeel dit recept:

Dit recept voor vegetarische couscous met gegrilde groenten, feta en tijm lijkt misschien licht, maar is vol van smaak. De groenten worden in de oven heerlijk zacht, wat lekker is bij de korrelige couscous. Het is bovendien ideaal om restjes groente mee op te maken. Dus ruim je koelkast leeg en geniet!

Recept voor 2 porties couscous met gegrilde groenten

Personen: 2
Bereidingstijd: 30 min
Calorieën: 653 Kcal per eenheid

Ingrediënten:

  • 1,5 el olijfolie
  • tl olijfolie of een klontje boter
  • 140 gr. volkoren couscous
  • 40 gram pijnboompitten
  • 1 rode paprika
  • 1 zoete puntpaprika
  • 1 kleine (of ½) courgette
  • 100 gr. feta (witte kaas)
  • 1 tl tijm
  • 1 el honing
  • Peper

Benodigde keukenmaterialen:

Oven
Bakplaat

Zo maak je de couscous met gegrilde groenten:

  1. Zet de oven aan op 180 °C. Was de groente. Snijd de twee paprika’s in reepjes of ringetjes en de courgette in blokjes.
  2. Bekleed een bakplaat en verdeel de groente hier zo gelijkmatig mogelijk over. Besprenkel met 1,5 el olijfolie, de tijm en wat peper en schep om zodat alles goed bedekt is.
  3. Zet de groente ongeveer een kwartier in het midden van de oven tot ze een beetje zacht zijn. Neem ze eruit, verkruimel de feta eroverheen en schenk/druppel ook de honing erover. Zet het nog ca. 5 minuten terug totdat de feta een beetje gesmolten is.
  4. Bereid ondertussen de couscous: doe 140 gram couscous in een pan en gooi er 140 ml kokend water overheen. Laat het 5 minuten rusten en roer er dan nog een theelepel olijfolie of een klontje boter doorheen, terwijl je het al roerende nog even opwarmt.
  5. Rooster ondertussen ook de pijnboompitten droog in een pannetje totdat ze goudbruin worden. (Blijf erbij en zet het vuur niet te hoog, want ze verbranden voor je het weet!)
  6. Serveer de couscous met de gegrilde groenten en strooi de geroosterde pijnboompitten eroverheen. Eet smakelijk!

Tip: Dit gerecht is ideaal om restjes groenten mee op te maken. Probeer bijvoorbeeld ook eens bosui, tomaten of pompoen!

Tip: Voor wat meer smaak kun je i.p.v. water ook 140 ml kokende bouillon over de couscous gieten. Houdt er dan wel rekening mee dat je meer zout binnenkrijgt die dag.

Couscous met gegrilde groenten – hier met die restjes!

Couscous met groente is een bekend fenomeen in de Mediterrane keuken, maar dit gerecht is eigenlijk meer tot stand gekomen dankzij restjes. Proberen jullie ook wel eens nieuwe recepten uit, om dan vervolgens met allerlei (gekke) groenten te blijven zitten? Nou, ik dus wel. Ik had nog één zoete puntpaprika over van de vegetarische Turkse pizza, en nog een halve courgette en een half pakje feta van iets anders. Dit vegetarisch recept met couscous bleek de uitkomst. De zachte, gegrilde courgette en paprika gingen prima samen met de wat korrelige couscous en de sterke smaak van de feta. De kruidige tijm en zoete honing zijn ook een heerlijke combinatie, zo wist ik al. En met wat extra geroosterde pijnboompitten voor de garnering (en ijzer) is het helemaal een Mediterraans feestje op je bord!

Het grote voordeel van dit vegetarische gerecht is dat je de couscous met groenten en kruiden naar eigen keus kunt combineren. Heb je bijvoorbeeld courgette, wortel en bosui over? Houd je meer van basilicum dan van tijm? Kan ook prima! Zo voorkom je dat je restjes groenten moet weggooien, en kun je ook nog eens naar hartenlust experimenteren.

Welke gegrilde groenten en kruiden lijken jou lekker bij deze vegetarische couscous?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *