Bruinebonenschotel

vegetarische bruinenbonenstoof met aardappelpartjes

Beoordeel dit recept:

Deze bruinebonenschotel is heerlijk als je thuiskomt op een stormachtige dag. Hartig, kruidig en lekker vullend dankzij de balletjes en de bonen. Je kunt de vegetarische bonenschotel bovendien zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt. Met dit recept maak je zelf de aardappelpartjes en kun je ze kruiden zoals jij dat lekker vindt!

Recept voor 2 porties bruinebonenschotel

Personen: 2
Bereidingstijd: 20 min
Calorieën: 518 Kcal

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 3 el olijfolie
  • 2 tl gemalen komijn(zaad)
  • 1 blik bruine bonen (400 gr.)
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr.)
  • 1 pakje vegetarische balletjes (ca. 250 gr.)
  • 2 kleine aardappelen (ca. 200 gram)
  • 1 tl gedroogde peterselie OF 1 el verse peterselie
  • 1 tl (gerookte)paprikapoeder
  • Een snufje chilipoeder (optioneel)

Zo kun je de bruinebonenschotel maken:

  1. Boen de aardappels schoon en snijd ze in partjes. (In de lengte halveren, dan in 3 á 4 partjes snijden afhankelijk van de dikte van de aardappel.) Kook ze 5 minuten in water.
  2. Snipper ondertussen de ui en laat de bruine bonen uitlekken.
  3. Fruit de ui op middenhoog vuur in 1 el olijfolie totdat de stukjes er een beetje doorzichtig uitzien. Voeg de helft van de komijn (1 tl) toe en fruit heel even mee.
  4. Voeg de tomatenblokjes (inclusief vocht), bruine bonen en vegetarische balletjes toe. Laat onder af en toe roeren 10 minuutjes stoven op een laag pitje.
  5. Ga ondertussen door met de aardappelpartjes. Laat ze als ze gekookt zijn uitlekken in een vergiet. Verhit de resterende 2 el olijfolie in een koekenpan. Doe de partjes in de koekenpan, bestrooi ze met het paprikapoeder en eventueel een snufje chilipoeder als je van pittig houdt. Bak ze op middelhoog vuur krokant.
  6. Roer nog één theelepel komijn en de gebakken aardappelpartjes door de bruinebonenschotel. Je kunt de partjes er ook eventueel apart bijgeven.
  7. Bestrooit het gerecht tenslotte met de peterselie.

Oorspronkelijk recept van Allerhande.

Vegetarische bonenschotel: zo makkelijk of uitgebreid als je wilt

Dit vegetarische stoofpotje is heerlijk eenvoudig. Als je wilt kun je zelfs nog meer tijd en moeite besparen door voorgekookte, gekruide aardappelpartjes te gebruiken. Ik kan je echter aanraden om ze zelf te maken. Dat is niet alleen lekkerder en gezonder, maar je kunt er ook nog eens heerlijk mee variëren. Bestrooit de partjes bijvoorbeeld eens met cajunkruiden of koriander. Of met pikant paprikapoeder voor wat meer pit. Als je niet van blikvoer houd, kun je dit gerecht nog verser maken door een halve kilo verse tomaten i.p.v. een blik tomatenblokjes te gebruiken. En zoals bij elk recept met bruine bonen kun je deze uiteraard ook droog kopen en een dag van te voren te weken leggen en vervolgens koken. Zo zie je dus: je hebt alle keuze.

Ik eet deze vegetarische bonenschotel het hele jaar door, maar het recept past misschien nog wel het beste bij de herfst. De specerijen warmen je lekker op na een regenbui en de bruine bonen en balletjes zijn goed vullend. Toch ligt een bruinebonenschotel niet zo zwaar op de maag als bijvoorbeeld een stamppot. Ideaal voor het tussenseizoen dus.

Ga jij deze vegetarische bonenstoof proberen? Laat anderen weten wat je ervan vond door het recept te beoordelen of hieronder een reactie achter te laten! Vinden we leuk.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *