Blote billen in het gras met mosterdsaus

blote billen in het gras recept

Beoordeel dit recept:

Dit recept voor blote billen in het gras  met mosterdsaus is lekker Hollands. Het hoofdgerecht wordt vaak als stamppot gegeten. Door de witte bonen en snijbonen apart van de puree te serveren, proef je ze echter veel beter. Heerlijk met mosterdsaus! Nog nooit blote billen in het gras gegeten? Dan moet je dit recept zeker eens proberen.

Recept voor 2 porties blote billen in het gras

Personen: 2
Bereidingstijd: 45 min.
Calorieën: 697 Kcal per persoon

Ingrediënten:

  • 300 gr. verse snijbonen
  • 200 gr. witte bonen uit een potje
  • 450 gr. aardappels
  • 50 ml melk
  • Snufje zwarte peper
  • 15 gr. boter
  • 2 vegetarische burgers naar keuze
  • 1 el olijfolie

Voor de mosterdsaus:

  • 10 gr. boter
  • 10 gr. bloem
  • 125 ml. groentebouillon
  • 1 el grove mosterd

Zo kun je de bloten billen in het gras maken:

  1. Schil de aardappels en snijdt ze in kleine stukken van een paar centimeter. Kook ze in ongeveer 10 – 15 minuten gaar. Stamp tenslotte de aardappels fijn met 50 ml melk, 15 gr. boter en een snufje zwarte peper.
  2. Was ondertussen de snijbonen en snijdt de toppen aan beide kanten eraf. Snijdt ze vervolgens in reepjes van ongeveer een centimeter. Kook ze in ongeveer 10 minuten gaar.
  3. Laat de witte bonen uitlekken. Voeg deze de laatste paar minuten van de kooktijd toe aan de snijbonen. Zo worden ze goed heet.
  4. Verhit de olie in de pan en bak de vegetarische burgers gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Maak tenslotte ook de mosterdsaus. Smelt de 10 gr. boter in een sauspannetje. Voeg de bloem toe en roer ongeveer een minuutje door terwijl het zachtjes kookt. Net zolang totdat de roux lichtbruin begint te kleuren. Roer dan de groentebouillon erdoorheen met een garde, net zolang totdat alle klontjes weg zijn. Voeg tenslotte de mosterd toe en laat de saus nog ongeveer 4 minuten al borrelend indikken.
  6. Serveer de ‘blote billen in het gras’ samen met de aardappelpuree, de vegetarische burgers en de mosterdsaus.

Tip: Dit recept voor blote billen in het gras is het gemakkelijkste met zijn tweeën te maken, anders is het aardig multitasken. Kook je in je eentje? Laat dan de snijbonen + witte bonen in het hete water liggen met het deksel op de pan totdat je nodig hebt. Zo blijven ze langer warm.

Blote billen in het gras voor alle seizoenen

Bloten billen in het gras worden dus meestal als stamppot gegeten, zo ontdekte ik laatst. Best gek – moederlief serveerde mij namelijk altijd de witte bonen en snijbonen apart van de aardappels. Nu ben ik op zich een grote stampotfan, maar ik denk dat ik toch liever mijn familierecept aanhoud. Je kunt daardoor namelijk de witte bonen veel beter proeven. En die smaken heel goed samen met de snijbonen!

Mijn variatie op het familierecept is dan wel dat ik aardappelpuree maak in plaats van gekookte aardappels. Dat is wat minder droog… Vooral als je er een lekkere mosterdsaus bij maakt! Door deze saus met groentebouillon te maken i.p.v. melk schrap je bovendien weer wat zuivel uit je menu. Bonuspunten voor het milieu! Nu hoef je alleen nog maar je favoriete vegetarische burger uit te kiezen en je recept voor blote billen in het gras is compleet.

Zomerboontje

Nog een groot voordeel is dat deze ‘ontlede’ versie van bloten billen in het gras zich ook goed leent voor de andere seizoenen van het jaar – inclusief de zomer! En dat is maar goed ook, want de snijbonen die het ‘gras’ vormen in dit recept zijn eigenlijk een Nederlandse zomergroente. Alleen in augustus en september kun je snijbonen van de Nederlandse akkers kopen, goed voor een milieuscore A van de groente- en fruitkalender. In de andere maanden komen ze in Nederland uit de verwarmde kas. Je kunt qua duurzaamheid dan nog beter snijbonen uit Marokko kopen (bron: Milieucentraal).

Kenden jullie blote billen in het gras al? En welke variant van dit recept is jullie favoriet? Laat het weten in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *