Home » Amandel-bananenpannenkoek

Amandel-bananenpannenkoek

De bananenpannenkoek is al een tijdje hip. Of je hem nu als ontbijt oppeuzelt of in de middag, hij smaakt zowel warm als koud erg lekker. Ik maakte bananenpannenkoekjes in Amerikaanse stijl – klein, luchtig en wat dikker. De amandelmelk in het recept gaf ze een lekkere twist. Of je deze amandel-bananenpannenkoek nu met of zonder beleg eet, hij is altijd heerlijk zoet!

Amandel-bananenpannenkoek

Amandel-bananenpannenkoek

Menugang: Lunch, Ontbijt
Personen

5

Bereidingstijd

30

minuten
Calorieën

103

kcal

Ingrediënten

  • 125 gr. volkoren(pannenkoeken)meel

  • 1 el suiker

  • 2 tl bakpoeder

  • ¼ tl zout

  • 1 ei

  • 225 ml amandelmelk

  • 2 el olijfolie

  • 2 rijpe bananen (liefst een beetje bruin)

  • Optioneel: zoet beleg zoals honing of chocopasta

Bereiding

  • Doe het volkorenmeel, bakpoeder, zout en de suiker in een mengkom. Roer deze droge ingrediënten goed door elkaar.
  • Prak de banaan fijn en klop het ei apart. Voeg nu al kloppend achtereenvolgend de amandelmelk, het ei en de bananenpuree toe. Mix of klop het beslag goed glad.
  • Verhit een halve eetlepel olijfolie in de koekenpan. Bak kleine bananenpannenkoekjes van ongeveer 10 cm groot. Bak beide kanten goudbruin. Houd de pannenkoeken die klaar zijn eventueel warm tussen twee borden, waarbij je deze af en toe omkeert.
  • Ga zo door totdat het beslag op is. Giet een beetje extra olijfolie in de pan wanneer nodig. Serveer de bananenpannenkoeken onbelegd of met je favoriete zoete beleg. Eet smakelijk!

Amandel + banaan = pannenkoek voor zoetekauwen!

De bananenpannenkoek is echt zó 2017, ik weet het. Maar Nederland is eigenlijk heel laat met het ontdekken van deze zoete lekkernijen. In landen zoals Oeganda, Indonesië en Thailand eten ze al jaren één of andere variatie van de bananenpannenkoek. Maar waarschijnlijk hebben we onze populaire Nederlandse hipstervariant aan de Verenigde Staten te danken. Daar schoot de populariteit in 2005 ineens omhoog, mede dankzij Jack Johnsons leuke liedje Banana pancakes. Amerikaanse backpackers en foodies (her)ontdekten de bananenpannenkoek, en sindsdien verspreiden zij de lofzang over deze geurige, zoete pannenkoekjes. En terecht.

Daarom maakte ik deze bananenpannenkoek in Amerikaanse stijl, hoezeer ik ook verknocht ben aan de Nederlandse variant. En ik moet zeggen dat hij het goed doet als ontbijt! De dikkere bananenpannenkoek uit de VS verkrijgt zijn luchtigheid dankzij het bakpoeder. (Niet te verwarren met zelfrijzend bakmeel!) Het verrassende is dat door de rijpe banaan de pannenkoek zó zoet is, dat je er eigenlijk geen beleg op hoeft te doen. Ze zijn van zichzelf echt al zoet genoeg! Maar als je – net zoals ik – een hopeloze zoetekauw bent, zijn de bananenpannenkoekjes ook heerlijk met bijvoorbeeld chocoladepasta, ahornsiroop of honing.

Door amandelmelk toe voegen, krijgt de bananenpannenkoek een subtiel accent dat aan marsepein doet denken. Perfect als je dit recept graag zo gezond mogelijk wilt houden, maar onbelegde bananenpannenkoekjes normaliter nèt iets te saai vindt. Toch liever banaan óp je pannenkoek dan erin? Probeer dan eens dit recept voor volkoren pannenkoek met banaan.

Hebben jullie al eens een bananenpannenkoek op? Of hebben jullie dit recept uitgeprobeerd? Laat weten wat je van bananenpannenkoekjes vind in de reacties hieronder!

2 Comments

  1. Klazien Scheltens

    De pannenkoekjesh gemaakt. Lekker hoor! Eerst ervaring met bananenpannenkoekjes maken. Het enige lastige vond ik het moment van keren. Ze waren snel bruin, maar dan nog te slap om makkelijk te keren. Gas vrij laag, naar misschien mn pan te dun..

    • Ja lekker hè? 🙂 Leuk om te horen dat je ze hebt geprobeerd! Het keren kan inderdaad lastig zijn. Voor mij werkt olijfolie altijd goed om ze niet te snel te laten bakken / aanbranden. Een andere tip die misschien helpt is: probeer ze niet te groot te maken, dat maakt ze namelijk moeilijker om te keren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*